EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 12 - „Krisztus világossága ragyog mindannyiunkra”

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

„Krisztus világossága ragyog mindannyiunkra”

Megkezdődött a III. európai ökumenikus nagygyűlés zarándoklata

Az európai integráció régi és újkori folyamatában egyaránt fontos szerepet töltöttek be a keresztény egyházak és az általuk képviselt értékek. Még a jogi kategóriákban, gazdasági rendelkezésekben és politikai állásfoglalásokban is – amelyekben felismerhetők az igazságosságnak, a méltányosságnak és a szolidaritásnak a jelei – nyilvánvalóan érzékelhető a bibliai értékrend megalapozó volta. Ez még akkor is igaz, ha az Európai Unió alkotmánytervezetében az erre való kifejezett hivatkozástól a tagországok többsége – köztük Magyarország is – elzárkózott.

Az a tény, hogy Európa kultúrája, jogrendje, társadalmi normája, gazdasági etikája elválaszthatatlan a bibliai hagyománytól, minden nehézség ellenére megerősíti az európai keresztény egyházakat abban, hogy Krisztustól kapott ökumenikus megbízatásukat kifejezetten az európai integráció összefüggésében és annak folyamatához kötötten is meg kell élniük. Ennek az indíttatásnak és meggyőződésnek lett az eredménye a bázeli (1989), illetve a grazi (1997) úgynevezett I. és II. európai ökumenikus nagygyűlés, valamint a Charta Oecumenica címet viselő európai ökumenikus vezérfonal, amelyet Strasbourgban 2001-ben írtak alá.

E folyamat újabb fontos stációja volt az Európai Egyházak Konferenciája tagegyházai és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa képviselőinek a találkozója, amelyet január 24. és 27. között tartottak Rómában; ez volt a III. európai ökumenikus nagygyűlés első állomása. A tervek szerint ezt a nagygyűlés egy „zarándoklat” formájában rendezik meg. Következő állomása reménység szerint országos és helyi ökumenikus programok sorozata lesz Európa-szerte; ezt 2007 februárjában egy nagyszabású wittenbergi találkozó követi. A zarándoklat a III. európai ökumenikus nagygyűlés záróalkalmával fejeződik be 2007 szeptemberében Nagyszebenben.

A római találkozó résztvevői az alábbi levéllel fordulnak az európai keresztényekhez.

Kedves Testvérek a Krisztusban szerte Európában!

Kegyelem és békesség mindannyiótoknak!

Európai egyházak, püspöki konferenciák, mozgalmak és ökumenikus szervezetek képviselőiként negyvennégy országból gyűltünk össze 2006. január 24. és 27. között Rómában. A Krisztus-hívők egységéért folytatott 2006. évi imahét utolsó napjaiban találkoztunk, hogy közös imádsággal és együttes gondolkodással vegye kezdetét a III. európai ökumenikus nagygyűlés.

Elkötelezvén magunkat e közös ökumenikus „zarándoklatra”, a bizalomnak és az egymás jobb megértésének növekedésén fáradoztunk, és ezért imádkoztunk. Arra törekedtünk, hogy azt a lelkiséget erősítsük magunkban és egymás között is, amely az Isten Igéjében gyökerezik. Hisszük, hogy imádság és cselekedetek által megelevenedhet az ökumenikus mozgalom iránti lelkesedés. Felbátorítva érezzük magunkat, hogy az egy Istenhez forduljunk, aki Atya, Fiú, Szentlélek, s aki a közösségnek és a szeretetnek forrása.

Minden keresztény testvérünket szeretettel hívjuk, hogy a reménységnek e zarándokútjához csatlakozzanak. Tegyünk közösen bizonyságot azáltal, hogy Krisztussal járjuk életünk útját, és ezzel Európa számára új elhívatást mutatunk meg. Kontinensünkön – bár nagy lépéseket tettünk előre politikai és kulturális értelemben – még mindig a kizsákmányolás, a kizárólagosság, az elnyomás és az erőszak állják utunkat. Ebben a környezetben lelkesítést várunk és fogadunk témánktól: Krisztus világossága ragyog mindannyiunkra – reménység Európa megújulása és egysége iránt. Hűségesek kívánunk maradni abban az új európai környezetben is, ahol a hit gyakran a perifériára szorul. Feladatunkat Krisztus szeretetének fénye világítja meg és a Szentlélek ereje hatja át, aki meggyógyítja az emberiség sebeit.

Arra bátorítjuk keresztény testvéreinket, hogy fordítsanak figyelmet az európai intézmények (Európai Unió, Európa Tanács stb.) azon programjaira, amelyek igazságosságot és reménységet ígérnek a kontinensnek. Krisztus világossága segíteni fog nekünk, hogy a megbékélésért és egységért dolgozzunk megosztott világunkban.

Sokféleképpen vehetünk részt a III. európai ökumenikus nagygyűlés folyamatában. A második fázis immáron megkezdődött. Szeretettel várunk mindenkit a csatlakozásra azáltal, hogy imádságban hordozzák ezt az ökumenikus megmozdulást; sokfelé Európában találkozókat és ünnepségeket szerveznek közös témánk vezetése mellett; rendszeresen látogatják honlapunkat (www.eea3.org), amelyből naprakész információkat szereznek az eseményekről, javaslatokról és dokumentumokról; javaslataikkal támogatják a folyamatot, és másokat is erre buzdítanak; rendszeresen tájékoztatást nyújtanak saját idevonatkozó programjaikról.

E térben és időben decentralizált ökumenikus programsorozat harmadik nagy összejövetelére Luther Márton városában, Wittenbergben kerül sor 2007 februárjában. Hiszszük, hogy ez a találkozó számos nemzeti és területi találkozó gyümölcseit összegezheti és adhatja tovább a 2007 szeptemberében Nagyszebenben megrendezendő záró nagygyűlésnek.

A III. európai ökumenikus nagygyűlés a két megelőzőre épül, amelyeket 1989-ben Bázelban és 1997-ben Grazban tartottak, valamint a Charta Oecumenicára, amelyet 2001-ben írtak alá Strasbourgban (www.ccee.ch és www.cec-kek.org). A III. nagygyűlésünk sem öncél, hanem egy újabb fontos állomás az európai keresztények életében, amellyel Krisztus imádságára válaszolnak: „…hogy mindnyájan egyek legyenek…” (Jn 17,21) A keresztények egységéért folyó imahét ünnepélyes záró-istentiszteletén XVI. Benedek pápa elismerte és megerősítette, hogy „…hosszú út van még előttünk! De ne bátortalanodjunk el, sokkal inkább induljunk újra még nagyobb elszántsággal. Számolhatunk Krisztus töretlen jelenlétével. Alázatosan és fáradhatatlanul imádkozzunk hozzá a béke és az egység drága ajándékáért.”

Menjünk tovább együtt ezen az úton!

Dr. Bóna Zoltán, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Áhítatok
Élő víz
Hit és tanítás
Akit megmentett…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Mi van a „Mózes-kosárban”?
Keresztutak
Újra – Krisztusért
„Krisztus világossága ragyog mindannyiunkra”
Sólyom László köztársasági elnök Rómában
Izraeli bocsánatkérés a názáreti robbantás miatt
Református ördögűző
A bíró megy, a feszület marad
Nincs többé vasárnapi nyitva tartás Szlovéniában
Evangélikusok
Tavaszi szél – délről
Negyed százada világító őrtorony
A tolmács: Csernus Mariann
Bölcs szívvel a földi élet útján
e-világ
Újra az e-mail illemtanáról
Keresztény szemmel
Közszereplők-e az egyházi személyiségek?!
Szó szerint
A hét témája
Henrik Ibsen-emlékév 2006
„Hiszek Krisztusban…”
Bartók Béla – az ember
evél&levél
Egy koronatanú leveléből
A közelmúlt krónikája
A 20. század nemes forradalma
Sírjaik hol domborulnak?
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Evangélikus sajátságaink az egyházi zenében
Ifjak szónokoltak
Iskolapéldák
Szentföld Szabadidőpark
Húsvétváró a skanzenben
Élménybeszélgetések kicsiknek és nagyoknak
Nagyfödémes lutheránus emlékei
A vasárnap igéje
Keresztények vagyunk
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Válasszuk az életet most!
Szószóró
A hit ereje
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 12 „Krisztus világossága ragyog mindannyiunkra”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster