EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 14 - „Jézusnak növekednie kell, nekem pedig kisebbé lennem”

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

„Jézusnak növekednie kell, nekem pedig kisebbé lennem”

Dr. Fabiny Tamás püspök iktatása Miskolcon

Milliók figyelmére esélyes istentiszteletet követő közgyűlésen rögzíttetett a jegyzőkönyvben: „2006. március 25-én a miskolci evangélikus templomban Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke hivatalába iktatta dr. Fabiny Tamást, az Északi Egyházkerület megválasztott püspökét.” A magyar közszolgálati televízió (MTV) mindkét csatornája által élő, egyenes adásban közvetített egyháztörténeti esemény összefoglalóját másnap délben a Duna Televízió is programjába iktatta. Aképernyőkön – szerkesztő-műsorvezetőként – a múltban is gyakorta feltűnt teológiai professzor beköszöntő püspöki igehirdetésében – Jézusra mutatva – Keresztelő János szavát idézte: „Neki növekednie kell, nekem pedig kisebbé lennem.”

A televíziós közvetítés lehetősége ezúttal nemcsak az új püspök „médiás múltja” miatt bírt megkülönböztetett jelentőséggel, hanem a helyszín korlátozott befogadóképessége miatt is. A szervezők lapunkban is jelezték, hogy a borsodi megyeszékhely központjában álló, mintegy ezer férőhelyes evangélikus templom szűknek fog bizonyulni, s hogy a Miskolcra látogatók többsége is képernyőről, a szomszédos Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola tantermeiben felállított készülékeken keresztül lesz kénytelen figyelemmel követni az eseményeket. Önmagáért beszél, hogy e körülmény ismeretében is közel kétezer vendéget regisztráltak. A kerület egyházközségeit képviselők mellett távolabbról is érkeztek lelkészkollégák, barátok, ismerősök, gyülekezeti tagok. Érdemes lenne összeadni azoknak a kilométereknek a számát is, amelyeket a külföldről érkezett vendégek – köztük a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház „demonstratívan nagyszámú” delegációjának tagjai – tettek meg. De annak is van „üzenetértéke”, hogy öt katolikus és mind a négy magyarországi református püspök megtisztelte jelenlétével az ünnepi alkalmat – az utóbbiak egyházkerületük világi vezetőivel egyetemben.

A Nagy László szerkesztő irányította televíziós forgatócsoport kamerája nemcsak a bevonulási kereszt mögött felsorakozott hazai és külföldi egyházi méltóságokon, egyházkerületi tisztségviselőkön időzött, de híven láttatta az ünnepi gyülekezet üdítő sokszínűségét is. Mint arról a padokon elhelyezett füzet is tájékoztatott, az Északi Evangélikus Egyházkerületet 1952-ben hozták létre, jelenlegi határairól pedig az ezredfordulón döntött a zsinat. Eredetileg három régi egyháztest – a Dunáninneni, a Bányai és a Tiszai Egyházkerület – Trianon után megmaradt területeit, lényegében tehát 1735 óta létező egyházkerületek töredék részeit foglalja magába. Napjainkban 74 anyagyülekezet él 6 egyházmegye területén, és 90 lelkész szolgál a mintegy százezer evangélikus között.

Dr. Fabiny Tamás teológiai profeszszort, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Újszövetségi Tanszékének vezetőjét a kerület egyházközségei múlt év decemberében választották lelkészi vezetőjükké.

A püspökiktatási istentisztelet az előre megszabott – és a programfüzetben nyomon követhető – rend szerint zajlott. Az oltár előtt három evangélikus püspök – az iktatást végző Ittzés János elnök-püspök, valamint D. Szebik Imre és Gáncs Péter – vett részt a liturgia szolgálatában. Mellettük Adorjáni Dezső Zoltán erdélyi és Pátkai Róbert nyugalmazott londoni püspök állt, ők a zsoltárolvasást végezték.

Ezen a szombat délelőttön két igehirdetés hangzott el. Az oltár elől a nyugalomba vonult, a szószékről pedig az újonnan beiktatott püspök prédikált. D. Szebik Imre és dr. Fabiny Tamás egyaránt személyes vallomással szőtte át evangéliumi üzenetét. Nem véletlenül, hiszen mindketten kötődnek az egyházkerület földrajzi középpontjának tekinthető miskolci templomhoz és gyülekezetéhez.

Az új püspök az iktatási szertartás – az eskütétel, valamint a hazai és külföldi egyházi vezetőktől, illetőleg az Északi Egyházkerület espereseitől kapott áldás – után lépett fel a szószékre, miután D. Szebik Imre – a szolgálat átadásának jeleként – nyakába akasztotta a püspöki keresztet. Dr. Fabiny Tamás programként ismertette az egyházkerület számára választott jelmondatot: „conservando et renovando”, azaz megőrizni és megújítani. Megőrizni az értéket, az egyház kincsét, másokért való küldetését, és megújítani a belső egyházi életet, a közéleti szolgálatot, az egyházak közötti kapcsolatot és a nemzetközi együttműködést.

Az 5. oldalon olvasható igehirdetésekhez hasonlóan jelen lapszámunk közli a püspöki székfoglaló – Miskolcon elhangzott – összegzését is. (Noha a templomban – időhiány miatt – csupán részletek hangozhattak el a székfoglalóból, annak teljes szövegét ugyancsak tartalmazta a már említett, igényesen öszszeállított programfüzet.)

Az ünnepi alkalmat lezáró közgyűlésen elsőként Christoph Klein, az Erdélyi Szász Evangélikus Egyház püspöke, a Lutheránus Világszövetség alelnöke köszöntötte szolgatársát, majd dr. Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát. Az Országgyűlés elnökének, dr. Szili Katalinnak a levelét dr. Gulyás Kálmán államtitkár olvasta fel, a protestáns polgári politikus, Orbán Viktor köszöntő sorait pedig a közgyűlést vezető egyházkerületi felügyelő, Benczúr László.

A templomban még dr. Frenkl Róbert országos felügyelő köszöntése hangzott el, de az áldáskívánások a Herman Ottó Gimnázium sportcsarnokában rendezett délutáni szeretetvendégségen is folytatódtak. Hogy csupán néhány külföldi vendéget említsünk, köszöntőt mondott Martin Lind svéd püspök, dr. Michael Martin bajor egyházfőtanácsos, dr. Rainer Stahl, a Martin-Luther-Bund főtitkára; Ibrahim Azar, a Szentföldi és Jordániai Evangélikus Egyház zsinatának Jeruzsálemből Miskolcra utazott elnöke; Igor Misina szlovákiai evangélikus püspök és még sokan mások… Olyan sokan, hogy a krónikás az egyháztörténészek figyelmébe ajánlja az erre az alkalomra előkészített vendégkönyvet.

De nem csupán egy „új fejezet” nyitányának lehettek részesei a március 25-i ünnepség résztvevői. A Luther Kiadó gondozásában ezen a napon látott napvilágot az Északi Egyházkerület gyülekezeteinek történetét dokumentáló, Őrállók című kötet. Egyenesen a nyomdából szállították a püspökiktatás színhelyére.

Gazdag Zsuzsanna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Hol van az az „oltár előtt”?
Élő víz
Fénykereszt
Aki védelmébe vette…
Heti útravaló
Imádság
Egyházunk egy-két hete
Amikor a mag jó földbe hull
Keresztutak
Új EEK-főtitkár látogatása hazánkban
Katonás emlékezés
Evangélikusok
Toronyiránt
e-világ
www.frankfurt-evangelisch.de
Keresztény szemmel
Van élő reménységünk
Sikoly
A hét témája
„Jézusnak növekednie kell, nekem pedig kisebbé lennem”
D. Szebik Imre püspök igehirdetése
Dr. Fabiny Tamás püspök igehirdetése
Püspökiktatás Miskolcon
Dr. Szili Katalin levele az új püspöknek
Orbán Viktor levele az új püspöknek
Interjú dr. Fabiny Tamással
Utólagos bejegyzés a püspökiktatás vendégkönyvébe
Részletek dr. Fabiny Tamás püspöki székfoglaló előadásából
evél&levél
Tartassék istentisztelet minden nemzeti ünnepen!
Egy szerző két levele az úrvacsoráról
Közlemények, nyilatkozatok
Hibaigazítás
A közelmúlt krónikája
Nyomtatott betűkkel szolgálni
Nyíregyházától Székelykeresztúrig
Éneklő (evangélikus) ifjúság
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Jézus feltámadásának matematikája?
Ötszáz éves a svájci gárda
Keresztény egyetemi napok
Kozáksapka
A vasárnap igéje
Érthetetlen
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Ősmagyar hitvilág kontra kereszténység?!
Szószóró
Lehetőségek piaca
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 14 „Jézusnak növekednie kell, nekem pedig kisebbé lennem”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster