EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 34 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Fogadjátok be egymást, ahogyan Krisztus is befogadott minket az Isten dicsőségére. Róm 15,7 (Ruth 2,4; Lk 10,25–37; 1Jn 4,7–12; Zsolt 29) Hálával és a szeretet cselekedeteivel tartozunk Isten választott népének, Izraelnek. Izrael az a szelíd olajfa, amelybe mi vad olajfaágként beoltattunk. Hála legyen Isten irgalmának Krisztusban. A gyökér hordozza az ágakat, és nem fordítva! A keresztény embernek ezért át kell ölelnie, be kell fogadnia és segítenie kell Izrael gyermekeit minden időben. Ó, mennyi mulasztásunk van ezen a területen! Pedig a visszaoltatás megkezdődött. Figyeljünk jobban az idők jeleire!

Hétfő

Embert ültettél a nyakunkra, hol tűzbe, hol vízbe jutottunk, de kivezettél, és felüdültünk. Zsolt 66,12 (Mt 10,28a; 5Móz 15,1–11; 2Kir 23,26–37) Uram, olyan nehéz elhordozni a hatalmaskodókat! A felsőbbség döntéseit, a főnök megjegyzéseit, azt a függő viszonyt, amely mindennap mélyebb alázatra int… És ott vannak azok is, akiket rám bíztál. A nagy felelősség súlya nyomja a vállamat. Tűz és víz fenyeget egyszerre. Köszönöm, hogy naponta tágas térre viszel, dús legelőre és csendes vizekhez vezetsz, ahol felüdíted az én megterhelt lelkemet. Ámen.

Kedd

A vaknak azonnal megjött a szeme világa, és követte Jézust, dicsőítve az Istent. Amikor ezt látta az egész nép, dicsőítette Istent. Lk 18,43 (Zsolt 66,4; Ám 5,4–15; 2Kir 24,1–20) A jerikói vak meggyógyítása csodálatos messiási jel volt. A szépségek és lehetőségek tárháza nyílt meg a gyógyult ember előtt. Kortársai vele örültek, és áldották a Magasságost. Sokan kaptunk lelki értelemben látó szemeket Krisztus Urunktól. Isten országának fényessége nyílt meg előttünk akkor, és tudtuk, hogy ez számunkra is messiási jel. Miért van az, hogy mégis több a fanyalgó arc, mint az Istent dicsérő száj?

Szerda

Az igazat nem menti meg igazsága, ha vétkessé válik; a bűnös sem bukik el bűne miatt, ha megtér bűnéből. Ez 33,12a (Lk 15,27; 5Móz 24/10–15/17–22; 2Kir 25,1–21) Minden igazságunk olyan Isten előtt, mint a szennyes ruha. Semmi jót nem tudunk kicsiholni magunkból, bárhogy igyekszünk. Lehet, hogy akaraterőnkkel ideig-óráig uralkodni tudunk bűnnel fertőzött természetünkön, de hamar elesünk. Megtérésre van szükségünk ahhoz, hogy megmenekülhessünk a bűn átkától. Sőt újjászületésre, mert ha az igazság Ura Szentlelke által magára ölt bennünket úgy, mint egy kesztyűt, akkor ez a kesztyű már nem kívánkozik arra, hogy piszkos dolgokat illessen, hiszen pontosan azt teszi, amit gazdája akar tenni.

Csütörtök

Az a jó, ha kegyelemmel erősödik meg a szív. Zsid 13,9b (5Móz 5,29; ApCsel 4,32–37; 2Kir 25,22–30) A szív – biblikus felfogás szerint – az egész embert jelképezi. Az isteni kegyelem, amely Jézus Krisztusban jelent meg közöttünk, táplálja az ember testét, lelkét és szellemét. Ha ezt nem veszi magához, elsorvad, legfeljebb tetszhalott életet élhet. Mert Krisztus kegyelme az éltető erő. Halófélben lévők, betegeskedők és szunynyadók! Ma még árad a kegyelem, csak meríteni kell belőle!

Péntek

Becsüljétek meg azokat, akik fáradoznak közöttetek, akik elöljáróitok az Úrban, és intenek is titeket. 1Thessz 5,12 (5Móz 4,30; Mt 26,47–50/55–56/; Dán 1,1–21) Lélekben megcsókolom az értem összekulcsolt, imádkozó kezeket. Hálát mondok azokért az Úrnak, akik a hit útjára vezettek, akik Krisztusról tanúbizonyságot tettek előttem szavaikkal és életükkel. Köszönöm mindazok bölcsességét és szeretetét, akik elöljáróim az Úrban. Tudom, hogy az okos ember meghajtja fejét az intelem előtt. Legyen örökké áldott a Magasságos, hogy feddéseit és útmutatásait mindig időben fakasztotta fel tanítóim ajkán!

Szombat

Ne csalja meg senki a honfitársát. Féld Istenedet. 3Móz 25,17 (1Thessz 4,6; Júd 1–2.20–25; Dán 2,1–3.27–49) Az istenfélelem és a becsületesség együtt kell, hogy járjon. Az egyház számára – amely a szekuláris világ erős befolyása miatt sok tekintetben világiasodik – és az egyházi külsőségeket sokszor kulisszaként felhasználó világ számára ez mégsem ilyen egyértelmű. Újra fel kell rá hívni a figyelmet, tanítani kell, mert új erkölcsiségre van szüksége nemzetünknek ahhoz, hogy talpra álljon. Urunk, kezdd rajtunk és bennünk tisztogató munkádat! Mert ezt az új, krisztusi erkölcsöt nekünk kell felmutatnunk. Hiszem, hogy ha saját családunkban, gyülekezetünkben egyre többen megéljük ezt, akkor a hét szűk esztendő után az örömünnep éve is ránk köszönt majd!

Szőkéné Bakay Beatrix


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Misszió – sugárzó istentisztelettel
Élő víz
Mi a kincsed?
A Békecsapat
A zsiráf
Segítőkészség…
Heti útravaló
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Püspökválasztás előkészítése az Északi Evangélikus Egyházkerületben
Az élet vize Nógrádban
Nemzetközi egyházzenei tábor Békés megyében
Keresztutak
Emlékezés – híd a jövő felé
Evangélikusok
Isten „érmés” talentumosa
Maradandó élmény
e-világ
Isten környezetvédő!
Keresztény szemmel
A közös elszántság és az egy szent akarat ünnepe
A lélek igazi tápláléka
A hét témája
Nem csupán uralkodói jelvény
Augusztus 20. és az egyházak
Dr. Veres András római katolikus püspök
Dr. Bölcskei Gusztáv református püspök
Ittzés János evangélikus püspök
Mészáros Kálmán baptista egyházelnök
Csernák István metodista szuperintendens
Polnauer Sándor főrabbi
evél&levél
„Gondolkodhatunk együtt tovább a szerelemről…”
Válasz a hozzászólásokra
Becsüljük meg Isten ajándékait!
Gyermektábor Telekgerendáson
Figyeljünk oda a pályázati kiírásokra!
Mennyibe kerül?
A közelmúlt krónikája
Úton járók a Szigeten
Gyöngy a sárban
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
„Földrészeket átfogó énekesek”
Szent István a néphagyományban
Totus Lutherus
Kata Uram!
Nem mi írtuk...
Legszebb nyári élményeim
Történet Bolond Lináról és a Vörös Hadseregről, a töltelékes kontyról meg a nagyanyámról
Ballada a költészet hatalmáról
A vasárnap igéje
Történet a mint(h)a-halászokról
„Akik pedig test szerint élnek, nem lehetnek kedvesek Isten előtt”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Szószóró
Nemzetközi ifjúsági találkozó Németországban
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 34 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster