EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 50 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Reménykedhetsz a jövőben – így szól az Úr. Jer 31,17 (Ef 1,18; Mt 11,2–6/7–10/; 1Kor 4,1–5; Lk 1,46–55) A mi reménységünk nem egy bizonytalan vágy vagy álmodozás. Isten ígéretein alapszik, és csak azért remény, mert még nem történt meg. Biztosak lehetünk reménységünkben, mert biztosak Isten ígéretei. Belekapaszkodhatsz a még meg nem történt, de az Úr által ígért eseményekbe.

Hétfő

Senki meg ne tévesszen titeket: aki az igazságot cselekszi, az igaz. 1Jn 3,7 (Ézs 5,22–23; Mt 3,1–6; Zak 8,1–8) Mivel mindent nem tudhatunk, és rengeteg háttérinformáció el sem jut hozzánk, nehéz kiigazodni az élet kérdéseiben. Kinek van igaza? Hogy is történt? Csak a hallottak alapján tudunk dönteni. De hát így becsapódhatunk! Igen. De hallgatod-e Isten igéjét, amely színtiszta igazság, valóságos segítség, és mindenkor beigazolódik? Bízzál benne, építhetsz rá. Az Úr mondta ezt is: „…aki az igazságot cselekszi, az igaz.” Bármit mond is valaki, de ha másokat becsap, magának gyűjt és szerez, s nincs benne szeretet, akkor azzal vigyázz, mert hamis útra és bajba vinne. Amikor Pilátus megkérdezi, hogy „micsoda az igazság” (Jn 18,38; Károli-fordítás), a felelet így hangzik: Kicsoda az igazság. És ha meghallottad már bűneidből feloldozó szavát, és tapasztaltad szeretettel teli segítségét, akkor tudod: Jézus egyedül.

Kedd

Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. 1Jn 1,9 (Ézs 64,5a; Mt 3,7–12; Zak 8,9–13) Hívő életem elején egyszer levelet kaptam egy finn barátomtól. Sok mindenről írt, és egyszer csak a levél közepén, az addigiaktól függetlenül beleírta: „Bulcsú, az Úr Jézus véréért meg vannak bocsátva a bűneid.” Nagyon megdöbbentem, mert Isten személyes hangját hallottam ki belőle, és átéltem, hogy valóban bűnbocsánatot nyertem. Boldogan olvastam tovább a levelet. – Jézus kereszten szenvedett áldozatáért te is tiszta szívet kaphatsz Istentől. Átélted-e már bűneid bocsánatát, valósággá lett-e a szabadulás, vagy csak elvileg ismered mindezt? És eszköz voltál-e már valaki számára a bűnbocsánat személyes elnyerésében? Légy eszköz Isten e legfontosabb munkájában is!

Szerda

Jézus ezt mondta Mártának: „Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is, él.” Jn 11,25 (Zsolt 16,10; Mt 21,28–32; Zak 8,14–23) Az elmúlás és a halál birodalmában üdítő az életről és a feltámadásról hallani. Akinek Jézus belép az életébe, az nemcsak azt tudja elmondani, hogy az eddigi létem nem volt életnek nevezhető, de azt is, hogy ugyanaz az élet egészen más Jézussal. Hitben, tisztaságban, bizonyosságban, a cél felé haladva. Ha az új élet ilyen csodálatos valóság, akkor milyen lesz az örök élet Istennel? Higgy Jézusban, légy az övé. S akkor ami az övé, az a tied is: az új élet és az üdvösség.

Csütörtök

Kegyelmezz, Uram, mert elcsüggedtem, gyógyíts meg, mert a lelkem is csupa reszketés. Zsolt 6,3–4 (2Kor 12,10; Mt 11/7–10/11–15; Zak 9,9–12) Nem abban van a különbség a hívő és a nem hívő ember között, hogy nekünk nincs semmi bajunk és betegségünk. Hanem abban, hogy mi a bajokban nem vagyunk egyedül. És ez már fél gyógyulás. A zsoltáríró, ha bajban is volt, Istenhez menekült. Beszélhetsz bajodról, betegségedről, de ne reménytelen panaszáradattal, siránkozva tedd! Hanem azzal a reménységgel, hogy van kinek a kezébe helyezni sorsodat, és ő számon tart téged. Ha pedig egy verebecske sem hullhat le az ágról a mi Urunk tudta nélkül, akkor ha bajod meg is marad, vagy életed véget ér, tudhatod: ő ott is veled van. – Te mindig siránkozol, vagy reménységed bátorítást adhat más bajban lévőknek is?

Péntek

Jézus Krisztus mondja: „Ha ti megtartjátok az én igémet, valóban tanítványaim vagytok.” Jn 8,31 (2Krón 18,4; Jn 19,17–22; Zak 11,4–17) Hány igehirdetés hangzik el hétről hétre! Hányan olvasnak igét napról napra! És mégis: sokszor ugyanúgy jövünk ki a templomból, ahogy érkeztünk az elején: nem erősödtünk, nem alakult a véleményünk, nem tisztultunk, nem szántuk oda magunkat valamire. Ha minden templomba járó ember olyan komolyan venné az igét, azt, hogy élete Ura és Királya előtt áll, hogy megtenné, amit hallott, akkor csodálatos, döbbenetes változás állna be közösségeink életében. Akkor óriási lenne a bizonyságtételünk a világ előtt. – Határozd el: mostantól úgy mész templomba, hogy másként akarsz visszajönni. Úgy hallgatod és olvasod az igét, hogy legalább egy dolgot személyesen magadra veszel, és kész vagy megváltozni, életedet odaszánni.

Szombat

A százados így felelt Jézusnak: „Uram, nem vagyok méltó arra, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szót szólj, és meggyógyul a szolgám.” Mt 8,8 (Jer 15,18; Lk 1,26–38; Zak 12,9–13,1) Az a méltó, aki tudja, hogy méltatlan. Aki úgy gondolja, hogy megérdemli, annak Istentől semmi sem jár. Hiszen kegyelemből élünk. Jézus érdemtelenségünk ellenére jött el hozzánk, hogy segítsen rajtunk. A megváltás nem jár, hanem ajándék. – Nem jár nekem semmi, Uram! Mégis, kérlek, jöjj az otthonomba, jöjj a gyülekezetembe, jöjj a szívembe. Csak egy szót szólj, mert a te szavad életet teremt. A te szavad igaz. A te szavad által minden a helyére kerül.

Széll Bulcsú


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A felkínált esély
Élő víz
A kiváló minőség időtálló
Roráte
Időoázisok
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Második esély Szarvason
Beszélgető egyház
A meghallgatott imádság helye
„Engedtem, hogy vezessen az Isten”
Valóra váltani Isten álmát…
Intézményvezetői konferencia Révfülöpön
Két ülés egy napon
A lélek lélegzetvétele
„Miben segíthetek?”
Keresztutak
IV. országos ökumenikus véradás
Az esélyegyenlőségért
Munkatársak az igazságban
Evangélikusok
A felébredt ébresztő
Tragikus halál vagy lelkészgyilkosság?
e-világ
Vegyszerek a vérben
Keresztény szemmel
Senki meg ne tévesszen titeket!
A hét témája
Esztendőforduláskor
Adventi kívánság
Advent – karácsonyvárás
Keresztelő születése
Amit Isten akar
Mások jobban, mi szebben
evél&levél
Adventi gondolatok
Közlemények, nyilatkozatok
Ajándék liturgikus könyv
A közelmúlt krónikája
Világhírű tudósokat neveltek
Iniciatíva – a munka megy tovább
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Betlehemek tizenkettedszer
Petőfi hálósapkája, Júlia varróasztalkája
Csodatálak „mozaikból”
Kézdivásárhelyi művészek kiállítása a Vármegye Galériában
Élménypark a Galileai-tó partján?
Fotóalbum szentföldi templomokról
Egy zarándokút képes dokumentumai**
Ételek a Biblia korában
A vasárnap igéje
Csalódottság helyett igazi örömöt!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 50 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster