EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 04 - Változtassunk a hagyományokon! Változtassunk a hagyományokon?

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Változtassunk a hagyományokon! Változtassunk a hagyományokon?

Ehhez kell az erő: nem elfelejteni, hanem megváltoztatni a hagyományt! Év elején, tél közepén sok családban lesz beszédtéma a lakodalom. Vagy azért, mert rendeznek, vagy pedig azért, mert „menni kell”… És igen sokan vannak, akik egyiket sem kívánják még a hátuk közepére sem.

Miért ez a félelem, amikor már régen nem szükséges az egyhetes előkészület, a ház körüli állatvágás, hiszen minden településen van olyan vendéglős, aki vállalja a munka nagy részét? Sőt: a násznép csak bevonul a dekoratőr cég által feldíszített terembe, leül a pincérek által megterített asztalhoz, és elfogyasztja a szakács által elkészített ünnepi lakomát, miközben a profi zenekar már játssza is a talpalávalót.

Jó, mindez pénz kérdése, de – ahogy én látom – nem az a fő gond! Hát akkor mi? A legtöbb embernek a lakodalmaktól való félelme az alábbiakból táplálkozik: „Össze leszek zárva egy csomó emberrel, akiket nem is ismerek, mivel más faluból jönnek. Valójában én csak a menyasszony/vőlegény barátja/rokona vagyok, és szívem szerint el se mennék…” „Vajon mit vigyek ajándékba, mikor adjam át, ezeknél ott hogy szokás?” „Egész este kötött műsorrend szerint kellene viselkednem, amit a legtöbben már unnak.” „Sokan lesznek, ricsaj, por, fejetlenség…” „Én már nem eszem olyan ételeket, amilyeneket ott feltálalnak. Zsíros, nehéz, sok, egészségtelen…” „Mit fognak mondani a hajamra (alakomra/ruhámra/társamra/foglalkozásomra)?” És így tovább.

A dolgok orvoslásának sikere attól is függ, hogy mennyire merünk változtatni azokon a kereteken, melyek akkor alakultak ki, amikor a lakodalom szerepe még jócskán különbözött a maitól. Ma már sokkal gyakoribb, hogy vallásuk, szokásaik, lakóhelyük tekintetében különböző családok kerülnek össze egy-egy ilyen eseményen. Az 1950-es, ’60-as években ez még ritkább volt. Ezenkívül megvoltak a szokásos lakodalmi játékok, beszédtémák, és az emberek nem voltak annyira „felpörögve”, mint ma.

„Nem tudnak a mai fiatalok viselkedni ilyen helyen” – hangozhat a szemrehányás. Igen ám, de a ténymegállapítással nem megyünk sokra. Inkább a probléma kezelése lenne a megoldás. Vegyük sorra tehát a megoldási lehetőségeket!

Az idegenek, vidékről jött emberek bevonása köszöntéssel, bemutatással történhet meg, ha a létszám megengedi. Amúgy pedig ne feledjük: a közösségteremtés egyik eszköze a jó hangulat!

Itt jön be a vőfély sokat csépelt és sok helyen megunt alakja. A régi poénok manapság már valóban nehezen ülnek. Azonban a „teremfőnök” vagy ceremóniamester szerepe talán fontosabb, mint valaha. Mivel az ifjú pár és a szülők szeretnék a maguk ízlése szerint levezényeltetni a lakodalmat, ehhez nem árt egy szakértő személy segítségét kérni. Hogy ő inkább konferanszié és háttérmunkás-e, mint a „hagyományos vőfély”, azt a helyzet határozza meg. Viszont ha általa mindenki megkönnyebbül, és jobban gördül a rendezvény, akkor „volt értelme a vőfélynek”.

A kötött műsorrenden leginkább annak kell változtatnia, aki a vendégek kedvében akar járni. Tehát: nem biztos, hogy a fogások között „nem szabad” táncolni, és az sem biztos, hogy hajnalig kell tartania a mulatságnak. Ha az egész délben kezdődik, akkor pedig biztos nem. Erre is volt már példa…

A lakodalmi ételsor bizony minden fogyókúrás magazin réme! És valljuk be: mi sem eszünk meg mindennap hat fogást. Ha mégis, akkor másnap nem igazán jó a kedvünk. Mi van akkor, ha gondolunk azokra is, akik valami könnyedebbre vágynak? Egy svédasztalos megoldás?…

Bizony-bizony, a lakodalom „pofavizit” is egyben. Végigmustrálják az embert, ha tetszik, ha nem. Ha azonban jó a hangulat, és gördülékenyen folynak az események, akkor hamar eltelik az idő, és mindenki jó emlékkel távozik a lagziról. Ehhez kíván jó hangulatot:

– káposzta –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Újra érteni
Élő víz
Érted is, amit olvasol?
Milyen újat szeretnél az új évben?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Közös hit, közös gondolkodás
Keresztutak
Imaheti visszapillantás
Közösségben Krisztussal és egymással
127 egyház részesül a NKÖM által átutalt felajánlásokból
Doni áldozatokra emlékeztek
Vissza a Julianus-naptárhoz?
Imahétnyitó bíborosi szentbeszéd
Mína-völgyi "pokol"
Teremtés kontra fejlődés
Ökumenikus istentisztelet a nyitány előtt
Evangélikusok
Dr. Balogh Péter emlékére
Pater Pál emlékezete
e-világ
Gyülekezeti honlapok
Itthon is terjed a godcasting!
Tanulmányok a magyarországi szegénységről és egyenlőtlenségről
Keresztény szemmel
Változtassunk a hagyományokon! Változtassunk a hagyományokon?
Tengelicen innen, felújításon túl
A hét témája
A magyar kultúra napja
"Hamar értettem, szerettem és szenvedtem"
Már öntik a bronzot, faragják a követ
Erkel Ferenc
Reményt keltő, hitet erősítő értékek
A közelmúlt krónikája
Sztárvallomások hitkérdésekről
Múlt év végi ökumenikus hírszőttes
Országos kitüntetés egy soproni diákunknak
Busók a bonyhádi gimiben
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Évszázadokat átívelő gyülekezettörténet
Konfirmációs szokások a barcasági evangélikusoknál
A Camino szemekben ragyogó titka
Ikladi párhuzamok
Betonba mintázva
A vasárnap igéje
Ami a leprás bőrnél is csúnyább
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Angyalok pedig vannak
Szószóró
Félévforduló
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 04 Változtassunk a hagyományokon! Változtassunk a hagyományokon?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster