EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 28 - Istentisztelet és gyülekezetépítés

Liturgikus sarok

Istentisztelet és … 9.

Hozzászólás a cikkhez

Istentisztelet és gyülekezetépítés

Ha majd visszatérünk az egyetemes liturgikus hagyományhoz, az egyház ősi, szent kincséhez. Ha csak a tiszta, máshol nem hallható isteni üzenetet hirdetjük. Ha művészi alkotás lesz a prédikáció. Ha lerázunk magunkról mindent, ami hétköznapi, és még inkább ünneppé tesszük az ünnepet…

Ha majd teljesen elhagyjuk az életidegen liturgikus formulákat. Ha kilépünk a feszengést keltő templomterekből, ahol annyi tiltás fogadja a betérőket és a betévedteket. Ha lemondunk a hamis biztonságot nyújtó, érthetetlen kánaáni nyelvezetről. Ha legalább a töredékét elsajátítjuk a hivatásos színészek arcjátékának és mozgásának…

A két csokorba összegyűjtött vélemények némelyike az elmúlt évek istentiszteleti rendekkel kapcsolatos polémiáinak köszönhetően ismerősen csenghet a fülünkben. Az első csokor kulcsszavai az igényteremtés és az ősi kincsek ismételt felfedezése, az utóbbié pedig az alkalmazkodás – a kor igényeihez és kihívásaihoz. Annak ellenére, hogy az egyes vélemények egészen drasztikusan eltérnek egymástól, vagy egymáshoz képest ellentétes utat jelölnek ki a liturgikus vizsgálódás területén, valami mégis összeköti őket. Ez pedig nem más, mint az az igény és cél, hogy az istentisztelet maradjon meg, illetve váljon minél inkább olyan eseménnyé, amely a gyülekezetek épülését szolgálja.

Mielőtt rátérnénk az istentisztelet és a gyülekezetépítés kapcsolatára, érdemes röviden tisztázni, hogy az alábbiakban hogyan értelmezzük a címben megadott fogalmakat. A (liturgikus) istentisztelet – ahogyan a sorozat első részében Percze Sándor meghatározta – az egész gyülekezet liturgikus cselekménye, ünnepe, amelyben a közös éneklés, az imádság, az igehallgatás és az úrvacsorai közösség által kifejezésre jut az adott felekezet hite. E meghatározást folytatva talán érdemes azt is megemlítenünk, hogy az istentiszteleten nemcsak az adott közösség hite jut kifejezésre, hanem a szabadító Úr bizalma és emberszeretete is, amikor felhangzik az evangélium vigasztaló és reményt adó üzenete, és amikor a kenyér megtörésében a Feltámadott titokzatos módon újra közösséget vállal övéivel. Ugyanakkor az istentisztelet – egy egészen más megközelítésből – számos gyülekezet számára az egyetlen olyan közös alkalom, amely lehetőséget ad a gyülekezetépítésre.

Mielőtt meghatározzuk a gyülekezetépítés fogalmát, három kikerülhetetlen tényezőt kell figyelembe vennünk. 1. Az egyház a gyülekezeteiben él. Az egyházon belül végbemenő minden esemény a gyülekezetért van. 2. A gyülekezetet folyamatosan építeni kell, mert a gyülekezet nem statikus szervezet, hanem élő, állandó mozgásban lévő organizmus. Nem lehet kész gyülekezetről beszélni. A gyülekezet vagy épül, vagy sorvad. 3. A változó idők és az egymástól egészen eltérő gyülekezeti típusok miatt nincsenek örök érvényű és minden közösségi forma számára megoldást kínáló „praktikák”.

Szabó Lajos az Alapozó ismeretek a gyakorlati teológiában című összefoglaló munkájában külön hangsúlyozza, hogy a gyülekezetépítés emberi cselekvés, benne mégis az a döntő, hogy Isten cselekszik.

Bár a kettő együtt is megvalósulhat, mégis külön kell választani a gyülekezetépítésen belül a látható és a láthatatlan elemet. A látható elem az, amikor a gyülekezet létszámában – vagy éppen anyagi javakban – növekszik, a láthatatlan elem pedig maga a lelki épülés, egyéni és közösségi szinten egyaránt. Ez utóbbi mérése nyilvánvalóan nem emberi feladat. A gyülekezetépítés látható elemének térnyerése nem szoríthatja háttérbe a lelki épülés szükségességét. Ez különösen azoknak a gyülekezeteknek az esetében jelent kísértést, amelyek az elmúlt években a kárpótlás eredményeként korábban elvett javakat kaptak vissza. Ugyanakkor bátran beszélhetünk gyülekezetépítésről akkor is, ha az adott közösségnek – külső okok miatt – már nincsen módja létszámában és anyagiakban növekedni. Számos fogyó, szórványhelyzetben élő gyülekezetünk válláról vehetjük le a gyülekezetépítés nyomasztó terhét, ha a látható elem mellett ugyanolyan hangsúlyt helyezünk a láthatatlan elemre, azaz a lelki növekedésre. Ketten-hárman is gyülekezetté épülhetnek az igében és a szentségekben jelen lévő Feltámadott által. (Folytatjuk…)

Joób Máté


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet és gyülekezetépítés
Élő víz
Isten tulajdonai vagyunk
Munkanélküliség
Öregen is méltósággal
Egyházunk egy-két hete
Sóvárogj a Sóvár után!
Kántorára vár a felújított orgona Kertán
Tíz felnőtt született…
Keresztutak
Lapzárta után…
Százéves az aradi vörös templom
Bajor atyafiaknál
Evangélikusok
Pizsamás interjú
„Isten építőmestere”
e-világ
Levelezőlisták a csoportmunka szolgálatában
Gyermekek, internet, egyház
Keresztény szemmel
Nyári kérdés
Elgázolómnak
A hét témája
Evangélikus múltunk – evangélikus jelenünk
„Kit hoztak?” „Keresztelt Bárányt!”
„Holtomig, holtáig…”
Jézus „…odalépett, és megérintette a koporsót” (Lk 7,14)
evél&levél

A közelmúlt krónikája
XVI. Benedek pápa magánkihallgatáson fogadta a Magyar Köztársaság elnökét
Kis állam – nagy befolyás
Oázis Piliscsabán
„Gyurátz-híradó”
Újabb drogambulancia a MÖSZ égisze alatt
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bronzba zárt imák
Határtalan ünnep
Harangtörténeti ankét
„Testvéred feleségét…”
A vasárnap igéje
Az Atya parancsolata: örök élet
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 28 Istentisztelet és gyülekezetépítés

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster