EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 28 - Evangélikus múltunk – evangélikus jelenünk

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Evangélikus múltunk – evangélikus jelenünk

Megjelent a Vallási Néprajz 12. kötete

Hihetetlen, mégis igaz, hogy a legelső olyan magyar néprajzi kiadvány látott napvilágot, amely a magyarországi evangélikusokkal foglalkozik. Ha mindezt összevetjük a magyar katolikus, református, sőt akár a zsidó etnográfiai és folklorisztikai kiadványok hosszú sorával – szégyenkezhetünk. Ugyanis nem a kutatásra érdemes adatok hiányoznak, hanem „csak” a kutatások! Hiszen majd fél évezredes evangélikusságunk néphagyományai gazdagok, a magyar művelődéstörténet elidegeníthetetlen részei. Néprajzkutatóink (köztük nem csak az evangélikusok) többször meg is említették mindezt, ám hiába.

Nem pótolja a kutatásokat az sem, hogy nagy evangélikus gyülekezettel rendelkező városaink és falvaink (például Sopron, Orosháza, Tótkomlós stb.) néprajzi leírásaiban vagy a magyarországi protestáns egyháztörténet kiadványaiban olvashatunk ilyen adatokat. Még azt is tudjuk, hogy lelkészeink – vagy más, egyházunkat jól ismerő személyek – írtak kéziratos áttekintéseket a gyülekezetek népéletéről, egyes intézmények történetéről. Nem is egy önkéntes néprajzi gyűjtőpályázaton kiváló minősítést, elismerést kaptak ezek a munkák. Nem is egy lelkészünk önszorgalomból egy-egy kis néprajzi vagy gyülekezettörténeti gyűjteményt hozott létre. Ezek egy része megmaradt, és – noha nem könnyen – olykor még látogatható is. Templomaink építészet- és művészettörténeti bemutatása is régóta zajlik. Országos evangélikus gyűjteményeink az utóbbi évtizedben több olyan értekezletet is tartottak, amelyeken végre az evangélikus néprajzi kutatások fejlesztése, koordinálása került szóba.

Több hasonló kezdeményezés után úgy látszik, hogy a 2002. december 12-én megalakított evangélikus néprajzi munkacsoportnak a létrejötte a holtponton való átlendülést jelentette. Szóba került, hogy jelentessünk meg egy bemutató-bemutatkozó tanulmánykötetet a hazai evangélikus néprajz tárgyából. Természetes volt, hogy ezt az Eötvös Loránd Tudományegyetem Folklore Tanszéke által kezdeményezett Vallási Néprajz című kiadványsorozatba illesszük be. Két évtizeddel ezelőtt indítottuk el e kiadványsorozatot; egy-egy kötet – lehetőség szerint – tematikusan összetartozó dolgozatokat tartalmaz. Már eddig is több „protestáns” kötetet jelentettünk meg, sőt evangélikus témájú cikkeket is közöltünk, ám mégiscsak a mostani kiadvány jelenti a hazai evangélikus néprajzi kutatás első önálló jelentkezését.

Kiadványunk úttörő jellegéből következik, hogy nem törekedtünk a teljességre. Nem nyújtunk tüzetes tudománytörténetet. Nem hozunk teljes szakbibliográfiát. (Mindkettőre gondoltunk, szükség is volna rájuk, ám most nem volt időnk e munkaigényes összegzéseket elvégezni.)

Köztudott, hogy a mindenkori magyarországi evangélikusság nem egyetlen etnikumot, nem egyetlen nyelvet képviselt. Egészen az első világháború végéig mind a hazai szlovák, mind a hazai német evangélikusok történeti néprajza a magyar vallási néprajz érdeklődési körébe tartozik. Sőt, noha igen megfogyatkozott számmal, ma is vannak német és – szerencsére sokkal többen – szlovák evangélikusaink. Őket a magyarországi nemzetiségi néprajz is eredményesen kutatja. Ám most e néphagyományokat nem tudtuk fontosságuknak megfelelő módon bemutatni.

Noha a magyar néprajztudomány mindig is erőteljesen történeti és művelődéstörténeti irányultságú volt, az utóbbi évtizedekben csak tovább nőtt az ilyen módszerű kutatások száma – most már a mentalitástörténet, kegyességtörténet pontosabban figyelembe vett módszereinek a felhasználásával is. Ilyen jellegű dolgozatokból is szívesen közöltünk volna többet. Mindezeket a hiányosságokat mi is érezzük, és reméljük, hogy lesz még módunk őket legalább részben pótolni. Múltunk nagyjai közül elsősorban néhány hagyományápoló lelkészt kívántunk bemutatni. A sor itt sem teljes, ám arcképcsarnokunk már a kötet megjelenése óta is gyarapodott.

Egyelőre e néhány tanulmánnyal szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy milyen volt a múltunk, és milyen lett a jelenünk. E kötet kutatómunkánk alapköve, amelyre most már bizton építhetünk.

Veres Emese-Gyöngyvér – Voigt Vilmos


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet és gyülekezetépítés
Élő víz
Isten tulajdonai vagyunk
Munkanélküliség
Öregen is méltósággal
Egyházunk egy-két hete
Sóvárogj a Sóvár után!
Kántorára vár a felújított orgona Kertán
Tíz felnőtt született…
Keresztutak
Lapzárta után…
Százéves az aradi vörös templom
Bajor atyafiaknál
Evangélikusok
Pizsamás interjú
„Isten építőmestere”
e-világ
Levelezőlisták a csoportmunka szolgálatában
Gyermekek, internet, egyház
Keresztény szemmel
Nyári kérdés
Elgázolómnak
A hét témája
Evangélikus múltunk – evangélikus jelenünk
„Kit hoztak?” „Keresztelt Bárányt!”
„Holtomig, holtáig…”
Jézus „…odalépett, és megérintette a koporsót” (Lk 7,14)
evél&levél

A közelmúlt krónikája
XVI. Benedek pápa magánkihallgatáson fogadta a Magyar Köztársaság elnökét
Kis állam – nagy befolyás
Oázis Piliscsabán
„Gyurátz-híradó”
Újabb drogambulancia a MÖSZ égisze alatt
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bronzba zárt imák
Határtalan ünnep
Harangtörténeti ankét
„Testvéred feleségét…”
A vasárnap igéje
Az Atya parancsolata: örök élet
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 28 Evangélikus múltunk – evangélikus jelenünk

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster