EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 50 - Vegyszerek a vérben

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Vegyszerek a vérben

Amerikai kutatások mesterséges vegyi anyagokat mutattak ki újszülöttek köldökzsinórvérében. E tudományos jelentés nyilvánosságra hozatalakor néhány demokrata szenátor törvényjavaslatot nyújtott be az Egyesült Államokban Gyermekekre ártalmatlan vegyi anyagok (Child Safe Chemicals Act, CSCA) néven. A hazai civil szervezetek ennek kapcsán a magyar kormánytól és a magyar európai parlamenti képviselőktől egy átgondolt vegyianyag-politika kialakítását kérték.

Az egyesült államokbeli kutatásra alapozva a Greenpeace és a Természetvédelmi Világalap (WWF) közös kiadványából kiderül, hogy a köldökzsinóron keresztül akadálytalanul jutnak a magzatba a veszélyes vegyi anyagok. Már korábban ismertté vált, hogy a hétköznapi termékekben, az élelmiszerekben található mesterséges vegyi anyagok kimutathatóak a vérből, ám most kiderült: ezek az anyagok a kisbabákba is átkerülnek. Az amerikai környezetvédelmi munkacsoport megbízásából 2004–2005-ben négyszáztizenháromféle vegyi anyagot keresve tíz újszülött köldökzsinórvérét elemezték. Az eredmények megdöbbentőek.

A vizsgálatok során összesen 287 különböző vegyi anyagot találtak, közülük 209-et még soha nem mutattak ki köldökzsinórvérből. A vizsgált vegyi anyagok közül 180 anyag rákot, 217 idegrendszeri problémákat, 208 pedig születési vagy fejlődési rendellenességeket eredményez. A magzati élet során a legaktívabb a szervezet fejlődése, amelyet természetes vegyi hírvivő anyagok, hormonok irányítanak. A fejlődő szervezet ezért különösen érzékeny a hasonló jellegű, de más hatású vegyi anyagok jelenlétére. Bármilyen csekély eltérés komoly következményekkel járhat a magzat fejlődésére és egészségére nézve, rövid és hosszú távon egyaránt.

Mindennapi életünk során számtalan vegyi anyaggal találkozunk. Sok közülük az emberi szervezet működéséért felelős hormonokhoz hasonlóan viselkedik, ezért képes a normálistól eltérő irányba befolyásolni a szervezet működését. Lassan, de biztosan nő a koncentrációjuk, majd évek, évtizedek múlva jelentkezik a hatásuk allergia, terméketlenség, rák, születési rendellenesség formájában. Ráadásul hatásuk nemcsak a koncentrációjuktól függ, hanem az egyéni érzékenységtől is. Ma már nem egyes anyagokról, hanem „koktélokról” beszélhetünk, hiszen sok különféle mesterséges vegyi anyag van jelen a szervezetünkben. Egy „átlagos” európai polgárban mintegy háromszáz mesterséges vegyi anyag található.

A köldökzsinórvérben találtak például alkil-fenolokat, melyek műanyag adalékanyagokból származnak, de megtalálhatóak szőnyeg- és textiltisztító anyagokban, sőt növényvédő szerekben is. Ezek az anyagok felhalmozódnak az élő szövetekben, és károsítják a hormonrendszert. A szaporodási képességeket károsító biszfenol-A-t is kimutatták a köldökzsinórvérből. Ez a műanyag adalékanyag a közelmúltban került a figyelem középpontjába, amikor a zöldek bemutatták, hogy megtalálható a bébiételek fedelének belső borításában. A brómozott égésgátló anyagok korlátozása szintén napirenden van, mert ezek a műszaki cikkektől kezdve a ruhákig szinte mindenhol jelen lévő anyagok rákkeltőek, és nem bomlanak le.

A WWF 2003 és 2005 között többször is vett vérmintát európai parlamenti képviselőktől, majd európai környezetvédelmi és egészségügyi miniszterektől, végül egy háromgenerációs család egy-egy női tagjától. A vérminták elemzése során több tucat meghatározott vegyi anyagot kerestek, amelyek nagy mennyiségben fordulnak elő környezetünkben, károsak az egészségre, és nagy valószínűséggel bejuthatnak az emberi szervezetbe. Ilyen anyagok például a brómozott égésblokkolók (műanyagokban, kárpitokban, kezelt fatermékekben, elektronikai eszközök műanyag borításában stb.) vagy a fluorozott vegyi anyagok (teflon, Gore-tex stb.).

Az eredmény megdöbbentő: a keresett anyagoknak több mint a fele kimutatható volt a mintákból, egyes esetekben igen magas koncentrációban. A magyar mintákban kiugróan magas volt a DDT-nek és lebomlási termékeinek az aránya. Ez azzal magyarázható, hogy egyrészt a vizsgált generáció még ki volt téve a magyar mezőgazdaságban használt DDT-nek, másrészt még napjainkban is importálunk mezőgazdasági termékeket olyan trópusi országokból, ahol most is használják ezt a vegyszert. (A DDT-t hazánkban a hatvanas években betiltották!) A vizsgált háromgenerációs család legifjabb tagja már most többet halmozott fel szervezetében az említett brómozott égésblokkolókból, mint az előző két nemzedék tagjai. A brómozott égésblokkolók hazánkban csak az 1970–80-as években kezdtek elterjedni, így az édesanya és a nagymama még nem találkozhatott ezekkel az anyagokkal élete korai, érzékeny szakaszában.

Az eredmények bizonyítják, hogy az anyák „vegyianyag-tartalmuk” jó részét átadják a gyermekeiknek. Ennek a következményei viszont igen komolyak lehetnek, hiszen a magzat fejlődésében bekövetkező legkisebb zavar is visszafordíthatatlan hatású lehet.

Mindez még egy érv amellett, hogy meg kell ismernünk a forgalomban lévő közel százezer vegyszernek (!) az emberre gyakorolt hatását, és amelyikről bebizonyosodik, hogy károsítja az egészségünket, azt nem szabad engedélyezni. Bármely ezzel kapcsolatos politika csak akkor lesz hatásos, ha kötelezővé teszi az emberi egészséget veszélyeztető anyagok helyettesítését nem káros anyagokkal, különben tovább veszélyeztetjük, sőt károsítjuk az eljövendő generációkat.

Simon Gergely – Prommer Mátyás


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A felkínált esély
Élő víz
A kiváló minőség időtálló
Roráte
Időoázisok
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Második esély Szarvason
Beszélgető egyház
A meghallgatott imádság helye
„Engedtem, hogy vezessen az Isten”
Valóra váltani Isten álmát…
Intézményvezetői konferencia Révfülöpön
Két ülés egy napon
A lélek lélegzetvétele
„Miben segíthetek?”
Keresztutak
IV. országos ökumenikus véradás
Az esélyegyenlőségért
Munkatársak az igazságban
Evangélikusok
A felébredt ébresztő
Tragikus halál vagy lelkészgyilkosság?
e-világ
Vegyszerek a vérben
Keresztény szemmel
Senki meg ne tévesszen titeket!
A hét témája
Esztendőforduláskor
Adventi kívánság
Advent – karácsonyvárás
Keresztelő születése
Amit Isten akar
Mások jobban, mi szebben
evél&levél
Adventi gondolatok
Közlemények, nyilatkozatok
Ajándék liturgikus könyv
A közelmúlt krónikája
Világhírű tudósokat neveltek
Iniciatíva – a munka megy tovább
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Betlehemek tizenkettedszer
Petőfi hálósapkája, Júlia varróasztalkája
Csodatálak „mozaikból”
Kézdivásárhelyi művészek kiállítása a Vármegye Galériában
Élménypark a Galileai-tó partján?
Fotóalbum szentföldi templomokról
Egy zarándokút képes dokumentumai**
Ételek a Biblia korában
A vasárnap igéje
Csalódottság helyett igazi örömöt!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 50 Vegyszerek a vérben

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster