EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 14 - Egy szerző két levele az úrvacsoráról

evél&levél

Hozzászólás a cikkhez

Egy szerző két levele az úrvacsoráról

Egyre ritkábban élek az úrvacsorával, és ez nyugtalanít. Nem mintha ezért nem érezném Isten jelenlétét életemben, az ő közelségét a hétköznapokban. Természetesen olvasom is, hallgatom is igéjét, mégis hiányérzetem van a vasárnapi istentiszteleteken, amikor nincs úrvacsora.

Voltak évek az életemben, amikor természetes volt, hogy a vasárnapi istentiszteletnek szerves része az úrvacsora. Aztán vidékre kerültem, ahol az volt a szokás, hogy évente négyszer, ötször terítették meg az Úr asztalát. Itt többször elmentem a katolikus misére. – Aztán jártam olyan helyeken is, ahol a lelkész elmondta, hogy megterítettük az Úr asztalát, de mikor arra került volna a sor, a gyülekezet kilencven százaléka kiment a templomból. – Én is! Megszégyenítőnek tartom ezt a gyakorlatot. Pál apostol intette a gyülekezeteket a „méltatlan” részvételtől. De mit mondana erre, hogy a nagy többség egyáltalán nem vesz részt a gyülekezeti úrvacsorai közösségben?

Tudom, hogy sokan azt mondják: nálunk ez mindig így volt, de ettől még nem lesz jobb. Kezdettől fogva tizenöt évszázadon át nem így volt, és sok evangélikus egyházban azóta is minden vasárnap megtörik a kenyeret.

Szokás dolga? Nem hiszem, hogy akkor rossz szokás az úrvacsora hiánya. Visszaemlékszem azokra az évekre, amikor minden vasárnap élhettem az úrvacsorával. Milyen békesség árasztotta el szívemet, amikor az oltár elé térdelhettem… Milyen jelentéktelenek lettek az elmúlt hét problémái, aggodalmai, és mennyi erőt kaptam az előttem álló hét feladatainak megoldásához! Öröm és hálaadás lett az istentisztelet.

Persze hogy fontos az igehirdetés, mégis meg kellene próbálnunk megváltoztatni azt a gyakorlatot, amikor a lelkész teljesítményétől függ, hogy megújultan tudunk-e hazamenni. Nem a jó igehirdetőért megyünk a templomba, hanem hogy Istent tiszteljük, imádjuk, és neki adjunk hálát – ami görög szóval az eukharisztia. Kérem azokat, akik felelősek az istentisztelet rendjéért, hogy vegyék komolyan ezt a kérdést, mert ahogy a rosszat megszoktuk, úgy a jót még könnyebb lesz megszokni.

. o O o .

Krisztusnak az úrvacsorában való jelenléte hitünk titka. A titkot többféleképpen lehet értelmezni. Az elmélet és gyakorlat nincs mindig összhangban egymással. Helyes teológia, helyes értelmezés mellett lehet rossz gyakorlat. Így látom ezt evangélikus egyházunkban ma.

Egy rossz gyakorlat ellen már Pál apostolnak is fel kellett emelnie a szavát alig néhány évtizeddel Jézus halála után. Aztán Luther választotta el a miseáldozattól az úrvacsorát, és Zwinglivel szemben keményen állította, amit Jézus is elrendelt: „…ez az én testem…”

Azóta azonban ismét sok minden változott. Az úrvacsorából emlékvacsora lett, amely főleg húsvéthoz kapcsolódik. A kenyér és a bor jelkép lett híveink felfogásában, az úrvacsora vétele pedig személyes kegyességünk jele, nem pedig az élet kenyere. Ezt mutatja, hogy teljesen összekeveredett a gyónás és az úrvacsora. A legtöbb helyen, amikor ritkán sor kerül rá, nem is hívják másképpen, mint „gyónás”.

Pedig a gyónás nem úrvacsora, az úrvacsora nem gyónás! A gyónás a mi bűneinkről szól, az úrvacsora viszont hálaadás, öröm és magasztalás, az élő Úrral való közösségünk.

Azt mondjuk, hogy az ige egyháza vagyunk, de talán nem vesszük figyelembe, hogy az Ige testté lett. A testté lett Ige, Jézus Krisztus jelenléte nem egyenlő az igehirdetéssel. Ismert mondás, hogy az Ige testté lett, aztán az egyház szavakká változtatta. A prédikációban a mi gondolataink és bizonyságtételünk vannak jelen Jézusról. Az úrvacsorában pedig Jézus maga van jelen a kenyérben és a borban. Az Ige testté lett, nem igehirdetéssé!

Miért van annyi haldokló gyülekezetünk? Pál apostol azt mondja, hogy azért „erőtlenek és betegek közöttetek sokan”, mert nem becsülik meg az Úrnak testét (lásd 1Kor 11, 29–30).

Milyen jó lenne, ha az új istentiszteleti rend bevezetésével az úrvacsora is minden vasárnap az istentisztelet szerves részévé válna, hogy éljünk általa! Milyen jó, hogy már vannak gyülekezetek, ahol ez így van. De félek, hogy a legtöbb helyen az új rend is, az úrvacsora is heves ellenkezést vált majd ki, és minden marad a régiben!

Szilas Attila nyugalmazott lelkész (Győr)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Hol van az az „oltár előtt”?
Élő víz
Fénykereszt
Aki védelmébe vette…
Heti útravaló
Imádság
Egyházunk egy-két hete
Amikor a mag jó földbe hull
Keresztutak
Új EEK-főtitkár látogatása hazánkban
Katonás emlékezés
Evangélikusok
Toronyiránt
e-világ
www.frankfurt-evangelisch.de
Keresztény szemmel
Van élő reménységünk
Sikoly
A hét témája
„Jézusnak növekednie kell, nekem pedig kisebbé lennem”
D. Szebik Imre püspök igehirdetése
Dr. Fabiny Tamás püspök igehirdetése
Püspökiktatás Miskolcon
Dr. Szili Katalin levele az új püspöknek
Orbán Viktor levele az új püspöknek
Interjú dr. Fabiny Tamással
Utólagos bejegyzés a püspökiktatás vendégkönyvébe
Részletek dr. Fabiny Tamás püspöki székfoglaló előadásából
evél&levél
Tartassék istentisztelet minden nemzeti ünnepen!
Egy szerző két levele az úrvacsoráról
Közlemények, nyilatkozatok
Hibaigazítás
A közelmúlt krónikája
Nyomtatott betűkkel szolgálni
Nyíregyházától Székelykeresztúrig
Éneklő (evangélikus) ifjúság
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Jézus feltámadásának matematikája?
Ötszáz éves a svájci gárda
Keresztény egyetemi napok
Kozáksapka
A vasárnap igéje
Érthetetlen
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Ősmagyar hitvilág kontra kereszténység?!
Szószóró
Lehetőségek piaca
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 14 Egy szerző két levele az úrvacsoráról

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster