EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 28 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Amikor közeledett Dávid halálának az ideje, ezt a parancsolatot adta fiának, Salamonnak: Én már elmegyek azon az úton, amelyen minden földi ember elmegy. Tartsd meg, amit Istened, az Úr rád bízott! 1Kir 2,1–3a (Lk 22,26; Jn 6,1–15; ApCsel 2,41–47; Zsolt 9) A haldoklók utolsó szavait sokáig meg szokták őrizni a hozzátartozók az emlékezetükben. Hiszen a halál pillanatában kimondott szavak mindig nagyon csöndesek, őszinték. A Salamonnak adott atyai intelmek mindnyájunknak szólnak: „Tartsd meg, amit Istened, az Úr rád bízott!” Örökséget hordozó emberek vagyunk: ami ránk bízatott, az a Jézus Krisztusról szóló jó hír. Örökségünket ne csak a szavainkkal, hanem hiteles, keresztény életünkkel is képviseljünk ebben a világban!

Hétfő

Szárnyaid árnyékában keresek oltalmat, míg elvonul a veszedelem. Zsolt 57,2b (Zsid 6,18; 2Krón 30,13–22; ApCsel 20,1–16) Érdemes megfigyelni, hogy a természetben a védtelen kismadarak veszély esetén hogyan menekülnek anyjuk védelmet nyújtó, kiterjesztett szárnyai alá. Ilyen oltalmat jelent számunkra az Úr gondviselő, oltalmazó szeretete, amely nemcsak a veszedelem idején, hanem életünk minden percében elkísér bennünket. Ez a szeretet Krisztusban lett teljessé. Fenyegesse bármilyen veszély az életünket, ne feledjük, hogy Krisztusért élettel, sőt örök élettel ajándékoz meg bennünket az Úr!

Kedd

Jézus az égre tekintve fohászkodott, és így szólt a dadogó sükethez: „Effata, azaz: nyílj meg!” És megnyílt a füle, nyelve bilincse is azonnal megoldódott, úgyhogy hibátlanul beszélt. Mk 7,34–35 (Zsolt 31,17; Mt 22,1–14; ApCsel 20,17–38) Mielőtt Jézus véghezvitte a csodát, az égre emelte tekintetét, és fohászkodott. A gyógyítás előtt Istent hívta segítségül. S a csoda valóban megtörtént. A süketnéma számára kinyílt addig zárt világa. És vajon mi hányszor kérdezzük meg az Urat, mielőtt cselekszünk? Emeljük fel gyakrabban a tekintetünket az égre, hogy a mi életünk se zárt, hanem nyitott, teljes élet legyen.

Szerda

Mi azonban, akik a nappal fiai vagyunk, legyünk józanok, vegyük magunkra a hit és a szeretet páncélját, és mint sisakot, az üdvösség reménységét. 1Tessz 5,8 (Jer Sir 3,24; Zak 8,9–17; ApCsel 21,1–14) A katona sisak és páncél nélkül nem indulhat el a csatába. Pál apostol arra biztat bennünket, hogy az élet viharai közepette mi is vértezzük fel magunkat. A keresztény ember fegyvere a hit, a reménység és a szeretet. Hit a feltámadott és élő Jézus Krisztusban; reménység, hogy Krisztusért a bűnös embernek is lehet örök élete; s szeretet, mely a gyakorlati életben kamatozódik.

Csütörtök

Pál írja: Egyenként intettünk és buzdítottunk, és kérve kértünk titeket: éljetek az Istenhez méltó módon, aki az ő országába és dicsőségébe hív titeket. 1Tessz 2,11–12 (Zsolt 46,8; 1Kor 10,16–17; ApCsel 21,15–26) Isten igéje önvizsgálatra int bennünket. Mit jelent ma számunkra a kereszténységünk? Anyakönyvi adat csupán? Vallási hovatartozást jelent csak, vagy egész életünkön át gyakorolt, halálunkig tartó életformát? A keresztény ember élete tevékeny várakozás, egész életre szóló megbízatás, felkészülés az örök életre. Fogadjuk meg ezért Pál apostol biztatását, s éljünk Istenhez és az ő meghívásához méltóan.

Péntek

Ne félj, maroknyi Izráel! Én megsegítlek – így szól az Úr, a te megváltód, Izráel Szentje. Ézs 41,14 (Lk 22,29; Lk 22,14–20; ApCsel 21,27–40) Ne félj! – ebben a két szóban benne van az egész evangélium. Ne félj! – ezt hirdették az angyalok karácsony éjszakáján is, ezt mondta Jézus Jairusnak, amikor hírül hozták, hogy lánya meghalt, s ezzel fogadták az angyalok húsvét reggelén a sírhoz siető asszonyokat. Isten ezt üzeni ma is: Ne félj! Lehet, hogy betegség kopogtat az ajtón, lehet, hogy gondok vesznek körül, aggodalommal tele a szíved, lehet, hogy a bűneid szorongatnak. Ne félj mégsem! Jézus neve azt jelenti: szabadító; általa olyan Urunk van, akinek segítsége mindennap velünk van, akinek a szabadítása örök és visszavonhatatlan, mert ő tegnap, ma és mindörökké ugyanaz.

Szombat

Jó csendben várni az Úr szabadítására. JSir 3,26 (2Thessz 3,5; Jel 19,4–9; ApCsel 22,1–21) Zajos világunkban igazi kincsnek számít, ha csend vesz körül bennünket, ha elnémul a környező világ minden lármája. De még nagyobb kincs a lélek csendje: amikor nem háborgatnak bennünket a munkahelyi problémák, a családi perpatvarok, az aggodalmaskodás. Csak a lélek csendjében tud az ember igazán az Úrra figyelni, s meghallani igéjében azt a jó hírt, örömüzenetet, mely az Úr szabadításáról szól.

Szabados Regina


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet és gyülekezetépítés
Élő víz
Isten tulajdonai vagyunk
Munkanélküliség
Öregen is méltósággal
Egyházunk egy-két hete
Sóvárogj a Sóvár után!
Kántorára vár a felújított orgona Kertán
Tíz felnőtt született…
Keresztutak
Lapzárta után…
Százéves az aradi vörös templom
Bajor atyafiaknál
Evangélikusok
Pizsamás interjú
„Isten építőmestere”
e-világ
Levelezőlisták a csoportmunka szolgálatában
Gyermekek, internet, egyház
Keresztény szemmel
Nyári kérdés
Elgázolómnak
A hét témája
Evangélikus múltunk – evangélikus jelenünk
„Kit hoztak?” „Keresztelt Bárányt!”
„Holtomig, holtáig…”
Jézus „…odalépett, és megérintette a koporsót” (Lk 7,14)
evél&levél

A közelmúlt krónikája
XVI. Benedek pápa magánkihallgatáson fogadta a Magyar Köztársaság elnökét
Kis állam – nagy befolyás
Oázis Piliscsabán
„Gyurátz-híradó”
Újabb drogambulancia a MÖSZ égisze alatt
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bronzba zárt imák
Határtalan ünnep
Harangtörténeti ankét
„Testvéred feleségét…”
A vasárnap igéje
Az Atya parancsolata: örök élet
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 28 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster