EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 50 - Iniciatíva – a munka megy tovább

A közelmúlt krónikája

Hozzászólás a cikkhez

Iniciatíva – a munka megy tovább

Gyülekezetek a vállalkozókért

Az Iniciatíva Protestáns Vállalkozói Egyesület idei záróalkalmát november 26-án, szombaton tartotta a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán.

A délelőtti programban Pintér János evangélikus lelkész nyitóáhítata után dr. Práger László, a Károli-egyetem közgazdasági tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára tartott izgalmas előadást Harmonizáció vagy hasonulás címmel az ország és a gazdaság helyzetéről. Délután dr. Balla Péter egyetemi tanár, az egyetem hittudományi karának dékánhelyettese mutatta be pár szóban az intézményt, majd az Újszövetség etikájának mai aktualitásáról beszélt, végigkísérve az evangéliumokban, Pál leveleiben megtalálható, a ma embere számára oly fontos tanításokat, egészen a Jelenések könyvéig. – Ez a kétirányú érdeklődés, tehát a gazdasági élet felé fordulás és az egyház tanítása, a keresztény etika kérdéseinek mai aktualitása kerül elő az egyesület rendezvényein. Hiszen szilárd, keresztény alapon álló erkölcsiség nélkül a vállalkozói életben is nehéz eligazodni.

A rendezvényt az egyesület közgyűlése zárta, amelyen az elmúlt év értékelése mellett a jövőbeli feladatokat tárgyalták meg. Az egyesület munkájának ismertté tétele mind a református, mind az evangélikus egyházon belül igen fontos feladat. A gyülekezetek és a lelkészek sok helyütt nem ismerték még fel, hogy a misszió nemcsak megtérésre hívó szó, hanem aktivitás is: az, amit a gyülekezet tehet tagjaiért, köztük is éppen a vállalkozókért. E téren nagyon sok még a tennivaló.

Kiskőrösön, lévén a gyülekezeti tagok túlnyomó többsége szőlő- és bortermelő, az Iniciatíva-egyesület segítségével már jó pár éve megkezdődött ez a munka. A vincellérszemináriumokon az elsődleges cél az EU-csatlakozásra való felkészítés volt – mivel az információk akkortájt igencsak vékonyan csöpögtek. Majd megérett az idő, hogy a gyülekezet példát mutasson az összefogás iránt történelmi okokból méltán bizalmatlan gazdáknak. 2004 elején az evangélikus gyülekezet védőszárnyai alatt jött létre a város első, új típusú szövetkezete. Mindebben a munkában sokat jelentett a német Initiative-egyesület segítsége: a legjobb szakembereket küldték el, akik közgazdászként, gyakorló gazdaként vagy borászként – és nem utolsósorban evangélikus keresztényként – segítették tanácsaikkal a kiskőrösi gazdákat.

A egyesülettel való szoros együttműködés eredménye volt, hogy a német anyaszervezet 2004. évi közgyűlésén a szövetkezet Drezdában elnyerte az ötezer eurós úgynevezett kooperációs díjat. Az együttműködés egy másik eredménye, hogy időközben megalakult az Esche Wein Kft. is, amely – német tanácsadói segítséggel – tudatosan a magas minőség elérését tűzte célul maga elé. Az evangélikus egyház mellett létrejött vállalkozás ez év novemberében részt vett a Németországban rangos eseményként számon tartott müncheni borvásáron, 25 ország 326 kiállítója között egyetlen magyarországiként. És nem vallott szégyent, felfigyeltek a vitt borokra, kapcsolatok kezdődtek!

A német Initiative-egyesület októberben tartotta 2005. évi közgyűlését a németországi Bayreuthban. Itt megint jó volt magyarnak lenni, mert a díjak jó részét ugyancsak mi vihettük haza, megelőzve ezzel a szlovén, szlovák, cseh, lengyel és ukrán iniciatívásokat. Ez alkalommal az erdélyiek taroltak, a fődíjat – ötezer eurót – Pászkuly Mihály marosvásárhelyi �koda-márkakereskedő, református gyülekezetének aktív tagja kapta. A további díjazottak között is volt vásárhelyi, illetve szászrégeni.

Vannak még kiaknázatlan lehetőségeink! E helyről is buzdítom a gyülekezeteket és lelkészeiket, legyen bizonyságtételük része a gyülekezetekben lévő vállalkozókra való odafigyelés is! Hiszen ma sokan vannak az úgynevezett „kényszervállalkozók”, akiket a romló anyagi helyzet kényszerített bele valamilyen új helyzetbe. Vagy ott vannak a mezőgazdaságból élők, a családi gazdaságok. Úgy vélem, hibát követünk el, ha csak elprédikálunk a fejek fölött. Az Iniciatíva-egyesület segít a tanácsadásban, képzésekben, kapcsolatok teremtésében. S mindezt magas szakmai színvonalon teszi. Lehetőség ez, amellyel élni kell!

Lupták György


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A felkínált esély
Élő víz
A kiváló minőség időtálló
Roráte
Időoázisok
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Második esély Szarvason
Beszélgető egyház
A meghallgatott imádság helye
„Engedtem, hogy vezessen az Isten”
Valóra váltani Isten álmát…
Intézményvezetői konferencia Révfülöpön
Két ülés egy napon
A lélek lélegzetvétele
„Miben segíthetek?”
Keresztutak
IV. országos ökumenikus véradás
Az esélyegyenlőségért
Munkatársak az igazságban
Evangélikusok
A felébredt ébresztő
Tragikus halál vagy lelkészgyilkosság?
e-világ
Vegyszerek a vérben
Keresztény szemmel
Senki meg ne tévesszen titeket!
A hét témája
Esztendőforduláskor
Adventi kívánság
Advent – karácsonyvárás
Keresztelő születése
Amit Isten akar
Mások jobban, mi szebben
evél&levél
Adventi gondolatok
Közlemények, nyilatkozatok
Ajándék liturgikus könyv
A közelmúlt krónikája
Világhírű tudósokat neveltek
Iniciatíva – a munka megy tovább
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Betlehemek tizenkettedszer
Petőfi hálósapkája, Júlia varróasztalkája
Csodatálak „mozaikból”
Kézdivásárhelyi művészek kiállítása a Vármegye Galériában
Élménypark a Galileai-tó partján?
Fotóalbum szentföldi templomokról
Egy zarándokút képes dokumentumai**
Ételek a Biblia korában
A vasárnap igéje
Csalódottság helyett igazi örömöt!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 50 Iniciatíva – a munka megy tovább

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster