EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 12 - Áhítatok

Liturgikus sarok

Vegyük kézbe a Liturgikus könyvet 9.

Hozzászólás a cikkhez

Áhítatok

A Liturgikus könyv Áhítatformák címen két olyan modellt tár elénk (az 525. oldaltól), amely egyéni és közösségi elcsendesedésre egyaránt alkalmas. Tudjuk, hogy az áhítat alapjában véve kötetlen műfaj, mégis azt tapasztaljuk, hogy az idő múlásával kialakulnak rögzített formák. Az úgynevezett „szabad áhítat” is többnyire ekképpen alakul: ének, imádság, igeolvasás, Miatyánk, ének. A Liturgikus könyvben található két példa nemcsak az Istennel való találkozáshoz méltó, szép formát biztosít, hanem rugalmas mozgásteret is kínál.

A Liturgikus könyv áhítatformái közül az első a Könyörgés címet viseli. Az alcím utal arra, hogy a litánia ősi rendjéről van szó, abban a formában, ahogyan reformátorunk szerette és használta. Az ő gyakorlata nyomán évszázadokon keresztül hozzátartozott az evangélikus kegyességhez ennek a rendnek a közös imádkozása. Aki – akár gyülekezetben, akár kisebb közösségben – kipróbálta már ezt a formát, átélhette, hogy milyen nagyszerű élmény belekapcsolódni a mélyen biblikus, a lutheri teológiát lényegre törően összefoglaló, a keresztény élet egészét átfogó könyörgésbe. Ősi szokás szerint ez a rend is a zsoltár hangján indul el (a LK a Luther-zsoltár parafrázisát – énekeskönyvünk 402. énekének 1., 2. és 5. versszakát – ajánlja).

Maga a könyörgés – a bevezető Krisztus-imádat, Kyrie után – több részre tagolódik. Az első szakasz a keresztény ember szelleme előtt felsejlő veszedelmekről szól; ebben azért könyörgünk, hogy Isten mentsen meg bennünket a kísértéstől, a betegségtől, a háborútól, az ördögi csalástól és furfangtól, illetve az örök haláltól – őrizz meg, segíts meg, ments meg minket, Úristen! A második szakasz Krisztus születésére, szenvedésére, halálára és feltámadására tekintve könyörög, Isten segítségét kérve az utolsó órán és az utolsó ítéletben. A harmadik szakasz az egyház hangját képviseli. A bűnösök és mégis Istenhez tartozók közösségében az imádság meghallgatásáért könyörög, összefoglalva mindazt, amire Isten népének szüksége van. A negyedik szakasz tágabbra nyitja a kört. Imádkozik vezetőinkért, otthonunkért és a szükséges táplálékért. De könyörög a veszélyben levő emberekért, a várandós édesanyákért, a gyermekekért és a betegekért, a magányosokért és az elhagyottakért, sőt még ellenségeinkért és az Isten ellen forduló káromlókért is.

Ez a csodálatos sorozat – mintegy összefoglalásként – az ősi Agnus Dei imádságban csúcsosodik ki, megszólítva az Isten Bárányát, aki a világ bűnét hordozza, kérve azt, hogy irgalmazzon nekünk, és ő adjon békességet.

A nap imádsága – ahogyan ezt a kollekta feszes műfajától megszoktuk – egyetlen kérésben mondja el és zárja le az addig elhangzottakat: „Mindenható, örök Istenünk, aki Szentlelkeddel megszenteled és vezeted egész egyházadat, hallgasd meg könyörgésünket, és add meg népednek, hogy kegyelmedből igaz hitben szolgáljunk téged, a mi Urunk Jézus Krisztus által. Ámen.”

Ezután – a Miatyánkot követően – háromféle befejezés kínálkozik. Mindhárom magába foglalja a napszaknak megfelelő éneket, majd az áldó formulát. Reggel: „Szent angyalod legyen velünk, hogy a gonosz ellenség erőt ne vehessen rajtunk! Az Úr áldjon meg minket, védelmezzen minden rossztól, és vezessen el az örök életre!” Délben: „Maradj velünk, Urunk, a nap minden órájában, áldásod kísérje munkánkat, segítsd elvégezni tőled kapott feladatainkat! Az Úr áldjon meg minket, védelmezzen minden rossztól, és vezessen el az örök életre!” Este: „Urunk, légy velünk, ha virrasztunk; őrizd álmunkat, ha alszunk. Hadd legyünk Krisztussal ébren, és elnyugodjunk békességben. Nyugodalmas éjszakát és üdvösséges véget ajándékozzon nekünk a mindenható és irgalmas Isten, az Atya és a Fiú és a Szentlélek.”

A Gyülekezeti liturgikus könyvben (GyLK) ezt az áhítatformát is kézbe veheti majd minden ez iránt érdeklődő evangélikus, de a szöveg már most is letölthető egyházunk honlapjáról (www.lutheran.hu), az Evangélikus istentisztelet – Liturgikus könyv anyagából. (Az a Krisztus-dicséret úgyszintén, amelyről jövő heti számunkban részletesen szólunk.)

Hafenscher Károly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Áhítatok
Élő víz
Hit és tanítás
Akit megmentett…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Mi van a „Mózes-kosárban”?
Keresztutak
Újra – Krisztusért
„Krisztus világossága ragyog mindannyiunkra”
Sólyom László köztársasági elnök Rómában
Izraeli bocsánatkérés a názáreti robbantás miatt
Református ördögűző
A bíró megy, a feszület marad
Nincs többé vasárnapi nyitva tartás Szlovéniában
Evangélikusok
Tavaszi szél – délről
Negyed százada világító őrtorony
A tolmács: Csernus Mariann
Bölcs szívvel a földi élet útján
e-világ
Újra az e-mail illemtanáról
Keresztény szemmel
Közszereplők-e az egyházi személyiségek?!
Szó szerint
A hét témája
Henrik Ibsen-emlékév 2006
„Hiszek Krisztusban…”
Bartók Béla – az ember
evél&levél
Egy koronatanú leveléből
A közelmúlt krónikája
A 20. század nemes forradalma
Sírjaik hol domborulnak?
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Evangélikus sajátságaink az egyházi zenében
Ifjak szónokoltak
Iskolapéldák
Szentföld Szabadidőpark
Húsvétváró a skanzenben
Élménybeszélgetések kicsiknek és nagyoknak
Nagyfödémes lutheránus emlékei
A vasárnap igéje
Keresztények vagyunk
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Válasszuk az életet most!
Szószóró
A hit ereje
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 12 Áhítatok

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster