EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 04 - Új nap - új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap - új kegyelem

Vasárnap

Békében fekszem le, és el is alszom, mert csak te adod meg, Uram, hogy biztonságban élhessek! Zsolt 4,9 (1Kor 3,16; Mt 8,5–13; Róm 1,/14–15/16–17; Zsolt 92) Olykor nehéz megszabadulni azoktól a gondolatoktól, melyek makacsul megragadnak a fejünkben, s távozásuknak egyetlen apró jelét sem észleljük. Az álmatlan éjszakák, éjjeli tusakodások mindennél jobban elfárasztanak. Szinte lehetetlen felvenni a harcot ellenük. Egyedül az Úr adja meg, hogy gondolataink biztonságos helyen lehessenek, ahol semmilyen gonosz nem rontja meg, semmilyen sötétség nem keríti hatalmába őket. Milyen nagy áldás békében álomra hajtani a fejünket!

Hétfő

Ő az élő Isten, aki megmarad mindörökké. Az ő királysága megdönthetetlen. Dán 6,27 (Jn 10,28; Ézs 19,19–25; Józs 10,1–15) Dárius királyt ámulatba ejtette, hogy Isten megtapasztalhatóan jelen van Dániel életében. Nem az oroszlánok verméből és a tüzes kemencéből kilépő Dánielt tisztelte és magasztalta az uralkodó, akinek mindene megvolt, hanem azt az Urat, akit bár nem látott, de akiről hitte, hogy Dánielt segítette. Micsoda különbség! Áldott az az ember, aki saját magát megdönthetőnek és mulandónak tartja, de Istent örökké uralkodónak, el nem múló hatalmasságnak.

Kedd

Jézus Krisztus mondja: „Békesség néktek! Ahogyan engem elküldött az Atya, én is elküldelek titeket.” Jn 20,21 (Ézs 35,3; 1Kir 17,8–16; Józs 11,1–15) Aki ezt az igét szívébe zárta, megkapta a stafétabotot. Rajta a sor. Rajtunk a sor. Vinnünk kell az evangéliumot – szerteszét, de nem összevissza. Hiszen Jézus azt mondja, mielőtt elküldi tanítványait: „Békesség néktek!” Így kell hát nekilátnunk – belemarkolva legmélyebb valónk tarisznyájába, s szórva azt, amit mi is csak úgy kaptunk: imádság, áldás és lelki ének erejét, jó szót és jó szándékot, irgalmasságot, figyelmességet, bátorítást, az üdvösség jó hírét…

Szerda

Rendelkezéseket adtam nekik, és megismertettem velük törvényeimet, amelyek által él az ember, ha megtartja azokat. Ez 20,11 (1Tim 1,8; Ruth 1,1–8/9–15/16–19a/19b–21; Józs 20,1–9) A törvény rend. Isten országában rend van. Minden lakos igazodik hozzá. Ez természetes. Ha Isten rendetlen lenne, jaj lenne a mennyei világnak; talán már nem is létezne. De ő „rendes”. Tanulhatunk tőle! És azoktól is, akik az ő országában élnek. Rendet. Mert akinek rend van az életében, boldog ember. A mennyországban csak boldog emberek élnek.

Csütörtök

Te vagy, Uram, reménységem, te vagy, Uram, bizodalmam ifjúkorom óta. Zsolt 71,5 (1Jn 2,28; ApCsel 13,42–52; Józs 22,1–20) Mennyi fiatal van, akiknek még van esélyük arra, hogy elmondhassák: nem Isten nélkül nőttem fel, mert személyes kapcsolatom volt vele. Mennyi fiatal jön-megy mellettünk, körülöttünk, talán saját lakásunkban, talán a szomszéd utcában, akik most még nem tudnák kimondani: „…ifjúkorom óta.” Milyen jó és „üdvös”, mikor felnőttként valakinek az ajkáról nem az öreg zsoltáros iránti irigység szava fakad, hanem vele együtt tudja mondani: „Te vagy, Uram, reménységem…”

Péntek

Jézus így imádkozott: „Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól.” Jn 17,15 (Zsolt 119,133; Lk 4,22–30; Józs 22,21–34) Nem kell megállítani a világot, ha valaki ki akar belőle szállni! Elég, ha – ebben a kavalkádban, amelyet oly sokszor nem is értünk, csak vele együtt forgunk – az Úrra figyelünk. Az egészségünket, családi életünket, értékes baráti-testvéri kapcsolatainkat, hitéletünket, áhítatos óráinkat veszélyeztető pörgés abban a pillanatban megszűnik, amikor Istenre tekintünk. Mert a rohanó, leterhelt életmódra jellemző pörgés nem Istentől való. Jézus azért imádkozik, hogy az Atya megőrizzen bennünket a gonosztól. Engedjük meg ezt neki!

Szombat

Az ítélet pedig azt jelenti, hogy a világosság eljött a világba. Jn 3,19 (Ézs 9,1; Jel 15,1–4; Józs 23,1–16) Isten jelenlétében minden világos lesz. Minden bűn: mulasztás, szeretetlenség, figyelmetlenség, hanyagság, hazugság, ferdítés, belemagyarázás, félrebeszélés, vádaskodás, önhittség. Minél kevesebb van belőlük, minél többet számolunk fel személyes életünkben, annál kevesebb fájdalommal jár az ítélet most és majd akkor. Jézus eljött a világba. Hozzád megérkezett-e már?

Horváth-Hegyi Olivér


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Újra érteni
Élő víz
Érted is, amit olvasol?
Milyen újat szeretnél az új évben?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Közös hit, közös gondolkodás
Keresztutak
Imaheti visszapillantás
Közösségben Krisztussal és egymással
127 egyház részesül a NKÖM által átutalt felajánlásokból
Doni áldozatokra emlékeztek
Vissza a Julianus-naptárhoz?
Imahétnyitó bíborosi szentbeszéd
Mína-völgyi "pokol"
Teremtés kontra fejlődés
Ökumenikus istentisztelet a nyitány előtt
Evangélikusok
Dr. Balogh Péter emlékére
Pater Pál emlékezete
e-világ
Gyülekezeti honlapok
Itthon is terjed a godcasting!
Tanulmányok a magyarországi szegénységről és egyenlőtlenségről
Keresztény szemmel
Változtassunk a hagyományokon! Változtassunk a hagyományokon?
Tengelicen innen, felújításon túl
A hét témája
A magyar kultúra napja
"Hamar értettem, szerettem és szenvedtem"
Már öntik a bronzot, faragják a követ
Erkel Ferenc
Reményt keltő, hitet erősítő értékek
A közelmúlt krónikája
Sztárvallomások hitkérdésekről
Múlt év végi ökumenikus hírszőttes
Országos kitüntetés egy soproni diákunknak
Busók a bonyhádi gimiben
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Évszázadokat átívelő gyülekezettörténet
Konfirmációs szokások a barcasági evangélikusoknál
A Camino szemekben ragyogó titka
Ikladi párhuzamok
Betonba mintázva
A vasárnap igéje
Ami a leprás bőrnél is csúnyább
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Angyalok pedig vannak
Szószóró
Félévforduló
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 04 Új nap - új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster