EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 14 - Interjú dr. Fabiny Tamással

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Interjú dr. Fabiny Tamással

A Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének múlt szombaton beiktatott új püspöke először – a világi médiumok közül – a Heti Válasz című hetilapnak nyilatkozott. Az alábbiakban a hosszabb interjú azon részéből idézünk, amely – helyszűke miatt – kimaradt a Heti Válasz e heti számában olvasható cikkből. (A kérdező Faggyas Sándor.)

–Miért vállalta a püspöki tisztséget?

–A protestáns egyházakban, így az evangélikusban is a gyülekezetek ajánlanak püspökjelölteket. Az első, még nem hivatalos felkérésekre általában azt válaszoltam: „Nem mondok nemet.” Ebből azonban egy egyértelmű „igen” kellett, hogy legyen.

Miután a külső bizalmat megtapasztaltam, a belső hívást kellett megvizsgálnom sok imádság és a családom tagjaival, barátokkal, kollégákkal folytatott beszélgetések által. Hitem szerint az isteni elhívás volt a meghatározó, de a Szentlélek ma embereken keresztül munkál, nem zúgó széllel és kettős tüzes nyelvekkel.

– Mi volt a döntő mozzanat, hogy elfogadta a jelölést?

– Arra jutottam, amit Jakab apostol ír a levelében: „Aki tehát tudna jót tenni, de nem teszi, bűne az annak.” (Jak 4,17) Ha ilyen lehetőséget kapok, az nem az én esélyem, hanem az Úristen ajándéka és az egyházam lehetősége, amely elől meghátrálni felelőtlenség volna.

– Mi az a jó, amit püspökként tud megtenni?

–A biblikus és reformátori hagyomány szerint az episzkoposz a felvigyázó, az őrző, aki szemmel tartja a nyájat, vagyis a hozzá tartozó gyülekezeteket és intézményeket. Nem véletlenül a pásztorbot a püspöki szolgálat jelképe. De a főpásztor Jézus, ezért választottam beiktatási igehirdetésemben azt az igét, amelyet Keresztelő János mondott Jézusról: „Neki növekednie kell, nekem pedig kisebbé lennem.” (Jn 3,30) Ez az én püspöki jelmondatom.

–Sokan azt mondják, hogy a protestantizmus fél évezredes hagyománya a szüntelen megújulás, mások szerint viszont a reformáció lényege a biblikus hagyományhoz való visszatérés.

–A kétféle megfogalmazás látszólag kizárja, valójában azonban kiegészíti egymást. Azt szokták mondani, hogy az evangélikus egyházat Luther alapította, vagyis nem egészen ötszáz éves. Ez így nem helyes, mert egyházunk kétezer éves, az alapítója Jézus. Persze a mi történelmi látásunk és hitünk szerint szükség volt a reformációra, mert a tanítás és egyházi élet gyakorlata deformálódott a középkori egyházban. De ez nem jelenti azt, hogy ne vállalnánk például Szent Ágoston, Szent Benedek vagy Assisi Szent Ferenc szellemi örökségét, vagy hogy ne tisztelnénk mi is Szent Gellért, Szent Margit és a többi magyar szent hagyományát.

Történelmileg úgy alakult, hogy kisebbség lettünk a kereszténységen belül, bár volt egy időszak a magyar történelemben, amikor az ország többsége protestáns volt. Magyarországon ma körülbelül háromszázezren tartoznak az evangélikus egyházhoz, de az evangélikusság világszerte mintegy hetvenmilliós közösséget alkot. Kisebbségi létünk nem jelenti azt, hogy kisebbrendűnek érezzük magunkat. Mivel kevesen vagyunk, jobban ismerhetjük egymást, és a mi közösségeinkben gyakran talán erősebb a hitvallásosság, és tudatosabb az összetartozás, mint a nagyobb felekezeteknél.

A lutheri teológiai, szellemi, erkölcsi és művelődéstörténeti örökség különleges erőforrást jelent ma is az egyháznak. A 19. és 20. században az evangélikusok aránya bizonyos értelmiségi és polgári hivatásokban lényegesen nagyobb volt, mint a teljes népességben. Ez a kiváló evangélikus iskoláknak is köszönhető. Püspökként – a gyülekezetek mellett – az oktatás ügyét is szívügyemnek tartom.

Szeretnék valamilyen formában továbbra is részt venni leendő lelkészeink képzésében, a gyülekezeti szolgálatra való felkészítésükben. Így idejekorán megismerhetem azokat, akik egykor majd lelkészek lesznek. Az elmúlt hét évben ugyanakkor nem voltam gyülekezetben, ami nagyon hiányzott, mert én nem tanár vagy tudós akartam lenni, hanem mindenekelőtt lelkész. Most, hogy megválasztottak püspöknek, ismét gyülekezeti lelkész is leszek – egészen pontosan a Budavári Evangélikus Egyházközségben, hiszen a mindenkori északi kerületi püspöknek ez a lelkészi szolgálati helye.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Hol van az az „oltár előtt”?
Élő víz
Fénykereszt
Aki védelmébe vette…
Heti útravaló
Imádság
Egyházunk egy-két hete
Amikor a mag jó földbe hull
Keresztutak
Új EEK-főtitkár látogatása hazánkban
Katonás emlékezés
Evangélikusok
Toronyiránt
e-világ
www.frankfurt-evangelisch.de
Keresztény szemmel
Van élő reménységünk
Sikoly
A hét témája
„Jézusnak növekednie kell, nekem pedig kisebbé lennem”
D. Szebik Imre püspök igehirdetése
Dr. Fabiny Tamás püspök igehirdetése
Püspökiktatás Miskolcon
Dr. Szili Katalin levele az új püspöknek
Orbán Viktor levele az új püspöknek
Interjú dr. Fabiny Tamással
Utólagos bejegyzés a püspökiktatás vendégkönyvébe
Részletek dr. Fabiny Tamás püspöki székfoglaló előadásából
evél&levél
Tartassék istentisztelet minden nemzeti ünnepen!
Egy szerző két levele az úrvacsoráról
Közlemények, nyilatkozatok
Hibaigazítás
A közelmúlt krónikája
Nyomtatott betűkkel szolgálni
Nyíregyházától Székelykeresztúrig
Éneklő (evangélikus) ifjúság
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Jézus feltámadásának matematikája?
Ötszáz éves a svájci gárda
Keresztény egyetemi napok
Kozáksapka
A vasárnap igéje
Érthetetlen
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Ősmagyar hitvilág kontra kereszténység?!
Szószóró
Lehetőségek piaca
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 14 Interjú dr. Fabiny Tamással

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster