EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 28 - Munkanélküliség

Élő víz

Hozzászólás a cikkhez

Munkanélküliség

Nem szándékom olcsó élcekkel ostorozni a gazdasági helyzetet, sőt az sem célom, hogy a közgazdaság- vagy más tudományba kontárkodva elemzésbe kezdjek a jelenlegi munkavállalási lehetőségekről. Azt azonban kijelenthetem, hogy komoly problémával kell szembenéznie annak, aki elveszíti a munkahelyét, és újra álláshoz szeretne jutni. Csaknem kortól, országrésztől, szakmától függetlenül. S mert e nehéz helyzetbe kerülők száma egyre emelkedik, alig-alig van ember e hazában, aki így vagy úgy ne lenne érintett a kérdésben. Vagy azért, mert ő maga szenved ettől az állapottól, vagy mert a családjában kénytelen valaki megtapasztalni ezt a sorsot; esetleg azért, mert segítségért fordulnak hozzá közeli vagy távolabbi ismerősök, reménykedők.

A közismert magyar népi bölcsesség szerint bajban ismerszik meg a barát, de – barátság ide, barátság oda – nem könnyű ebben a helyzetben segíteni, akármennyire szívszorító is látni, hogy a munka nélkül maradt édesanyának, édesapának micsoda teher ilyenkor a saját baján, kudarcán kívül a család fenntartásának – amúgy sem könnyű – terhét is viselni. De nem kevésbé szomorú nézni az ambícióját már-már elvesztő pályakezdőt vagy a korosodó, akár több évtizedes munkaviszonyt maga mögött tudó, ám tettre kész, mégis utcára dobott embertársat sem.

Munkahelyet, kereső foglalkozást aligha tudunk nyújtani számukra, hiszen kevesen vannak olyanok, akiknek tevékenységük, vállalkozásuk révén módjuk van másoknak is munkahelyet teremteni. S bár az egyszeri anyagi mentőöv is jól jön a bajbajutottnak, egy család biztonságos fenntartásához, a szakmai ambíciók ápolásához a holnapnál mindenképpen hosszabb távú tervezésre, tervezhetőségre van szükség.

Meg kell próbálni azonban ebben a helyzetben is meglátni Urunk szándékát! Isten megpróbáltatásnak vet alá, de el nem hagy minket! Nehézséget állít elénk, de biztos, hogy előbb vagy utóbb megadja a megoldást is. Így irányít az idő múlásával beköszöntő, most még kiszámíthatatlan titkokat rejtő jövőnk felé. Bármennyire is nehéz, el kell fogadnunk, hogy Teremtőnk nagy, átfogó világirányító munkájának ez is része, még akkor is, ha pillanatnyilag nem láthatjuk értelmét.

Minket, „éppen állásban levőket” azonban ez nem ment fel a segítségnyújtás kötelezettsége alól! Hiszen egyszersmind eszközök is vagyunk Urunk kezében, mi lehetünk a megoldást hozó menedék. S nem vitás, hogy van lehetőségünk hathatósan tenni azért, hogy a nehéz helyzetbe került embertársunk megtartsa egészséges élet- és munkakedvét, pozitív szemléletét.

A munkanélküliségben – mondják a hozzáértők – az a legveszélyesebb, hogy aki belekerül, előbb-utóbb elveszíti munkavállaló képességét, magyarul alkalmatlanná válik a munkavégzésre. S ennek oka nem elsősorban testi – bár olyan is akad szép számmal, aki szenvedélybeteggé válik –, hanem a pszichés leépülés. Vagyis azok a tulajdonságai hagyják cserben a nyomasztó helyzetbe került embert, amelyek nélkül nem lehet egy társadalomban kulturáltan létezni, nem lehet egy munkahely zárt közösségében hasznos, értelmes munkát végezni.

A visszafordíthatatlan folyamat, a lelki összeomlás megállításának leghatékonyabb módszere pedig nem más, mint az időben történő lelki elsősegély, a meggyőző, vigasztaló, hiteles szó, az együtt érző támasz. S vigasztalásban, lelki segítségnyújtásban soha senki nem volt sikeresebb, mint a csaknem kétezer éves kereszténység! Nem lehet tehát, hogy most, a harmadik évezred elején torpanjon meg ez a folyamat, hogy most érjen véget ez az igazán szép és nemes gyakorlat! Hiszen se szeri, se száma a példáknak, amelyek igazolják, hogy a jó szó, a keresztény testvéri közösség milyen nagy segítségre, milyen csodákra képes.

Néha egy őszinte beszélgetés, egy jelentéktelennek tűnő gesztus is elég ahhoz, hogy egy ember élete fordulatot vegyen – vagy éppenséggel visszatérjen egészséges menetébe. S nekünk itt van a kezünkben a lehetőség, személy szerint mindenkinél ott van a kulcs. A zárba illeszteni pedig nemcsak alapvető testvéri kötelesség, de a józan érdekünk is azt diktálja, hogy a nehézségek idején zárjuk szorosabbra sorainkat!

Gyarmati Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet és gyülekezetépítés
Élő víz
Isten tulajdonai vagyunk
Munkanélküliség
Öregen is méltósággal
Egyházunk egy-két hete
Sóvárogj a Sóvár után!
Kántorára vár a felújított orgona Kertán
Tíz felnőtt született…
Keresztutak
Lapzárta után…
Százéves az aradi vörös templom
Bajor atyafiaknál
Evangélikusok
Pizsamás interjú
„Isten építőmestere”
e-világ
Levelezőlisták a csoportmunka szolgálatában
Gyermekek, internet, egyház
Keresztény szemmel
Nyári kérdés
Elgázolómnak
A hét témája
Evangélikus múltunk – evangélikus jelenünk
„Kit hoztak?” „Keresztelt Bárányt!”
„Holtomig, holtáig…”
Jézus „…odalépett, és megérintette a koporsót” (Lk 7,14)
evél&levél

A közelmúlt krónikája
XVI. Benedek pápa magánkihallgatáson fogadta a Magyar Köztársaság elnökét
Kis állam – nagy befolyás
Oázis Piliscsabán
„Gyurátz-híradó”
Újabb drogambulancia a MÖSZ égisze alatt
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bronzba zárt imák
Határtalan ünnep
Harangtörténeti ankét
„Testvéred feleségét…”
A vasárnap igéje
Az Atya parancsolata: örök élet
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 28 Munkanélküliség

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster