EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 28 - Oázis Piliscsabán

A közelmúlt krónikája

Hozzászólás a cikkhez

Oázis Piliscsabán

Mi is az az oázis? Termékeny terület a sivatag belsejében, a homoktenger közepén egy forrás körül. A tikkadt vándornak a túlélés lehetősége. A nyugalom, a béke szigete. Július első hetében sokak számára ilyen oázis Piliscsabán a Béthel Missziói Otthon, amely évről évre ebben az időpontban ad helyet a családi konferenciának. Aki egyszer már részt vett ezen az alkalmon, és megtapasztalta a hitben erősítő közösség szeretetét, újból és újból visszavágyik ide, hogy újra és újra átélje Krisztus közelségét, életet átformáló erejét is. Az idei hét mottója ez volt: „Gyermekeim, ne szóval szeressünk, ne is nyelvvel, hanem cselekedettel és valóságosan.” (1Jn 3,18)

A családi konferencia minden évben a leglátogatottabb nyári „táborok” közé tartozik Piliscsabán. Az idén – a naponként bejárókat is beszámítva – százkettő, a csak egy-két programon résztvevőkkel együtt pedig százhuszonhat volt a résztvevők létszáma. (A negyvenhat kisebb gyermekkel két óvónő foglalkozott.)

A 27-27 főre osztott két „ifjúsági” csoport bibliaköri megbeszéléseit szintén fiatalok vezették. Természetesen bibliai témákkal foglalkoztak, de ezek kapcsán filozófiai kérdésekről is vitatkoztak. Az egyik reggeli, illetve esti áhítaton énekekkel is szolgáltak a fiatalok, sőt egy rövid színdarabot is előadtak. Ki hinné, hogy mi minden fér bele egyetlen hétbe!

A reggeli áhítatokon Blatniczky János cinkotai lelkész Jézus nagy parancsolatát bontotta elemeire: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből.” (Mt 22,37) Az elhangzottakat kiscsoportokban elemezték tovább. A délutáni előadások a krisztusi parancs másik ágát – „Szeresd felebarátodat, mint magadat” (Mt 22,39) – vizsgálták meg a szeretethimnusz alapján: „A szeretet türelmes, jóságos; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat. Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr.” (1Kor 13, 4–7)

Mintegy tükröt tartott a résztvevők elé a napi ige, az előadások őszinte önvizsgálatra sarkalltak. Ki-ki úgy érezhette, személy szerint neki szegeztetett a kérdés: „Vajon türelmes vagyok-e? Van-e bennem kellő jóság? Nem irigykedem, kérkedem, nem viselkedem-e bántóan, nem vagyok-e kárörvendő, van-e bennem kellő türelem?”

A reggeli áhítat és a délutáni előadás előtt félórás imaközösségre is lehetőség nyílt, és még vacsora után is volt lelki-szellemi „várnivaló”: Endreffy Géza evangélizációs igehirdetéseivel zárultak a napok. „Mert úgy szerette Isten a világot…” (Jn 3,16) témacímű sorozatában a budaörsi lelkész öt részre tagolta mondanivalóját. Isten szeretete a teremtett világban; Ítélet alatt vagyunk; Isten szeretete üdvözíteni akar; Jézus, a Fiú a megoldás; Járjunk világosságban – ezek voltak az egyes részek címei.

A szombat délelőtti záró úrvacsorai istentiszteleten Győri Gábor esperes hirdette az igét 1Jn 4,19 alapján: „Mi tehát azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket.”

A „tikkadt sivatagi vándorok” június 27. és július 2. között nemcsak ittak a „forrásból”, de mindenki raktározhatott is magának az élet vizéből. Szeretetlen, rideg világunkban szokatlan, hogy egy konferencia résztvevői hat napon át a szeretet kérdésével foglalkozzanak. A piliscsabai családi konferencia résztvevői ugyanakkor azt is megtapasztalhatták, hogy Krisztus szeretete mindeközben ő magukat is szerető testvéri közösséggé kovácsolta.

Csoma Lajosné


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet és gyülekezetépítés
Élő víz
Isten tulajdonai vagyunk
Munkanélküliség
Öregen is méltósággal
Egyházunk egy-két hete
Sóvárogj a Sóvár után!
Kántorára vár a felújított orgona Kertán
Tíz felnőtt született…
Keresztutak
Lapzárta után…
Százéves az aradi vörös templom
Bajor atyafiaknál
Evangélikusok
Pizsamás interjú
„Isten építőmestere”
e-világ
Levelezőlisták a csoportmunka szolgálatában
Gyermekek, internet, egyház
Keresztény szemmel
Nyári kérdés
Elgázolómnak
A hét témája
Evangélikus múltunk – evangélikus jelenünk
„Kit hoztak?” „Keresztelt Bárányt!”
„Holtomig, holtáig…”
Jézus „…odalépett, és megérintette a koporsót” (Lk 7,14)
evél&levél

A közelmúlt krónikája
XVI. Benedek pápa magánkihallgatáson fogadta a Magyar Köztársaság elnökét
Kis állam – nagy befolyás
Oázis Piliscsabán
„Gyurátz-híradó”
Újabb drogambulancia a MÖSZ égisze alatt
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bronzba zárt imák
Határtalan ünnep
Harangtörténeti ankét
„Testvéred feleségét…”
A vasárnap igéje
Az Atya parancsolata: örök élet
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 28 Oázis Piliscsabán

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster