EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 12 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Figyeljetek rám, ti népek, hallgassatok rám, nemzetek! Mert tanítás származik tőlem, és törvényemet a népek világosságává teszem hamarosan. Ézs 51,4 (Jn 15,11; Lk 9,57–62; Ef 5,1–8a; Zsolt 35,1–18) Oculi a „szemek vasárnapja”. A próféta arra szólítja fel népét, sőt minden nemzetet, hogy miként a diákok a tanítómesterre emelik figyelő tekintetüket, ők úgy hallgassanak a megfeszített Úrra, aki szenvedésével és halálával adja a legnagyobb tanítást, mert kinyilatkoztatja, hogy törvénye nem más, mint az élet odaadásáig is elmenő szeretet. Ennek kell hamarosan a népek világosságává válnia. De mindenekelőtt Isten népének kell, hogy ezt a fényt sugározza.

Hétfő

Vezetem majd a vakokat olyan úton, amelyet nem ismertek, ismeretlen ösvényeken viszem őket. Ézs 42,16a (Lk 6,39–40a; Lk 14,/25–26/27–33/34–35/; Jn 13,36–38) A próféta azokat mondja vaknak, akik előtt az önfeláldozó szeretet ismeretlen ösvény, mert szüntelenül önmaguk igazát keresik, és gőgösen megvetik, sőt gyűlölik azokat, akik nem akarják elfogadni, hogy egyedül ők jelentik a mértéket, amelyhez mindenki másnak igazodnia kell. A próféta olyannak ismeri Istent, aki még az ilyen „mértékadókról” sem mond le, hanem önimádatuktól megszabadítva a szeretet útján vezeti őket.

Kedd

Az ezüsthöz tégely kell, az aranyhoz olvasztókemence, de a szívek vizsgálója az Úr. Péld 17,3 (Jn 6,5–6; Jób 7,11–21; Jn 14,1–7) Már az ókorban is tudták, hogy a nemesfémeket csak olvasztással lehet elválasztani a velük ötvözetet alkotó idegen anyagoktól. A lemosás vagy más külső tisztogatás nem segít. Isten is jól látja, hogy az emberen nem csak külső szennyeződés az, ami az ő teremtő szándékától idegen. A bűn az ember velejéig hatolt, és szívével alkot ötvözetet. Kimosni, kilúgozni nem lehet: csak Isten izzó szeretetének kohójában válhat le a salak arról a képmásról, amelyet Isten önmaga hasonlóságára alkotott, és amelyet a megteremtésének napján embernek nevezett el.

Szerda

Nemzedékről nemzedékre dicsérik műveidet, hirdetik hatalmas tetteidet. Zsolt 145,4 (2Tim 1,5; Mk 9,38–41/42–47/; Jn 14,8–14) Isten a teremtéstől kezdve számtalan hatalmas tettet vitt véghez. Megmutatta dicsőségét és erejét a mennyen is, és a földön is. Népét többször is csodálatosan megszabadította. A zsoltáros mégis mindenekelőtt abban látja nagyságát, hogy kegyelmesen és jóságosan bánik az emberekkel: lehajol az elesetthez, támogatja és fölegyenesíti a görnyedezőt, meghallgatja és megsegíti a benne reménykedőket (lásd Zsolt 145,14–19).

Csütörtök

Megóv engem sátrában a veszedelem napján. Elrejt sátra mélyén, magas kősziklára helyez engem. Zsolt 27,5 (ApCsel 4,13; Mk 8/10–13/14–21; Jn 14,15–21) A sátor Isten fizikai jelenlétének alkalmi helyét jelöli az Ószövetségben. De ez csak előkép: Isten Jézus Krisztus emberi személyében, a testté lett örök Igében már nemcsak alkalmi szállást vett köztünk, hanem a világ végéig itt sátorozik, és velünk van minden nap igéje és szentségei által. És ahogy a szent sátor egykor oltalomhely volt a bűne következménye elől menekülőnek, úgy Jézus Krisztusban ma is oltalom vár mindenkit, aki bűnnel terhelt lelkiismeretétől űzve hozzá menekül.

Péntek

Uram, Istenem, hozzád menekülök! Szabadíts meg üldözőimtől, és ments meg engem. Zsolt 7,2 (Mk 13,11; Mt 10,34–39; Jn 14,22–26) Ez az imádságunk mindig meghallgatásra talál, valahányszor megnyílik a szemünk, és felismerjük, hogy a valódi veszély nem az emberektől elszenvedett üldözésben leselkedik ránk, hanem bűnös hajlamunk és az ezt nap mint nap ellenünk fordító kísértő taszít végső romlásba minket. Isten azonban kész megszabadítani és megmenteni bennünket, ha nem kételkedünk abban, hogy ő akkor is a mi oldalunkon áll, amikor tehetetlennek érezzük magunkat bűneink és a kísértő hatalmával szemben.

Szombat

Jó és igaz az Úr, ezért megmutatja a vétkeseknek a jó utat. Zsolt 25,8 (Gal 2,16; Lk 17,28–33; Jn 14,27–31) Isten éppen abban mutatta meg irántunk való jóságát, igazságát és hűségét, hogy az ártatlan Jézus szenvedését és halálát nem bűneink ítéletének igazolására, hanem eltörlésére használja. Bár ő igaz és szent Isten, mégsem kell rettegve menekülnünk tőle, hanem ellenkezőleg: gyermeki bizalommal hozzá kell futnunk, mert ő megszabadít minden bűntől, és megment az ítélettől. Ezért a vétkesek számára is csak az lehet jó út, amely őhozzá vezet.

Véghelyi Antal


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Áhítatok
Élő víz
Hit és tanítás
Akit megmentett…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Mi van a „Mózes-kosárban”?
Keresztutak
Újra – Krisztusért
„Krisztus világossága ragyog mindannyiunkra”
Sólyom László köztársasági elnök Rómában
Izraeli bocsánatkérés a názáreti robbantás miatt
Református ördögűző
A bíró megy, a feszület marad
Nincs többé vasárnapi nyitva tartás Szlovéniában
Evangélikusok
Tavaszi szél – délről
Negyed százada világító őrtorony
A tolmács: Csernus Mariann
Bölcs szívvel a földi élet útján
e-világ
Újra az e-mail illemtanáról
Keresztény szemmel
Közszereplők-e az egyházi személyiségek?!
Szó szerint
A hét témája
Henrik Ibsen-emlékév 2006
„Hiszek Krisztusban…”
Bartók Béla – az ember
evél&levél
Egy koronatanú leveléből
A közelmúlt krónikája
A 20. század nemes forradalma
Sírjaik hol domborulnak?
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Evangélikus sajátságaink az egyházi zenében
Ifjak szónokoltak
Iskolapéldák
Szentföld Szabadidőpark
Húsvétváró a skanzenben
Élménybeszélgetések kicsiknek és nagyoknak
Nagyfödémes lutheránus emlékei
A vasárnap igéje
Keresztények vagyunk
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Válasszuk az életet most!
Szószóró
A hit ereje
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 12 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster