EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 12 - Keresztények vagyunk

A vasárnap igéje

BÖJT 3. VASÁRNAPJA (Oculi) – Ef 5,1–9

Hozzászólás a cikkhez

Keresztények vagyunk

Énekeskönyvünk egyik énekének vissza-visszatérő kezdősora így hangzik: „Keresztyének vagyunk…” Keresztényként élni azt jelenti: Krisztus követőjeként élni. Pál apostol is erre szólít fel ma minket, amikor ezt írja: „Legyetek tehát Isten követői, mint szeretett gyermekei…” (1. vers) Az Isten-követés Krisztus-követésben teljesül. Az istengyermekség az Isten Fiában, Jézus Krisztusban való hitben és az ő követésében valósul meg.

Pál apostol mondatát érthetjük felszólításként: Legyetek Isten követői! Szomorú, ha a keresztényeket fel kell szólítani a Krisztusban való hitre és a Krisztus-követésre. Szomorú, mert eszerint mégsem vagyunk igazán keresztények, hiába énekeljük. Szomorú, mert akkor igaz ránk mindaz, amit az apostol felsorol: paráznaság, tisztátalanság, nyerészkedés, szemérmetlenség, ostoba beszéd, kétértelműség. Szomorú, mert ez azt jelenti, hogy nem elég erős a hitünk, minket is meg lehet téveszteni.

Nem véletlenül hangzik Pál apostol figyelmeztetése: „Senki meg ne tévesszen titeket üres beszédével…” (6. vers) A körülöttünk lévő világ tele van üres, megtévesztő beszéddel, különösen kampány idején. Mindenki önmagát reklámozza, és emberek, pártok, programok követésére szólít fel. Milyen könnyen bedőlünk ezeknek! Milyen könnyen elfelejtjük, hogy keresztények vagyunk, és nekünk Krisztust kell követnünk, nem pedig halandó személyeket és élettelen szólamokat.

Még veszélyesebb, ha megtévesztő beszéddel a Krisztus követésétől akarnak eltéríteni minket. Életellenes filozófiák, bibliaellenes tanítások, keresztényellenes kijelentések szirénhangjai csábítják különösen a fiatalokat. Az istenellenes sötét hatalom szószólói, a simanyelvű ideológusok, báránybőrbe bújt farkasok könnyen megtévesztik azokat, akik megtéveszthetőek. És bizony mi is könnyen azzá válhatunk, ha Isten igéje helyett az üres, tartalmatlan, de vonzóan csomagolt beszédnek hiszünk. Bizony, nekünk is szól az apostol felszólítása és figyelmeztetése: Legyetek Isten követői! Senki meg ne tévesszen titeket üres beszédével!

De Pál apostol mondatát érthetjük biztatásként is: Legyetek Isten követői! Legyetek, mert lehettek! Legyetek úgy, hogy Jézus lába nyomába léptek. Legyetek úgy, hogy az erőt belőle merítitek. Ő ma is segít abban, hogy mit mondjunk, mert igéjét szánkba adja, és abban is, hogy mit cselekedjünk, mert az ő szeretete és halálig menő engedelmessége erőforrás számunkra. Ő valóban odaadta magát értünk áldozati ajándékul az Istennek. Isten rendelkezésére bocsátotta testét és életét, hogy áldozata szabadulás és erőforrás legyen az ő követőinek, Isten gyermekeinek.

Jézus golgotai keresztje az a tájékozódási pont és erőforrás, amelyről sohasem szabad elfordítani a tekintetünket. Az emberek szemében gyalázatos, ám mégis dicsőséges kereszten ő azért adta oda önmagát, hogy az ember élete gyökeres fordulatot vegyen: üldözőjéből követője, ellenségéből munkatársa, szidalmazójából bizonyságtevője, ebben a sötét világban a világosság hordozója legyen.

Így válik életprogrammá számunkra Pál apostol mondata: Legyetek Isten követői! Olyan életprogrammá, amely tisztaságban, szeretetben és világosságban lesz láthatóvá és érezhetővé a környezetünkben. A tiszta élet legyen a mi hitvallásunk! Jézus első követőit arról ismerték meg, hogy szeretetben éltek, tisztán beszéltek. Meglátszott rajtuk, kihez tartoznak, életükkel és szavaikkal bizonyságot tettek arról, kit követnek, ki irányítja az életüket.

Vajon szavainkban és tetteinkben megnyilvánuló életünk a bennünket körülvevő társadalom tükörképe vagy Krisztus követésének kiábrázolása? A körülöttünk élők ráismernek-e Krisztusra, ha minket hallgatnak, és ránk tekintenek? Szavunk és életünk bizonyságtétel-e a családunk, munkahelyünk, lakótársaink és környezetünk előtt? Egy-egy megszólalásunk vagy cselekedetünk után ki merjük-e mondani, hogy mi keresztények vagyunk?

Krisztus követése erőforrás, életprogram, bizonyságtétel és példaadás. Erőforrás és életprogram számunkra, akik Jézusra nézve keresztényként élünk ebben a világban. Bizonyságtétel és példaadás azok számára, akik a mi életünkön keresztül néznek Jézusra.

Tamásy Tamás


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Áhítatok
Élő víz
Hit és tanítás
Akit megmentett…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Mi van a „Mózes-kosárban”?
Keresztutak
Újra – Krisztusért
„Krisztus világossága ragyog mindannyiunkra”
Sólyom László köztársasági elnök Rómában
Izraeli bocsánatkérés a názáreti robbantás miatt
Református ördögűző
A bíró megy, a feszület marad
Nincs többé vasárnapi nyitva tartás Szlovéniában
Evangélikusok
Tavaszi szél – délről
Negyed százada világító őrtorony
A tolmács: Csernus Mariann
Bölcs szívvel a földi élet útján
e-világ
Újra az e-mail illemtanáról
Keresztény szemmel
Közszereplők-e az egyházi személyiségek?!
Szó szerint
A hét témája
Henrik Ibsen-emlékév 2006
„Hiszek Krisztusban…”
Bartók Béla – az ember
evél&levél
Egy koronatanú leveléből
A közelmúlt krónikája
A 20. század nemes forradalma
Sírjaik hol domborulnak?
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Evangélikus sajátságaink az egyházi zenében
Ifjak szónokoltak
Iskolapéldák
Szentföld Szabadidőpark
Húsvétváró a skanzenben
Élménybeszélgetések kicsiknek és nagyoknak
Nagyfödémes lutheránus emlékei
A vasárnap igéje
Keresztények vagyunk
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Válasszuk az életet most!
Szószóró
A hit ereje
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 12 Keresztények vagyunk

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster