EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 28 - Levelezőlisták a csoportmunka szolgálatában

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Levelezőlisták a csoportmunka szolgálatában

A világháló egyik legfontosabb szolgáltatása a drótposta, avagy villámposta (idegen nevén az e-mail). A „hagyományos”, postai úton zajló levelezésben is előfordul, hogy körlevelet írunk: ugyanazt a levelet több címzettnek is elküldjük. A körlevélnek megfelelő szolgáltatásra az elektronikus posta is képes: ha a feladó mellett a „Másolat” rovatban több címet adunk meg, akkor automatikusan minden címzettnek postázódik a levelünk, vagyis egyetlen levéllel mindannyiuknak tudunk válaszolni. Ekkor azonban minden alkalommal az összes címzett e-mail címét be kell gépelnünk, vagy egy helyen kell tárolnunk, és minden alkalommal bemásolnunk.

Ezért aztán kifejlesztettek egy szolgáltatást, amelynek az a lényege, hogy ha egy csoport tagjai közül bárki elküld egy adott címre egy levelet, azt a csoport öszszes tagja megkapja. Ez a szolgáltatás a levelezőlista. Az azonos téma iránt érdeklődők például az e célra szakosodott honlapok segítségével tudnak belépni a téma levelezőlistájának a tagjai közé. Ezt a belépést feliratkozásnak nevezik. Ha a téma érdektelenné válik számukra, vagy túlságosan sok küldemény terheli meg a drótpostafiókjukat – avagy bármely más okból –, a felhasználók természetesen bármikor ki is léphetnek, leiratkozhatnak a listáról.

A levelezőlistákat munkához is fel lehet használni: például ha egy cég munkahelyei nem egy városban vannak, a levelezőlista segítségével lehet összehangolni a különböző helyeken dolgozók tevékenységét. Ilyen levelezőlistája van például a soproni líceum öntevékeny honlapszerkesztő diákcsoportjának. A tíz tagot néha bizony nehéz összegyűjteni – azonban elég a levelezőlista címére elküldeni egy levelet, így minden csoporttag saját címére eljut a tartalma; a lista ily módon segíthet a sürgős feladatok megoldásában, hiszen a tagok gyorsan reagálhatnak is az eredeti küldeményre.

Az evangélikus internetes központ létrehozóit is az a cél vezérelte, hogy „összefűzzék” a lelkészeket, illetve az egyházunk élete iránt érdeklődőket, ezért alkották meg az azóta szinte legendássá vált Fraternetet.

Ezen a listán össze lehet hangolni a feladatokat, meg lehet beszélni az aktuális problémákat, esetleg vitát lehet folytatni egy-egy témában. A Fraternet segítségével automatikusan hozzájuthatunk az egyházunkkal kapcsolatos friss hírekhez, elolvashatjuk – magyarázattal együtt – a napi igéket. Ezenkívül a listának mára több fiókja is létrejött: regionális allisták kapcsolódnak hozzá, külön lista szolgálja a lelkészeket, illetve egy mindenki számára elérhető lista is működik. A Fraternet listáiról bővebb információ az Evangélikus portálról kapható, illetve ugyanitt fel is lehet rá iratkozni. Az oldal a http://www.lutheran.hu/fraternet/ címen érhető el.

Az evangélikus szerveren kívül a soproni líceum gazdagépe is segítséget nyújt levelezőlisták működtetéséhez. Az evangélikus iskolaigazgatók a Kleofás által tudnak ilyen kapcsolatot tartani. Az elmúlt esztendőben a tantárgygazdák, majd intézményeink gazdasági vezetői is kaptak levelezőlistát. Ezek hasznosságát nem is nagyon kell részletezni, hiszen gyakran kell bonyolult esetekben gyorsan reagálni, fontos, esetleg nem mindenki számára ismert információk oszthatók meg a segítségükkel.

A levelezőlista tagjai számára további hasznos segítség, hogy a fontos leveleket sem kell megtartani – így nem fog betelni a postafiók –, mert tartalmuk automatikusan egy honlapfelületre is rákerül, ezt pedig a lista tagjai bármikor vissza tudják nézni. Ez a honlapfelület természetesen nem publikus, csak a tagok láthatják, akik a jelszavuk begépelése után léphetnek rá.

Jó néhány más levelezőlistát is érdemes lenne létrehozni egyházunkon belül. Hogy csak kettőt említsek a számtalan lehetőségből: egy-egy lista hasznosan segíthetné például a szórványgyülekezeteket, amelyek távolabb vannak a többiektől; illetve lenne mód LMK-levelezőlista elindítására is. A feltételek tehát adottak, csak élni kell velük.

Babics Csaba


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet és gyülekezetépítés
Élő víz
Isten tulajdonai vagyunk
Munkanélküliség
Öregen is méltósággal
Egyházunk egy-két hete
Sóvárogj a Sóvár után!
Kántorára vár a felújított orgona Kertán
Tíz felnőtt született…
Keresztutak
Lapzárta után…
Százéves az aradi vörös templom
Bajor atyafiaknál
Evangélikusok
Pizsamás interjú
„Isten építőmestere”
e-világ
Levelezőlisták a csoportmunka szolgálatában
Gyermekek, internet, egyház
Keresztény szemmel
Nyári kérdés
Elgázolómnak
A hét témája
Evangélikus múltunk – evangélikus jelenünk
„Kit hoztak?” „Keresztelt Bárányt!”
„Holtomig, holtáig…”
Jézus „…odalépett, és megérintette a koporsót” (Lk 7,14)
evél&levél

A közelmúlt krónikája
XVI. Benedek pápa magánkihallgatáson fogadta a Magyar Köztársaság elnökét
Kis állam – nagy befolyás
Oázis Piliscsabán
„Gyurátz-híradó”
Újabb drogambulancia a MÖSZ égisze alatt
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bronzba zárt imák
Határtalan ünnep
Harangtörténeti ankét
„Testvéred feleségét…”
A vasárnap igéje
Az Atya parancsolata: örök élet
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 28 Levelezőlisták a csoportmunka szolgálatában

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster