EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 50 - Csalódottság helyett igazi örömöt!

A vasárnap igéje

ADVENT 3. VASÁRNAPJA – Mt 11,2–10

Hozzászólás a cikkhez

Csalódottság helyett igazi örömöt!

Már majdnem itt a karácsony. Csak egy hét, és meggyulladnak a gyertyák, csillagszórók, előkerülnek az ajándékok. A szükséges és olykor kényszerű bevásárlás egy részén túl vagyunk, s méregetjük maradék lehetőségeinket. Közben átsuhan a szívünkön: mit várunk mi ettől a karácsonytól? Az ajándékot vagy az ajándékozás örömét? Békés szentestét és hangulatos karácsonyfát? S lehet, hogy úgy lesz, mint tavaly és azelőtt, hogy a tűlevelét hullató fa kidobásakor enyhe vagy keserű csalódást érzünk? Mert mégsem az történt, amit vártunk? Mégis üresen maradt egy hely a lelkünkben? Miért?

Lehet, hogy rossz a várakozásunk! Lehet, hogy a várakozásunk tartalmát újra kellene gondolnunk! Lehet, hogy szubjektív, földhöz ragadt, anyagias álmaink helyett Isten messiási, krisztusi ajánlatára kellene rányitni lelki szemünket, szívünket. Ki kellene gyógyulnunk a szinte őrülettel határos bevásárlási, sütési, főzési, takarítási mániából, hogy igazi tartalommal teljen meg várakozó lelkünk. Mert jelenlegi lelki koordinátáink szerint a legjobb úton haladunk a karácsonyi csalódás felé: a megvett és eldugott ajándék nem mindig váltja ki az elvárt örömöt. Az előírás szerint dicsért étel is lehetett volna ízletesebb, s a szenteste békéje sem volt az igazi. A tűlevél pedig csak pereg, a porszívó is alig bírja felszívni a szőnyeg szövetéből.

Hát ennyi volt a karácsony? Sült hal, sült pulyka, sületlen, üres szóváltás az asztal mellett? Hol maradt lelkünkből Isten angyalainak ragyogó éneke? Hol a pásztorok ámuló boldogsága?

Mintha börtönbe lennénk zárva. Életünk valaminek a fogságában vergődik. Mit is várjunk ettől a karácsonytól? Hogy ne legyünk csalódottak!

Keresztelő János a börtönből meglepő kérdéssel fordult Jézushoz: „Te vagy-e az Eljövendő, vagy mást várjunk?” A börtön falai között János „hallott Krisztus cselekedeteiről”: hogy Jézus gyógyít (azaz alkalmassá tesz az üdvösségre) és tanít (azaz hívogat mindenkit Isten országába). Ahelyett – gondolja a fogoly Keresztelő –, hogy ez a bűnös világ minden eresztékében recsegne-ropogna. Ahelyett, hogy fejvesztve menekülnének a pogány rómaiak a szent földről. Ahelyett, hogy lobogna az ítélet olthatatlan tüze. Ahelyett, hogy a fa gyökerére végre odacsapna a csorbulatlan élű fejsze. Keresztelő János lélegzete is elakadt, úgy meglepődött: hírét vette leprások tisztulásának, római (pogány) katonatiszt gyógyíthatatlan szolgája meglepő gyógyulásának, ördöngös gadarai megszállott megszabadulásának, és nyoma sincs a pusztító ítéletnek. Egy szelíd szavú ember Názáretből – aki nemrég nála keresztelkedett meg a Jordánban – járja a szent földet, és Isten válogatás nélküli szeretetéről beszél. Hát erről van szó? Keresztelő János csak tudni szeretné a való igazat. Ha igenlő a válasz, kész a szíve elfogadni.

Bárki lehet csalódott, mert mást várt – talán a karácsonytól. Vagy éppen a karácsonytól. S már tavaly is, az előtt is csalódást jelentett az ünnep. Mert baj lehet a várakozásainkkal!

Lehet várakozni úgy, hogy hozzákötözöm magam a saját vágyaimhoz, terveimhez, álmaimhoz, elképzeléseimhez, és ha nem sikerülnek, mélységesen csalódott vagyok. Ebben a helyzetben önmagam kőkemény börtönébe zártam be magamat. Önmagam, vagyis vágyaim, álmaim, elképzeléseim foglya, rabja vagyok, és ennek a börtönnek nagyon vastagok, hidegek a falai.

De lehet várakozni úgy is, hogy arra ügyelek: mit kínál nekünk az Isten. Ő mit kínál? Itt a karácsony, hogy végre megkérdezd: mit is kínál nekünk, sokat csalódott embereknek az Isten Jézus Krisztusban. S ha elég figyelmesek vagyunk, rádöbbenünk: sokkal többet, mint amit magunknak valaha is kívánni, elképzelni tudunk. Mert mi még a kívánságainkat is alacsony szintre redukáljuk: anyagiak, testiek, világi dolgok. Pedig ennél sokkal grandiózusabb az Isten: Krisztusban felemel a porból, a sárból, a mocsokból, a bűnből! Milyen választ küld Jézus Keresztelő Jánosnak a kérdését tolmácsoló tanítványokkal? A lényeget üzeni (4–6. versek): Íme, itt az újjáteremtés! Vakok, bénák, leprások, süketek, halottak – íme, lássátok, halljátok, itt az újjáteremtés. S ez a válasz nekünk is felelet! Evangélium: igazi örömhír. Nem egy bájos sztori a régmúltból, a messzi Közel-Keletről, hanem igazi istentörténet értünk és nekünk. Hogy lássunk, járjunk, tiszták legyünk, halljunk, éljünk – itt is, ebben a földi életben, és majd ott az örök életben!

Keresztelő János – Jézustól tudjuk – elfogadta az örömhírt. Mert így lesz ő is az örök ország lakója. Mást várt, de azt fogadta el, aki jött, és amit az Eljövendő hozott.

Rendezzük át vágyainkat, álmainkat, elképzeléseinket Krisztus irányába, és máris oszlik lelkünk barna gyásza, fájó csalódottsága, mert a karácsony menynyei fénye ragyogni kezd életünkben! Ámen.

Ribár János


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A felkínált esély
Élő víz
A kiváló minőség időtálló
Roráte
Időoázisok
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Második esély Szarvason
Beszélgető egyház
A meghallgatott imádság helye
„Engedtem, hogy vezessen az Isten”
Valóra váltani Isten álmát…
Intézményvezetői konferencia Révfülöpön
Két ülés egy napon
A lélek lélegzetvétele
„Miben segíthetek?”
Keresztutak
IV. országos ökumenikus véradás
Az esélyegyenlőségért
Munkatársak az igazságban
Evangélikusok
A felébredt ébresztő
Tragikus halál vagy lelkészgyilkosság?
e-világ
Vegyszerek a vérben
Keresztény szemmel
Senki meg ne tévesszen titeket!
A hét témája
Esztendőforduláskor
Adventi kívánság
Advent – karácsonyvárás
Keresztelő születése
Amit Isten akar
Mások jobban, mi szebben
evél&levél
Adventi gondolatok
Közlemények, nyilatkozatok
Ajándék liturgikus könyv
A közelmúlt krónikája
Világhírű tudósokat neveltek
Iniciatíva – a munka megy tovább
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Betlehemek tizenkettedszer
Petőfi hálósapkája, Júlia varróasztalkája
Csodatálak „mozaikból”
Kézdivásárhelyi művészek kiállítása a Vármegye Galériában
Élménypark a Galileai-tó partján?
Fotóalbum szentföldi templomokról
Egy zarándokút képes dokumentumai**
Ételek a Biblia korában
A vasárnap igéje
Csalódottság helyett igazi örömöt!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 50 Csalódottság helyett igazi örömöt!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster