EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 28 - „Holtomig, holtáig…”

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

„Holtomig, holtáig…”

Régi esküvői népszokások

Az emberi élet egyik döntő eseménye a házasságkötés, a párválasztás. Eleink is tudták, hogy Isten akarata a Jézus jelenlétével megáldott házasság, a tiszta családi élet és az engedelmes, jó gyermekek nevelése.

Kihez megy a lány feleségül? Kit vesz el a fiú? Evangélikus vidékeken szigorú szabály volt, hogy evangélikus házastársat kell választani; így mondták: „Mifélinket!” Ritkaság volt a vegyes házasság. Az evangélikus pár sok gyermeket nevelt föl, így alakultak ki a kiterjedt rokonsági kapcsolatok. Kemenesalján, a Rábaközben sok olyan ember él, akik „jó rokonságot tartanak”.

Így szól a régi verses tanács a házasságkötés előtt állóknak: „Jól gondold meg, Rózsám, elejét, utólját, / Kivel kötöd össze életed fonalát! / Mert nem tollaspárna, hogy megfordíthatod, / Nem is kölcsönkenyér, hogy visszaadhatod!” Gyermekkori emlékem szerint az esküvőre menő násznép a kocsikról, a szekerekről finom kulcsoskalács-darabokat, „kalinkót” dobált az utcabelieknek – főként a „tátogató” gyerekeknek –, hogy minél többen részesüljenek a lakodalmasok öröméből és jókedvéből.

Pár órával az esküvő előtt a vőfély (az esküvői szertartásmester) elmegy a menyasszonyos házhoz, és ezt mondja: „Dicsértessék az Úr Jézus szent neve, / Áldásával legyen ez a hajlék tele. / Melyet bőven ad rá jóságos szent keze, / Ezt kívánja szívünk mindenik érzete. / Vőlegény urunknak vagyok én küldötte, / Aki megbízását lelkemre kötötte. / Általam mátkáját kéreti fölötte, / Legyen követének sikeres a jötte. / Amint megbeszélték a múlt héten, / Hogy az esküvő lesz ezen a héten. / Ezért arra kérem a menyasszonyt szépen, / Hogy majd idejében legyen rendben, készen. / Amint illik keresztyén leányhoz, / Mehessenek a templomba esküdni oltárhoz, / Isten legyen velünk, szívemből kívánom!” (Zárójelben említem meg, hogy minderre csak akkor kerülhetett sor, ha előzőleg a szülők már megírták a „móringlevelet”. Ez egy szerződéskötéses biztosíték volt arra az esetre, ha a házastárs meghalna, mielőtt a párnak gyermeke születne. Sajnos sok fiatal szerelmes házassága hiúsult meg azért, mert a fukar szülő nem ígért elegendő marhát vagy földet a fiataloknak.)

De kísérjük tovább a vőlegényes háztól elinduló násznépet! A menyasszonyos háznál a vőfély ezt mondja: „Tisztelt gyülekezet! Isten szent nevében / Induljunk el innen csendes békességben. / Vőlegény uramnak keressük fel párját, / az ő drága kincsét, kedves menyasszonyát. / Szerezzünk ma neki kedvet, boldogságot, / Hozzunk a keblére egy szép gyöngyvirágot. / Először az Isten hajlékába visszük, / Hol szent áldás után boldog lészen, hisszük. / Induljunk el tehát Isten szent nevében, / Jöjjenek utánunk, mindnyájukat kérem.”

Álljon itt egy részlet a menyasszonynak az édesanyjától való búcsúzásából: „Fehér galamb száll e házra, / Édesanyám, Isten áldja. / Köszönöm a szívességét, / Eddig való szeretetét (…) Úgyis tudom, fáj a szíved, / De azért csak Isten veled!” Az édesapától pedig így búcsúzott a lány: „Kedves édesapám, szóm hozzád fordítom, / Búcsúzó beszédem zokogva elmondom. / Köszönettel vettem atyai gondodat, / Hogy neveltél engem, édes leányodat. / Az egeknek Ura a te örökségedet / Hosszabbítsa értem te szép vénségedet. / Az élők sorába tartsa meg éltedet, / Frissítse mindenkor az egészségedet, / S amelyet nem érdemlek: a gondviselésedet. / Áldjon meg Isten, szívemből kívánom, / Ezzel befejezem tőled búcsúzásom.”

Még előbb azonban egy érdekes eseményre kerül sor a vőlegényes háznál, amelyet a templomba menet ejtenek útba. Amikor a menyasszony a vőlegényes házhoz ér, hirtelen söprűt dobnak elé. Ha fölkapja, és beviszi: szorgalmas, tiszta asszony, ha pedig otthagyja, átlépi: lusta, piszkos asszony válik belőle… Az sem mindegy, hogy a templomba menet a vőlegény vagy a menyasszony lépi át először a templom küszöbét – az lesz az úr a háznál. Meg kell figyelni azt is, hogy az oltáron hogyan égnek a gyertyák; ha netán lobogva ég a gyertya, sokat veszekszik majd az ifjú pár. De még az időjárás sem mellékes! Ha az esküvő napján kevés eső esik, akkor meggazdagodik az új pár, ha viszont sok az eső, akkor sokat fog sírni az új asszony. Néhol meghagyták azt is, hogy a menyasszony tegyen pénzt a cipője sarkába, hogy takarékos, beosztó legyen. Vagy talán azért is, hogy mindig legyen pénz a háznál?

Asztalhoz ülvén meglepetés érte a fiatal párt: kettejük elé csak egy tányért és egy kanalat tettek. Bizonyára arra volt kíváncsi a násznép, hogy összhangban, egymásra tekintettel, egymáshoz alkalmazkodva tudnak-e majd élni, s türelemmel fogyasztják-e el a finom lakodalmi tyúkhúslevest. Noé apánkra emlékezve régi verset mondanak akkor is, amikor először koccintanak a vacsora alatt. Újabb szokást láttam: az esküvői vacsora alatt megérkezik a postás a köszöntőkkel, és egy kisebb csomaggal. A csomagban többszörös csomagolásban egy kis játék baba van, utalásként arra, hogy jöhet majd a gyermekáldás. A lakodalmi vacsoránál az is szokás volt, hogy a szakácsnő bekötött kézfejjel, nagy merőkanalat fogva éjfél után bement a vendégek közé, és valami alkalmi mondókát mondva „kásapénzt” gyűjtött a konyhai személyzetnek.

Íme néhány régi-régi lakodalmas szokás. Isten éltessen minden új párt! Éljenek hitben, szeretetben nagyon sokáig!


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet és gyülekezetépítés
Élő víz
Isten tulajdonai vagyunk
Munkanélküliség
Öregen is méltósággal
Egyházunk egy-két hete
Sóvárogj a Sóvár után!
Kántorára vár a felújított orgona Kertán
Tíz felnőtt született…
Keresztutak
Lapzárta után…
Százéves az aradi vörös templom
Bajor atyafiaknál
Evangélikusok
Pizsamás interjú
„Isten építőmestere”
e-világ
Levelezőlisták a csoportmunka szolgálatában
Gyermekek, internet, egyház
Keresztény szemmel
Nyári kérdés
Elgázolómnak
A hét témája
Evangélikus múltunk – evangélikus jelenünk
„Kit hoztak?” „Keresztelt Bárányt!”
„Holtomig, holtáig…”
Jézus „…odalépett, és megérintette a koporsót” (Lk 7,14)
evél&levél

A közelmúlt krónikája
XVI. Benedek pápa magánkihallgatáson fogadta a Magyar Köztársaság elnökét
Kis állam – nagy befolyás
Oázis Piliscsabán
„Gyurátz-híradó”
Újabb drogambulancia a MÖSZ égisze alatt
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bronzba zárt imák
Határtalan ünnep
Harangtörténeti ankét
„Testvéred feleségét…”
A vasárnap igéje
Az Atya parancsolata: örök élet
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 28 „Holtomig, holtáig…”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster