EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 45 - A 200. tanév Bonyhádon

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

A 200. tanév Bonyhádon

Díszünnepség az evangélikus gimnáziumban

A reformációi hét keretében jubileumi programsorozat vette kezdetét a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégiumban október 27-én. Az intézménynek ugyanis a jelenlegi a kétszázadik tanéve. A bicentenáriumi megemlékezés nyitánya a Vörösmarty Mihály Általános Művelődési Központban tartott díszünnepség volt.

– Mindennapi munkánk mellett tulajdonképpen az egész tanév a jubileum jegyében fog telni, ezért az oktatás folyamatában felhívjuk a diákok figyelmét a kétszáz éves múlt jelentőségére. Hagyományos programjainkon kívül számtalan újszerűvel is jelentkezünk majd, májusban pedig egyházi ünnepéllyel és egy nagy közösségi rendezvénnyel zárunk. Minden hónap első hétfőjén jelenlegi és öregdiákok előadásai várják a fiatalokat – tájékoztatta lapunkat Ónodi Szabolcs igazgató. – Fontos számunkra, hogy mit tudunk tárgyi feltételekben hozzátenni ahhoz a kétszáz éves hagyatékhoz, melyet elődeink megteremtettek. Egy olyan közösségi teremre lenne a legnagyobb szükség, ahol egyidejűleg akár ezren is elférünk, hogy valóban közösen tarthassuk meg ünnepeinket. Ez a testnevelés ügyét is szolgálná, vagyis tulajdonképpen egy sportcsarnokról van szó, amelynek tervezett megépítésével Bonyhád versenysportjára, lakosságára is gondolunk – tette hozzá az intézmény vezetője.

A bicentenáriumi nyitóünnepségen elhangzott köszöntőjében Krähling Dániel esperes elmondta: kétszáz éve arra törekedtek hazánk vezetői, hogy elnémetesedjen az ország. Ekkor jött létre Sárszentlőrincen a gimnázium, mely 1870-ben került át Bonyhádra. Az iskola nem mondott le arról, hogy értelmiséget neveljen, s a nemzetiségek közti békét mindig meg tudta őrizni. „Remek magyar hazafiakat szeretnénk nevelni. Jó visszatekinteni, és látni, hogy a múltban ez így volt: elfogadásra – is – neveltek, s nekünk szintén ez a feladatunk” – zárta beszédét az esperes.

A rendezvények fővédnöke Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke nyolc védnök – egy fő a szülők képviseletében és hét öregdiák – mellett. A szeptemberi tanévnyitón az intézmény udvarán szökőkutat avattak; a mellette elhelyezett padokon szívesen üldögélnek a diákok.

A gimnázium vezetősége a jubileumi tanév alkalmából Adománylevelet alapított, melyből a megnyitón Ónodi Szabolcs hatot nyújtott át.

– Ők hatan nagyon sokat tettek azzal, hogy a ’90-es évek elején felismerték: a bonyhádi gimnáziumnak dinamikusabb jövője lehetne, ha visszakerülne régi tulajdonosához – mondta el az igazgató. – A kitelepítések miatt már csak szórványban élnek evangélikusok a beiskolázási körzetünkben, épp ezért az egyháznak nem volt célja, hogy az elsők között kérje kötelékeibe a bonyhádi gimnáziumot. Hogy ez mégis így történt, abban elévülhetetlen érdemei vannak a díjazott hat embernek. Krähling Dániel kezdeményezte az ügyet városi képviselőként; Oroszki István, Bonyhád akkori polgármestere felkarolta az ötletet, dr. Harmati Béla püspök meggyőzte az egyház vezetőit, dr. Frenkl Róbert országos felügyelő kompromisszumteremtő képességeivel segített, Platthy Iván államtitkár pedig „levezényelte” az állam és az egyház közötti tranzakciót. Amikor átvették az intézményt, közel ötszázmillió forintot irányítottak a bonyhádi gimnázium rekonstrukciójára; ebben elévülhetetlen érdemei voltak Szemerei Zoltánnak, az egyház gazdasági ügyekért felelős munkatársának – fejtette ki Ónodi Szabolcs.

A bicentenárium nyitórendezvényén Gáncs Péter püspök ünnepi szavait a Lukács evangéliumából vett történetre építette, mely a tizenkét éves Jézusról szól, aki hallgatta és kérdezte a tanítóit.

Az ünnepségen a Lutheránia énekkar szolgált dr. Kamp Salamon vezényletével. Másnap a bonyhádi gimnáziumban vendégül látták az evangélikus iskolák pedagógusainak delegációját. Erre a napra ellátogatott az intézménybe Magyar Bálint oktatási miniszter is, és előadást tartott az oktatás reformjáról, a tankönyvek felülvizsgálatáról.

Máté Réka


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Ami régi
Élő víz
Szorult helyzetben
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Áll az encsi evangélikusok temploma
„Az élőket hívogatja…”
Három a püspökjelölt
Életre kelt múlt
Keresztutak
Az asztali áldás „újraélesztése”
Diplomataként is az Úrral járni
Méltó könyv az egykori ENSZ-főtitkárról
„Kelen-földiek”
e-világ
E-pontos tapasztalataink
Keresztény szemmel
Reformáció ünnepe után – advent előtt
A hét témája
95 tétel, 95 program Debrecenben
A reformáció ünnepének „előestéje”
Október 31.
Női nyitány
Erdélyben (is) együtt…
evél&levél
Összetartozás – nem csak eskütétellel…
Megtámadott a megtámadott
A közelmúlt krónikája
A mustármag és az újonnan felépült drezdai templom
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Jubál
Egy nap a reformátorral
Háborúban békességben
A 200. tanév Bonyhádon
A bonyhádi gimnázium története
Egy család a nagy családért
A vasárnap igéje
Nem vétkeink szerint!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Mennyei boldogság, avagy mit fogunk csinálni odafönt?
Szószóró
Népszerű boszorkányság
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 45 A 200. tanév Bonyhádon

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster