EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 14 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Mondjátok a remegő szívűeknek: Legyetek erősek, ne féljetek! Íme, jön Istenetek! Ézs 35,4 (Jn 6,19–20; Mk 10,35–45; Zsid 5,7–9; Zsolt 43) Azt gondolnánk, Ézsaiás könyvének ez a fejezete a rémisztő ellenség támadásáról, Izrael fogságba hurcolásáról tudósít. A szakasz felett azonban ez a cím áll: Isten népe visszatér hazájába. Aki itt megrettenti a szíveket, az nem az ellenség, hanem Isten maga. Bizony beleremeg az ember, amikor szembetalálja magát a történelem Urával! Igaz, a legtöbbször csak utólag vesszük észre hatalmát, visszatekintve ébredünk rá, hogy ő irányította az eseményeket. És nem mindig úgy, ahogyan mi elképzeltük vagy szerettük volna. Egy dolog azonban bizonyos: Isten értünk cselekszik, és azért, hogy „hazatérítsen” bennünket.

Hétfő

Ha az Úr ront le valamit, nem építik fel, ha bezár valakit, nem engedik ki. Jób 12,14 (Jel 22,13; Zsid /6,20/7,1–3/16–17/24–27; Jn 16,16–24) Milyen szörnyű mondat ez! Azt sugallja, mintha Isten az ítélet, a pusztítás Ura lenne, aki örömét leli a rombolásban. Pedig Jób egészen más céllal fogalmaz így a barátai előtt. Isten hatalmát akarja drámai módon eléjük tárni. Az Úr végzését ember nem másíthatja meg. Övé a hatalom, hiszen ő a kezdet és a vég. Ám Jób azt is tudja, hogy Isten sohasem akarná felhasználni az erejét ellenünk! Sőt éppen a mondat ellenkezője igaz. Lelkileg fel akar építeni és szabaddá akar tenni bennünket az Úr. Ezért is mondja Jób bizonyossággal: „…aki Istenhez kiált, azt ő meghallgatja.” (Jób 12,4)

Kedd

Népemmé fogadlak titeket, és a ti Istenetek leszek. 2Móz 6,7 (1Jn 3,1a; Jób 19,21–27; Jn 16,25–33) Ennek a mondatnak előzménye van. Isten az egyiptomi szolgaságban sínylődő népnek megígéri, hogy megszabadítja őket. Annak, hogy Istenéi lehetünk, előzménye van. Ahogyan akkor ott az egyiptomiak felett aratott győzelemmel tette szabaddá népét az Úr, úgy ma a bűn és halál feletti diadalával vívta ki szabadságunkat és azt a jogot, hogy gyermekeinek, népének mondhassuk magunkat.

Szerda

Ő alkotott minket, az övéi vagyunk: az ő népe és legelőjének nyája. Zsolt 100,3b (Jn 10,14; Zsid 9,11–15; Jn 17,1–5) „El kell tudnom adni magam” – mondta évekkel ezelőtt egy érettségi előtt álló hittanosom. A mai élet szomorú valóságára utalt, arra, hogy az emberek nagy része rákényszerül az alakoskodásra azért, hogy elfogadtassa magát a környezetével. Esetleg színészkednie kell, hogy megtarthassa a munkahelyét. Milyen felszabadító érzés, ha önmagunkat adhatjuk! Isten színe előtt nem szorulunk alakoskodásra. Sőt meg sem tehetnénk, hogy szerepet játszunk előtte, hiszen Urunk még önmagunknál is jobban ismer bennünket. Ő a Teremtőnk, és úgy fogad el minket, amilyenek vagyunk.

Csütörtök

Küldd el világosságodat és igazságodat: azok vezessenek hajlékaidba! Zsolt 43,3 (Jn 14,6; 1Kor 2,1–5; Jn 17,6-13) „Minél többet tudok, annál bizonytalanabb kezdek lenni” – olvastam valakinek a naplójában ezt a tréfás sort. Valóban így van; a bennünket érő információáradatban sokszor nem tudjuk, kinek higgyünk, milyen úton induljunk el. A hit dolgaiban is el lehet bizonytalanodni. Ezért fontos, hogy az egyedüli, tiszta forrásra támaszkodjunk: Isten szavára! A zsoltáros kérése, kiáltása legyen imádságunkká!

Péntek

Nagyon vigyázzatok arra, hogy szeressétek Isteneteket, az Urat, és mindenben az ő útjain járjatok! Józs 22,5 (2Jn 6; Zsid 10,1.11–18; Jn 17,14–19) Isten igéjét nemcsak meghallgatnunk kell, hanem megfogadnunk is. Bele kell, hogy épüljön a cselekedeteinkbe. Miért? Mert nélküle hamissá válna az Isten iránti szeretetünk. Józsué szavai szerint az engedelmességen van áldás.

Szombat

Az Úr ott van szent templomában: csendesedjék el előtte az egész föld! Hab 2,20 (Jn 2,16; Jel 14,1–3/4–5/; Jn 17,20–26) Holnap ünnepeljük virágvasárnapot. A szenvedéstörténet „nyitányára”, Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékezünk. Akkor ott, a városban mindenki nyüzsgött, hozsannázott. Nem vették észre, hogy dráma vette kezdetét. Jézus útja a városkaputól a Golgotára vezetett. A bűnös világ megítéltetett. S amikor Isten megítél, elszorul a torok, elhallgat a számításból énekelt hozsanna, lehull minden lepel, s ott áll az egész föld megszégyenülten, pőrén az Úr előtt.

B. Pintér Márta


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Hol van az az „oltár előtt”?
Élő víz
Fénykereszt
Aki védelmébe vette…
Heti útravaló
Imádság
Egyházunk egy-két hete
Amikor a mag jó földbe hull
Keresztutak
Új EEK-főtitkár látogatása hazánkban
Katonás emlékezés
Evangélikusok
Toronyiránt
e-világ
www.frankfurt-evangelisch.de
Keresztény szemmel
Van élő reménységünk
Sikoly
A hét témája
„Jézusnak növekednie kell, nekem pedig kisebbé lennem”
D. Szebik Imre püspök igehirdetése
Dr. Fabiny Tamás püspök igehirdetése
Püspökiktatás Miskolcon
Dr. Szili Katalin levele az új püspöknek
Orbán Viktor levele az új püspöknek
Interjú dr. Fabiny Tamással
Utólagos bejegyzés a püspökiktatás vendégkönyvébe
Részletek dr. Fabiny Tamás püspöki székfoglaló előadásából
evél&levél
Tartassék istentisztelet minden nemzeti ünnepen!
Egy szerző két levele az úrvacsoráról
Közlemények, nyilatkozatok
Hibaigazítás
A közelmúlt krónikája
Nyomtatott betűkkel szolgálni
Nyíregyházától Székelykeresztúrig
Éneklő (evangélikus) ifjúság
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Jézus feltámadásának matematikája?
Ötszáz éves a svájci gárda
Keresztény egyetemi napok
Kozáksapka
A vasárnap igéje
Érthetetlen
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Ősmagyar hitvilág kontra kereszténység?!
Szószóró
Lehetőségek piaca
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 14 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster