EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 12 - Válasszuk az életet most!

EvÉlet - Lelki segély

Hozzászólás a cikkhez

Válasszuk az életet most!

„Nem törvényeskedő, hanem törvénytisztelő ember vagyok. Életemet igyekszem Isten szavához mint zsinórmértékhez igazítani. És minden hitre jutott testvéremtől ugyanezt várom el. Különösen akkor, ha történetesen egyházi tisztségviselő az illető. Meggyőződésem, hogy az idei tisztújításokban Isten egyházreformáló kegyelmét kell észrevennünk. A mi gyülekezetünkben azonban nem sokan állnak készen a változásra. Azt mondják: »Maradjon minden a régiben.« És ez tulajdonképpen a bűnökben való megmaradást jelenti. De kezdhet-e újat így velünk az Isten? Adhat-e áldást, ha az élet helyett a halált választjuk?”

Kedves testvérem, Szilárd! Levelére elsőbbséggel válaszolok, hiszen valóban most van annak az ideje, hogy válaszszunk. „Ha lemossa az Úr Sion leányainak a szennyét, és leöblíti Jeruzsálem vérét ítélő lelkével, megtisztító lelkével, akkor teremt az Úr a Sion-hegy egész területe és a gyülekezet fölött nappal felhőt és ködöt, éjjel pedig lángoló tűz fényét. Mindezek fölött az Úr dicsősége lesz az oltalom.” (Ézs 4,4–5)

A prófétai ige fényében tökéletesen egyetértek Önnel abban, hogy gyökeresen új, Isten áldásával kísért új csak akkor kezdődik el egy ember vagy egy gyülekezet életében, ha engedi, hogy a megöletett Bárány vére megtisztítsa. Meg kell térnünk bűneinkből, és el kell hagynunk őket! Kívánnunk és kérnünk kell, hogy a bűnbánat Lelke kiáradjon egyházunkra, gyülekezeteinkre! Az kevés, hogy ajándékaiért könyörgünk – jelenlétét kell koldulnunk! Hiszen az ige szerint az Úr dicsősége az oltalmunk. Dicsősége pedig csak akkor látszik meg rajtunk, akkor ragyog fölöttünk, ha engedelmességre szánjuk oda életünket!

Különösen is követelmény ez az Úr népe vezetőinek körében, hiszen az Úr áldásának vagy ítéletének csatornái ők. Az Úrral megbonthatatlan egységben kell vezetniük a rájuk bízottakat. És hogyan maradhatnának szimbiózisban Istennel, ha utálatos vétkeik miatt elvettetnek az Úr színe elől?! Hogyan válhatnának a nyáj példaképeivé, ha nincs miért fölnézni rájuk?!

Isten emberének – legyen lelkész, felügyelő vagy presbiter – lelkileg érett kereszténynek kell lennie. De hát hogyan ismerjük fel a lelkileg érett keresztényt? Ez minden bizonnyal már az újszövetségi időkben is komoly kérdésként vetődött fel a gyülekezetekben. Amikor Timóteus Efezusban maradt, hogy folytassa Pál munkáját, talán akkor került a legnehezebb helyzetbe, amikor el kellett döntenie, ki alkalmas arra, hogy tanító és lelki vezető legyen a gyülekezetben. Szüksége volt arra, hogy Pál apostoltól megkapja Isten ihletett igéjének útmutatását. Ez valójában egy hosszú lista, amelynek követelményei alkalmasak arra, hogy megmutassák a keresztény ember lelki érettségének szintjét.

A lista húsz tulajdonságot tartalmaz az 1Tim 3,1–7 és a Tit 1,5–10 alapján. Mekkora segítséget jelent ma is a jelölő- és szavazatbontó bizottságok munkájához, a jelölési eljárás teológiai megalapozásához gyülekezeteinkben! Hogy betölthessék Isten akaratát, és felszabadulhassanak attól a tehertől, hogy esetleg emberi bölcsességgel, önös érdekektől vezérelve döntsenek egy-egy jelölt állításakor, és hogy nyugodt lelkiismerettel ajánlják a gyülekezetnek a jelölteket mint kipróbált, vezetésre alkalmas szolgákat az Úrban. Nemkülönben a gyülekezeti közgyűlés számára is jó mérce ez a lista, hogy megbánhatatlan döntést hozhasson.

Milyennek kell hát lennie az Isten emberének? Páltól szabadon idézve: elsősorban feddhetetlennek, rendezett családi életűnek, aki hű a házastársához, és háza népét jól vezeti! Emellett megfontoltnak, józannak, tisztességesnek, vendégszeretőnek, tanításra alkalmasnak, szenvedélyektől mentesnek. Legyen olyan ember, aki uralkodni tud érzelmei felett, ezért nem kötekedik és nem önkényeskedik, kerüli a viszályt, megértő. Aki Isten szolgálatában áll, az ne legyen pénzsóvár vagy hatalomvágyó. Törekedjen arra, hogy a gyülekezeten kívüliek előtt is jó legyen a megítélése. A vezetőtől elvárható, hogy legyen kegyes és igazságos ember, aki nem újonnan megtért, hanem kipróbált. Legyen hajlandó a jóra, és engedje, hogy az Úr szüntelenül tanítsa!

Ha mindezeket számba vesszük, akkor világossá válik számunkra, hogy Isten az ő emberein keresztül akarja felépíteni népét, és hogy milyen bőséges kegyelem árad arra a gyülekezetre, ahol ilyen, Isten szíve szerinti vezetők mutatják az utat.

Érdekes, hogy Pál listáján itt nem szerepelnek a lelki ajándékok, nem beszél arról, hogy az Úr szerinti vezetőnek milyen talentumokkal kell bírnia. Az Isten szerinti vezető alkalmassága kifejezetten morális felfogásával, erkölcsi tulajdonságaival, szellemi nagykorúságával van öszszefüggésben. Közelebbről az Istennek való engedelmességével!

Úgyhogy igaza van Szilárdnak, amikor a bűnből való szabadulást sürgeti. Csak így lesz ébredés, megújulás egyházunkban. Kezdje az Úr ezt a vezetőkön! Hogy az életet választhassuk, most! Imádkozó szívvel:

Szőkéné Bakay Beatrix


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Áhítatok
Élő víz
Hit és tanítás
Akit megmentett…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Mi van a „Mózes-kosárban”?
Keresztutak
Újra – Krisztusért
„Krisztus világossága ragyog mindannyiunkra”
Sólyom László köztársasági elnök Rómában
Izraeli bocsánatkérés a názáreti robbantás miatt
Református ördögűző
A bíró megy, a feszület marad
Nincs többé vasárnapi nyitva tartás Szlovéniában
Evangélikusok
Tavaszi szél – délről
Negyed százada világító őrtorony
A tolmács: Csernus Mariann
Bölcs szívvel a földi élet útján
e-világ
Újra az e-mail illemtanáról
Keresztény szemmel
Közszereplők-e az egyházi személyiségek?!
Szó szerint
A hét témája
Henrik Ibsen-emlékév 2006
„Hiszek Krisztusban…”
Bartók Béla – az ember
evél&levél
Egy koronatanú leveléből
A közelmúlt krónikája
A 20. század nemes forradalma
Sírjaik hol domborulnak?
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Evangélikus sajátságaink az egyházi zenében
Ifjak szónokoltak
Iskolapéldák
Szentföld Szabadidőpark
Húsvétváró a skanzenben
Élménybeszélgetések kicsiknek és nagyoknak
Nagyfödémes lutheránus emlékei
A vasárnap igéje
Keresztények vagyunk
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Válasszuk az életet most!
Szószóró
A hit ereje
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 12 Válasszuk az életet most!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster