EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 12 - Negyed százada világító őrtorony

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Negyed százada világító őrtorony

Beszélgetés a Dorcas Segélyszervezet magyarországi igazgatójával

A hollandiai Dorcas Segélyszervezet huszonöt kamionból álló konvojt indított útjára tavaly december 6-án, hogy a nehéz körülmények között élő kelet-európai emberekhez még karácsony előtt eljusson huszonegyezer élelmiszercsomag. A nem mindennapi segélyakcióval egyidejűleg megpróbáltak bekerülni a Guinness-rekordok könyvébe mint a „segélycsomagokat szállító legnagyobb konvoj”. A rekord elérésének a feltétele többek között az volt, hogy a kamionok megpakolva legalább öt tonnát nyomjanak, illetve hogy a köztük lévő követési távolság ne legyen több tíz méternél. A rekordkísérletet is siker koronázta; a Dorcas-konvoj-akció méltó lezárása volt a huszonöt éves szervezet jubileumi évének. A holland Dirk Jan Groot alapította intézmény hazánkban is már tizenöt éve szolgál, bázisa Debrecenben van. Fodor Gusztáv református lelkésszel, a Dorcas magyarországi igazgatójával a múltat felelevenítve beszélgettem a jelenről.

– Hogyan jött létre a Dorcas, és hazánkban mióta működik adománygyűjtő szervezetként?

– 1980 előtt a Dorcas egy keresztény emberjogi szervezet volt. Tagjai olyan emberekért tüntettek a világ számos pontján, akiket a hitük miatt tartottak fogságban. A szervezet egyik vezetőjének, Dirk Jan Grootnak a figyelme egyre inkább Kelet-Európa felé fordult. Egyfajta mozgalom indult, amelynek keretében például Bibliákat csempésztek be Magyarországra és a környező országokba is. Dirk Jan Groot azonban látta, hogy olyan nagymértékű a szegénység ezekben az országokban, hogy a Biblia mellett különböző adományokra is égető szükség van. A humanitárius mozgalomból nőtt ki és alakult meg 1980-ban a Dorcas Segélyszervezet. A központja a hollandiai Andijkben található.

A Dorcas Magyarországon 1990 óta van jelen. 1990 és 1995 között hazánk is támogatott ország volt, tíz éve azonban már adománygyűjtő szervezetként működünk. Úgy gondolom, hogy ebben a rohanó és önző világban a Dorcas olyan, mint egy világító őrtorony. Naponta megtapasztaljuk annak az örömét, hogy „jobb adni, mint kapni”. Ha egyre több ember ráébred az adakozás örömére, akkor nagyon nagy dolgokat tudunk véghezvinni.

– Ma huszonegy országban működnek Dorcas-szervezetek, és százhúsz segélyterv végrehajtásán dolgoznak a világ minden táján. A jelenleg Erdélyben és Kárpátalján zajló „fogadjon örökbe egy nagymamát” program mit takar?

– Világszerte nő az idős rászorulók száma, viszont a segélyszervezetek többsége elhanyagolja a támogatásukat. Felméréseink szerint a kárpátaljai és az erdélyi nyugdíjasok nagy hányada nap mint nap küzd a megalázóan alacsony nyugdíjakkal, a magas inflációval, a betegségekkel, az élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal, az özvegységgel. Ezekből a problémákból egyenesen következik az elesettség, a fölöslegesség és a magányosság érzése.

Természetesen itt nem szó szerinti örökbefogadásról van szó. A támogatók rendszeres anyagi támogatása egyfajta anyagi felelősségvállalást jelent a támogatott idős emberekért. Ha egy támogató havonta háromezer forintot fizet be, akkor az „örökbe fogadottnak” még egy támogatót találunk, így az idős ember havonta kettejüktől kap hatezer forintot. Az örökbefogadó természetesen hatezer forintot is befizethet, így egymaga fog segíteni egy rászorulót. A Dorcas Segélyszervezet ötven napon belül minden támogatónak elküldi az „örökbe fogadott” fényképét, adatait, így a támogatók és a támogatottak között igény szerint személyes kapcsolat is kialakulhat. A támogatott elhalálozásakor egy hónapon belül jelentést küldünk támogatójának.

– Milyen szempontok alapján választják ki a támogatottakat?

– Az „örökbe fogadhatókat” – férfiakat és nőket egyaránt – nagyon szigorú kritériumok alapján válogatjuk ki, nehogy olyanok kerüljenek be a programba, akik nem szorulnak rá a támogatásra. A támogatottak legtöbb esetben egyedülállók, nincs egészséges gyermekük, özvegyek, betegek, a nyugdíjuk nem nagyobb ötezer magyar forintnak megfelelő öszszegnél. A támogatandókat tehát a szociális helyzetük, nem pedig a vallási hovatartozásuk alapján választjuk ki. Többségük 55 évesnél idősebb.

– Milyen módon jut el az egyes támogatók által befizetett összeg az örökbe fogadott idős emberhez?

– A helyi partneren keresztül, valamilyen szolgáltatásként vagy tárgyi adományként. A helyi közösség szociális munkásai kéthetente vagy havonta felkeresik a támogatottakat, alapvető élelmiszereket, gyógyszert, mosószert, tisztálkodási eszközöket, ruhát, cipőt, téli takarókat és egyebeket, illetve készpénzt visznek nekik. Közreműködnek továbbá az adományok célba juttatásában a gyülekezetek diakóniai szolgálatai is, amelyek talán éppen a programnak köszönhetően indultak újra virágzásnak.

Kovács Abigail Ida


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Áhítatok
Élő víz
Hit és tanítás
Akit megmentett…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Mi van a „Mózes-kosárban”?
Keresztutak
Újra – Krisztusért
„Krisztus világossága ragyog mindannyiunkra”
Sólyom László köztársasági elnök Rómában
Izraeli bocsánatkérés a názáreti robbantás miatt
Református ördögűző
A bíró megy, a feszület marad
Nincs többé vasárnapi nyitva tartás Szlovéniában
Evangélikusok
Tavaszi szél – délről
Negyed százada világító őrtorony
A tolmács: Csernus Mariann
Bölcs szívvel a földi élet útján
e-világ
Újra az e-mail illemtanáról
Keresztény szemmel
Közszereplők-e az egyházi személyiségek?!
Szó szerint
A hét témája
Henrik Ibsen-emlékév 2006
„Hiszek Krisztusban…”
Bartók Béla – az ember
evél&levél
Egy koronatanú leveléből
A közelmúlt krónikája
A 20. század nemes forradalma
Sírjaik hol domborulnak?
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Evangélikus sajátságaink az egyházi zenében
Ifjak szónokoltak
Iskolapéldák
Szentföld Szabadidőpark
Húsvétváró a skanzenben
Élménybeszélgetések kicsiknek és nagyoknak
Nagyfödémes lutheránus emlékei
A vasárnap igéje
Keresztények vagyunk
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Válasszuk az életet most!
Szószóró
A hit ereje
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 12 Negyed százada világító őrtorony

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster