EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 22 - Hogyan védekezzünk a vírusok ellen?

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Hogyan védekezzünk a vírusok ellen?

Néhány hete rovatunkban a tűzfalak nyújtotta biztonsággal foglalkoztunk. Ezt a biztonságot fokozhatjuk jól beállított víruskereső és -irtó programmal.

Mik is azok a vírusok? Olyan programok, melyek célja önmaguk minél több gépre történő eljuttatása (szaporodás) és a gépeken különböző károkozás végrehajtása (például dokumentumok törlése, szerverek támadása a fertőzött gépekről). Fontos megjegyezni, hogy a vírusok nem mumusok, nem valamiféle rejtélyes fantomok, amelyek bármikor önmaguktól rákerülhetnek a gépünkre. Ugyanis leginkább csak a mi aktív közreműködésünkkel tudják megfertőzni a komputerünket.

Hogyan is terjednek a vírusok? Ma leginkább e-mailben, chatcsatornán vagy különböző – nem éppen hivatalos – honlapokról történő letöltésekkel. Vizsgáljuk meg, miként tudjuk megelőzni gépünk megfertőződését!

E-mail. E-mailben legjellemzőbb módon valamilyen vicces dolgot ígér a levél (főként angolul, de ma már vannak magyar nyelvű vírusok is), ha megnyitjuk a hozzá tartozó mellékletet. Ilyenkor nagyon sok felhasználó egyből meg is nyitja a mellékletet, amely a vicces videó helyett (vagy mellett) egy kevésbé vicces vírust is telepít a gépünkre. Ez azután továbbküldi magát a gépünk címjegyzékében található e-mail címekre.

Fontos tehát, hogy csak olyan e-mail mellékletét nyissuk meg, amelyet tényleg vártunk valakitől. Ha a feladó ismeretlen, vagy a feladó ugyan ismerős, de a levél szövege angolul van, holott az illetővel mindig magyarul levelezünk, ne nyissuk meg a mellékletet! Ha nagyon fúrja az oldalunkat a kíváncsiság, hogy mi lehet benne, előbb írjunk levelet a feladónak, és kérdezzük meg tőle, hogy tényleg ő küldte-e a levelet. (Sok vírus meghamisítja a feladót, ezáltal úgy kaphatunk ismerősnek tűnő emberektől levelet, hogy valójában nem is ők küldték nekünk.)

Ugyancsak ne nyissunk meg olyan mellékletet, amelynek úgynevezett kettős kiterjesztése van. Ez annyit jelent, hogy a levél például Word dokumentumnak álcázza magát (.doc kiterjesztés), de valójában egy futtatható program (.exe). Ekkor a kiterjesztése .doc.exe lesz, és ha a rendszerünk úgy van beállítva, hogy az ismert típusok esetén rejtse el a kiterjesztést, ebből csak a .doc-ot fogjuk látni. (Azt, hogy lássuk-e az ismert kiterjesztéseket, a Saját gépben az Eszközök menü Mappa beállításai menüpontban a Nézet fülön a Speciális beállítások közt az Ismert fájltípusok kiterjesztésének elrejtése jelölőnégyzettel szabályozhatjuk.)

Chat. Sok vírus különböző beszélgetőprogramokon próbálja meg elterjeszteni magát. Ez nem a böngészővel elérhető chatszobákat érinti, hanem a fájlok küldését vagy fogadását támogató chatklienst használó felhasználókat (IRC program, azonnali üzenetküldő alkalmazások, például: ICQ, MSN Messenger). Itt is érvényes az e-mailnél leírt főszabály: csak ismerőstől fogadjunk el fájlt, és tőle is csak akkor, ha előzőleg jelzi, hogy küldeni fog valamit. Itt se dőljünk be az automata által írt üzenettel küldött fájloknak! Gyanakodjunk, ha angolul akarnak valamit küldeni. Inkább kérdezzünk vissza, mielőtt valami nem kívánt programot töltenénk át a gépünkre.

És hogy mivel tehetjük teljesebbé a védekezést? Víruskereső programokkal. Ezek között nemcsak megvásárolandó programok léteznek, hanem – otthoni felhasználás céljára – ingyenesek is. Ilyen például a letoltes.lutheran.hu oldalról is letölthető, magyar nyelvű felülettel rendelkező Avast! antivírus, amely automatikusan frissül a legújabb vírusok megismeréséhez szükséges vírusmintákkal, és folyamatosan figyeli a számítógépünkbe helyezett adathordozókon kívül az e-maileket és a letöltéseket is. A szoftver nagyon jó hatékonysággal működik, nonprofit és otthoni használatra ingyenes, csupán regisztrációs kötelezettséget ír elő.

Mesterházy Attila


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Hol a boldogság mostanában?
Amikor a konfirmációban áldó ige hangzott fölöttünk…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
A bűnbocsánatból élő egyház
„Bábuk, bábuk, sorakozzatok…”
„Mennyei randevú”
Egy küldetés – két hangra
Ünnepkavalkád
Keresztutak
Fuss a fényben
Affidamento Steinben
Tetszik – nem tetszik
Az Európai Unió mint sikeres békeprojektum
Evangélikusok
Elnézés helyett bocsánat – hogy ne legyünk maszatos egyház
Láttatni Krisztus kereszthalálát
Mátis Lívia urnája mellett
Gyógyítás szakmai és lelki együttműködésben
Legyen nekünk is példaképünk!
e-világ
Hogyan védekezzünk a vírusok ellen?
Keresztény szemmel
Vox humana
Meddőség mint életcél?
A hét témája
Részletek dr. Frenkl Róbert országos felügyelő jelentéséből
Összefoglaló Ittzés János elnök-püspök tájékoztatójáról
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Túrós szelet
A vasárnap igéje
Nem maradunk egyedül
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Elveszve Budapesten
Szószóró
Előadások, fórumok, áhítatok
Cantate
Mit énekeljünk gyülekezeti társaságban?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 22 Hogyan védekezzünk a vírusok ellen?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster