EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 50 - Élménypark a Galileai-tó partján?

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Élménypark a Galileai-tó partján?

Amerikai evangéliumi keresztények hatvanmillió dolláros (tizenkétmilliárd forint) ráfordítással különleges beruházást valósítanának meg azokon a területeken, amelyeket a Megváltó lába földi életében érintett. A Szentföldi Keresztény Központ a Galileai-tó északi partján terülne el mintegy hatvanhektáros területen, magába foglalva egy „tematikus parkot” és egy látogatóközpontot azok számára, akik huzamosabb időt szeretnének tölteni a szent helyen.

A szolgáltatás lényege: lehetőséget nyújtani a híveknek arra, hogy Jézus nyomát követhessék, lélekben átélhessék a vele történteket az eredeti helyszíneken, imádkozhassanak, és a modern kommunikációs lehetőségek segítségével mindeközben az otthoniakkal is kapcsolatba léphessenek.

A terv az izraeli kormány támogatását is élvezi, hiszen a zsidó állam tisztában van azzal, hogy a területére látogatók mintegy fele keresztény zarándok, és ezeknek is körülbelül a felét teszik ki az evangéliumi keresztények. A látogatók számának növekedésében bízva az izraeli turisztikai miniszter bejelentette, hogy a kérdéses telket ingyen bocsátanák a vállalkozók rendelkezésére.

A létesítmény az elképzelések szerint magában foglalna egyebek mellett egy „szentírási kertet”, amely egyfajta arborétumként az Újszövetségben említett valamennyi növényt bemutatná, és egyúttal elmélyedésre, imádkozásra alkalmas helyeket is kialakítanának benne. A Jordán folyó torkolatára néző Galileai-tenger Amfiteátrum kétezer fős befogadóképességével vallási események helyszínéül szolgálna. A parkban helyet kapna még a Keresztény Tapasztalás Auditóriuma és egy multimédia-centrum is.

Természetesen mindenhol a legmodernebb technikát alkalmaznák, és főszerep jutna a médiának is: a különféle prédikátorok, vallási vezetők élő helyszíni közvetítés révén televíziós üzeneteket küldhetnének otthoni híveik számára.

Az izraeli turisztikai minisztérium szóvivője szerint a park azokra a helyszínekre összpontosítana, ahol Jézus személyesen megfordult, ezáltal a zarándokok közvetlen tapasztalatokat szerezhetnek a bibliai események színtereiről – a modern technika segítségével ráerősítve. Azt remélik, hogy a beruházáshoz szükséges jelentős összeget különböző egyházak fogják rendelkezésre bocsátani. A kormány abban bizakodik, hogy a különböző egyeztetések még az idén aláírással zárulhatnak. Annyi mindenesetre kiszivárgott, hogy a potenciális közreműködők egyik kulcsfigurája az Amerikában közismert televíziós evangélista, bizonyos Pat Robertson. A tervek szerint a létesítmény felekezetsemleges kíván maradni.

Valószínűleg lenne kereslet az ilyesféle intézmény által nyújtott szolgáltatásokra, hiszen annak ellenére, hogy a tó környékén már létezik néhány templom és emlékhely, a számtalan busznyi idelátogató turista és zarándok számára nehézséget jelent feltöltődésre, nyugalomra, imádságra és pihenésre alkalmas helyet találni. (…)

Az ötlet maga egyébként nem forradalmi, hiszen az egyházak, szerzetesrendek (katolikus részről különösen a ferencesek), kolostorok már évszázadok óta szeretettel fogadják a messzi földről erre a tájékra érkező zarándokokat. Kétségtelen az is, hogy a mai ember számára még a vallási elmélyülés, tapasztalatszerzés is más módon történik, mint az a régieknél volt, és igényeiknek korszerű módon kell eleget tenni.

Ám kérdéses, hogy ezeket ilyen módon a legcélszerűbb-e megtenni? Vajon egy ilyen nagy beruházás nem fogja-e bántó módon átalakítani az eddig többé-kevésbé érintetlen szent helyeket? A nagy összeget ráfordító beruházók vajon fékezni tudják-e majd profitéhségüket, megakadályozva így az üzleties szemlélet oda nem illő beszűrődését a létesítménybe? Vajon a gyermekies amerikai szórakoztatóipari szemlélet nem változtatja-e Disneylanddé a környéket tarkabarka csilingelő csecsebecsékkel, hangszórókkal, videokivetítőkkel? Vajon várható-e, hogy az ellenőrző helyi és állami hatóságok a politikai és gazdasági szempontok elé tudják emelni a vallásiakat? Ezen a ponton nem lehetünk biztosak benne, hogy megnyugtató válaszokat kapunk ezekre a kérdésekre, és bennünk marad az a kellemetlen érzés, hogy a következő nemzedék talán már nem olyannak találja a Szentföldet, amilyennek annak idején Isten Fia, ma pedig – egyelőre – mi is láthatjuk.

Forrás: a Keresztény Közéleti Akadémia (KKA) hírlevele


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A felkínált esély
Élő víz
A kiváló minőség időtálló
Roráte
Időoázisok
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Második esély Szarvason
Beszélgető egyház
A meghallgatott imádság helye
„Engedtem, hogy vezessen az Isten”
Valóra váltani Isten álmát…
Intézményvezetői konferencia Révfülöpön
Két ülés egy napon
A lélek lélegzetvétele
„Miben segíthetek?”
Keresztutak
IV. országos ökumenikus véradás
Az esélyegyenlőségért
Munkatársak az igazságban
Evangélikusok
A felébredt ébresztő
Tragikus halál vagy lelkészgyilkosság?
e-világ
Vegyszerek a vérben
Keresztény szemmel
Senki meg ne tévesszen titeket!
A hét témája
Esztendőforduláskor
Adventi kívánság
Advent – karácsonyvárás
Keresztelő születése
Amit Isten akar
Mások jobban, mi szebben
evél&levél
Adventi gondolatok
Közlemények, nyilatkozatok
Ajándék liturgikus könyv
A közelmúlt krónikája
Világhírű tudósokat neveltek
Iniciatíva – a munka megy tovább
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Betlehemek tizenkettedszer
Petőfi hálósapkája, Júlia varróasztalkája
Csodatálak „mozaikból”
Kézdivásárhelyi művészek kiállítása a Vármegye Galériában
Élménypark a Galileai-tó partján?
Fotóalbum szentföldi templomokról
Egy zarándokút képes dokumentumai**
Ételek a Biblia korában
A vasárnap igéje
Csalódottság helyett igazi örömöt!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 50 Élménypark a Galileai-tó partján?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster