EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 14 - Érthetetlen

A vasárnap igéje

Böjt ötödik vasárnapja (Judica) – Zsid 9,11–14

Hozzászólás a cikkhez

Érthetetlen

Kétféle szentélyről, kétféle áldozatról, kétféle papságról olvashatunk az igében. Ember építette szentélyről, emberi cselekményekről és igyekezetről, nem pedig e világból valóról. Mindezek mögött kétféle istenkép áll. Az egyik az áldozati kultusz istenképe, a haragvó, büntető Isten, akit drága ajándékokkal engesztelni kell: talán akkor megbocsát, talán nem pusztít el. Akinek az oltárához félelemmel vitték az áldozatot, és kétségek között távoztak: mire volt elég? A másik Jézus Krisztus istenképe. A feltétlen szeretet Istene, akinek irgalma örök, aki nem hagy bizonytalanságban, és félelem nélkül fordulhatunk hozzá.

Istenképünk meghatározza világképünket. Meghatározza, hogy milyen érzésekkel élünk ebben a világban. Milyen a mi Istenünk? Milyen a minket körülvevő világnak a teremtő alapja, milyen törvények mozgatják mindenek mélyén?

Vannak, akik ezt a mi világunkat kíméletlenül következetesnek tartják. Aki hibázott, vessen magára, viselje a következményeket, elveszett ember. Vagy igyekezzen kiegyenlíteni a számlát, törekedjen arra, hogy kikezdhetetlen legyen. Legyen alibije, tudjon megnevezni tekintélyeket, akiknek a parancsát követte, hivatkozzon törvényekre, amelyekkel felmenti magát a felelősség alól, okolja a külső körülményeket, vagy kenje másra, ha hibázott. Verseny van, mindenki magáért küzd.

Vannak, akik ezt a világot részvétlen és közömbös világnak tapasztalják, amelyben az ember magára hagyatva él, nem veszik észre őt. Igazolnia kell, el kell fogadtatnia magát ahhoz, hogy figyelembe vegyék. (Ifjú ismerősöm leült keresztben az áruház bejáratánál, hogy legalább botoljanak belé.) A felnőttek pozíciókat töltenek be, fontos emberek kapcsolatát keresik, önmagukat dokumentálják. Az ilyen világkép mögött számon kérő vagy közömbös Isten képe áll, aki áldozatot vár.

Jézus Krisztus ezzel szemben olyannak mutatta meg ezt a világot, amelynek végső lényege nem a kíméletlen következetesség, hanem a megbocsátás. Nem a közömbösség, hanem a közösségvállalás. Akkor is, ha a világnak ez a végső alapja olykor el van rejtve a szemünk elől. Ennek a világnak a teremtő Atyját mutatta meg életével és tanításával, és ebbe a mélységbe pillantunk bele, amikor Jézus keresztjére tekintünk. A Golgotán látszólag a közöny és részvétlenség ült diadalt, Jézus kereszten elmondott szavaival azonban a megbocsátás és a közösség Istenét nyilatkoztatta ki. Jézus Krisztus Istene szeretetet vár, és nem áldozatot (Hós 6,6, Mt 12,7). Nem várt áldozatot Zákeustól, hanem a feltétlen bizalom szavaival szólította meg. A tékozló fiú példázatának Istene ez, aki visszavárja a kíméletlen és közömbös világból megtért fiát.

A kétféle papság – e világi és nem e világból való – kétféle viszonyt is feltételez Istenhez és a világhoz. Szolgalelkűséget vagy fiúságot. A szolga fél. Az áldozattal remegve léptek be Isten lakóhelyére. A feltétlen Úr sértettségét ki kellett engesztelni: valamit valamiért. Ő pedig vagy elfogadta az áldozatot, vagy nem. A szolga engedelmes, és engedelmességet vár el. Tekintélyelvű. Hajlong, ugyanakkor ő is elvárja másoktól a tiszteletet. Ajándékot visz, de ő is elvárja a hálapénzt. A szolga nem ismeri a feltétlen elfogadást, az elengedést, a bizalmat. Nem engedi el a száz dénár tartozást.

Jézus Krisztus egy egészen új viszony lehetőségével ajándékozott meg. Általa fiúként élhetünk ebben a világban. A példázat atyja a szolgaként visszatérő tékozló fiút „fiamnak” szólítja. Fiúnak lenni annyit jelent, mint végtelenül megajándékozottnak lenni, Isten ajándékba kapott bizalmából élni. Aki fiúként él, maga sem vár embertársától áldozatot, hanem úgy tekint rá, mint aki szintén a végtelenül szerető Isten gyermeke.

Kétféle papságról, kétféle istenképről, Istenhez való kétféle viszonyról olvashatunk az igében. E világiról és nem e világiról, külsőlegesről és tökéletesről, szolgairól és fiúiról. Végső soron azonban mindkét viszonyban, mindkét istenkép mögött titok, hogy Isten miért cselekszik. Mi az oka Isten szeretetének? Ez a titok számunkra hozzáférhetetlen. A régieknek csak elégtelen cselekedeteik voltak az áldozatbemutatással. És csak dadogó szavaink vannak, ha a Krisztusban megismert isteni szeretet okát akarjuk megérteni. A Zsidókhoz írt levél szerzője így fogalmaz: Krisztus tulajdon vérével önmagát áldozta fel Istennek. Hogyan értsük ezt? Megérthető egyáltalán? Aki átélte már egyszer is életében, hogy elfogadták elfogadhatatlansága ellenére, tudja, hogy ez a szeretet érthetetlen.

Kézdy Péter


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Hol van az az „oltár előtt”?
Élő víz
Fénykereszt
Aki védelmébe vette…
Heti útravaló
Imádság
Egyházunk egy-két hete
Amikor a mag jó földbe hull
Keresztutak
Új EEK-főtitkár látogatása hazánkban
Katonás emlékezés
Evangélikusok
Toronyiránt
e-világ
www.frankfurt-evangelisch.de
Keresztény szemmel
Van élő reménységünk
Sikoly
A hét témája
„Jézusnak növekednie kell, nekem pedig kisebbé lennem”
D. Szebik Imre püspök igehirdetése
Dr. Fabiny Tamás püspök igehirdetése
Püspökiktatás Miskolcon
Dr. Szili Katalin levele az új püspöknek
Orbán Viktor levele az új püspöknek
Interjú dr. Fabiny Tamással
Utólagos bejegyzés a püspökiktatás vendégkönyvébe
Részletek dr. Fabiny Tamás püspöki székfoglaló előadásából
evél&levél
Tartassék istentisztelet minden nemzeti ünnepen!
Egy szerző két levele az úrvacsoráról
Közlemények, nyilatkozatok
Hibaigazítás
A közelmúlt krónikája
Nyomtatott betűkkel szolgálni
Nyíregyházától Székelykeresztúrig
Éneklő (evangélikus) ifjúság
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Jézus feltámadásának matematikája?
Ötszáz éves a svájci gárda
Keresztény egyetemi napok
Kozáksapka
A vasárnap igéje
Érthetetlen
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Ősmagyar hitvilág kontra kereszténység?!
Szószóró
Lehetőségek piaca
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 14 Érthetetlen

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster