EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 26 - Honlap és gyülekezet

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Honlap és gyülekezet

A pestszentlőrinci gyülekezet honlapja körülbelül hétéves múltra tekint vissza. Ez idő alatt természetesen több formai és tartalmi átalakuláson is keresztülment, hiszen a technikai lehetőségek és maga a gyülekezeti élet is sokat változott az évek során. A legfrissebb verzió elkészítésekor a következőket vettem figyelembe: Mi az, amit feltétlenül fontos megjeleníteni egy evangélikus gyülekezet weblapján? Kiket szeretne elérni az oldal? Milyen formai, tartalmi szempontokat szeretnék követni a szerkesztés során?

Véleményem szerint egy evangélikus gyülekezet legfontosabb küldetése az ige hirdetése, így ennek valamilyen formában meg kell jelennie a weblapján is. Emellett természetesen kiemelt jelentőségű bizonyos információk közvetítése (elérhetőségek, alkalmak stb.), valamint lehetőséget kell biztosítani arra is, hogy az érdeklődők bepillanthassanak a gyülekezet életébe.

Célközönségként egyrészt a gyülekezet – illetőleg egész egyházunk – tagjait jelöltem meg, akik adott esetben például innen (vagy innen is) informálódhatnak alkalmainkról, illetve egyfajta „digitális krónikaként” szelektálva és összegyűjtve megtalálhatják a legfontosabb eseményeket, amelyek velünk történtek. Emellett számítottam külső érdeklődőkre is, akik véletlenül vagy konkrét keresés során találnak az oldalra, esetleg egyházunkhoz való kapcsolódási pontot keresve.

A szerkesztés során igyekeztem mindig szem előtt tartani az elsődleges tartalmi szempontokat, törekedtem az átláthatóságra, az egyszerű navigációs lehetőségek megvalósítására és a visszafogottabb, de egységes és barátságos megjelenés kialakítására.

Weblapunk valamelyest gyülekezetünk életének tükre. Ez többek között azt jelenti, hogy tartalmilag és formailag az egyébként is elkészített anyagokból építkezik. Nézzük hát, konkrétan mit láthatunk rajta!

A kezdőlapon a látogató köszöntése, rövid informálása mellett az Útmutató aktuális havi igéje szerepel változó illusztrációval, mely eredendően a családi istentiszteleteinkre készül, s melyet a születésnapjukat az adott hónapban ünneplő gyülekezeti tagjaink kapnak meg köszöntő lapként. (Ezek a képek nagyobb méretben is letölthetők – például háttérképnek a számítógép képernyőjére –, így mindig a szemünk előtt lehet a hónap vezérigéje.) A kezdőoldalon kaptak helyet a különböző rovatok legfrissebb elemei, hogy a gyakrabban visszatérő látogatók könnyen megtalálhassák az új információkat. Az „Aktualitások” címet viselő rovat a közeljövő alkalmait tartalmazza – közülük ki is emeli a fontosabbakat –, és alapvetően a gyülekezetünkben havonként megjelenő programelőzetesre épül. A „Gyülekezeti krónika” a múltbeli eseményekről ad hírt, általában képriporttal, időnként hanganyaggal is kibővítve.

A harmadik rovat a „Meghallgatható igehirdetések”, mely a legutóbbi vasárnap istentiszteletünkön elhangzott prédikációját tartalmazza mp3-formátumban. Itt meg kell jegyeznem, hogy ez ma még elég ritkán használt megoldás – legalábbis magyar evangélikus berkeinken belül –, pedig tudjuk: „A hit tehát hallásból van…” (Róm 10,17), ezért érdemes kihasználni ezt az internet kínálta lehetőséget. Az oldalainkról letöltött adatmennyiség azt igazolja, hogy sokan – közöttük gyülekezetünk hosszabb ideig külföldön tartózkodó tagjai is – rendszeresen hallgatják ezeket az igehirdetéseket.

A kezdőoldal végén kapott helyet egy rövid tartalomjegyzék, mely az oldalak között való eligazodást hivatott segíteni. A „Gyülekezeti krónika” és a „Meghallgatható igehirdetések” rovat külön oldalon folytatódik, összegyűjtve a régebbi információkat, a korábbi prédikációkat.

Ezeken kívül természetesen megtalálhatók honlapunkon egy evangélikus portál elmaradhatatlan elemei is: gyülekezetünk és templomunk bemutatása, a gyülekezet története, valamint elérhetőségünk és rendszeres alkalmaink.

Honlapunk egyik hiányossága, hogy egyelőre csak magyar nyelven érhető el, de terveink között szerepel angol és német nyelvű oldalak elkészítése is külföldi testvérgyülekezeteink, ismerőseink vagy ide vetődő látogatóink számára.

Ez a cikk nem vállalkozhat többre, mint hogy kedvet csináljon egy virtuális látogatáshoz, ezért ezúton is invitálom a kedves olvasót: keresse fel a http://pestlorinc.lutheran.hu weboldalt, és ismerkedjen meg a pestszentlőrinci és pestszentimrei hívek életével!

GyGD


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet és nyilvánosság
Élő víz
Erőtlenség
A valódi istenbizonyíték
A végidő titkáról – Luther nyomán
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Szolgáló élet
A 2004/2005-ös tanév végzősei
Jubilánsok
Jézus igájában
Hogyan regenerálódnak a lelkészcsaládok?
Keresztutak
Protestáns egyházi napok – ezúttal a cseh fővárosban
Százötven éves a KIE
Evangélikus nő Németország élén?
„Ti kinek mondotok engem?”
A vezetés szépsége és felelőssége
Barcasági iktatások
Evangélikusok
Az Úr katonái
Egy kincseit osztó tanító emlékére
e-világ
Honlap és gyülekezet
Keresztény szemmel
Ökumenikus esélyek
Rávilágítás
A békekövet
A hét témája
Kilencvenéves Soltvadkert polihisztora
Akinek a zene: imádság
D. Terray László norvég királyi kitüntetése
Isten félmondatos csodája
„Mind jó, amit Isten tészen”
evél&levél
Kis hittantábor Révfülöpön
A közelmúlt krónikája
475 éves az Ágostai hitvallás
Egyházvezetők levele az elmaradt normatíva miatt
Katolikus– protestáns csúcstalálkozó a Vatikánban
Vandalizmus aKozma utcai zsidó temetőben
Új lapra virradtak
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Budapest német ajkú protestáns gyülekezetének története magyarul – és angolul
A sámsonházi gyülekezet felügyelője…
Bibliaház Frankfurtban
Élő népművészet
Templomi gála-, azaz hálahangverseny
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 26 Honlap és gyülekezet

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster