EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 33 - Van-e még esélye az egyháznak a 21. században?

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Van-e még esélye az egyháznak a 21. században?

Gyakran hangzik el mostanában ez a kérdés, szinte divatos feltenni. Legtöbbször egyházi fórumokon, találkozókon kerül elő – olyan pillanatokban, amikor az egyház jövőjéről van szó. A kérdés feltevői általában biztosak abban, hogy a válasz pozitív lesz, és inkább arra kíváncsiak, hogy miként találhatja meg azt az utat az egyház a 21. században, amely biztosítja küldetésének teljesítését.

A válaszadók – annak ellenére, hogy a kérdés nem annyira ijesztő, mint amilyennek látszik – a legtöbbször védekező állásból adnak feleletet. Gyakran elhangzik ilyenkor, hogy „vannak fogyatékosságai az evangélikus egyháznak, de mindent megteszünk azért, hogy megtaláljuk ezeket a gyenge pontokat, és kijavítsuk a hibákat”. Tehát azonnal az egyház gyengéit sorolják fel mint olyan okokat, amelyek egyáltalán valóssá teszik a kérdést. A gyenge pontok közt mindig előkerül az, hogy nem értjük a mai társadalom nyelvét, és hogy nem ismerjük a ma emberének a problémáit, vagy ha igen, akkor nem tudunk valódi válaszokat megfogalmazni a kérdésekre. Gyengeségeink számbavétele szinte mentegetőzésként hangzik, miközben a címben feltett kérdés egyre inkább jogosnak tűnik.

Persze fontos számolni a gyengeségeinkkel. Tudni kell, hogy hol van szükség alapos változtatásokra. A kérdésre azonban válaszolhatunk egészen másként is. Mi lenne, ha nem a gyengéinket, hanem az erősségeinket sorolnánk fel egyszer?! Mi lenne, ha egyszer nem azon sopánkodnánk, hogy mennyi minden nehezíti az egyház 21. századi létezését? Álljunk inkább elő azzal, ami működik, ami jó. Soroljuk fel inkább az erősségeinket, hátha lendületet adnak, hátha bátorítanak, hátha erőt találunk bennük! Nem valamiféle „hurráoptimizmusról” van szó. Egyszerűen csak arról, hogy vegyük legalább annyira komolyan az erősségeinket is, mint a gyengeségeinket.

Álljon itt most tíz pontban mindaz, ami az evangélikus egyház erőssége! Mindaz, ami működik, ami jelen van a mindennapjainkban. Az erőnk, amelyet talán mi sem tudatosítunk magunkban eléggé; az erőnk, amelyet komolyabban kellene vennünk.

1) Erősségünk, hogy az egyház a hiten keresztül azt az igazságot őrzi, amely emberi értelemmel nem található meg. Ez a legnagyobb erősségünk, amely önmagában kijelöli a helyünket a 21. században. A Jézus Krisztusban megjelent igazság köré gyűjt össze bennünket. Hisszük, és másoknak is megvalljuk, hogy Jézusban található meg az igazság, amely utat mutat, életet ad az embernek.

2) Erősségünk, hogy Isten nem a teljesítményünk alapján értékel bennünket. Teljesítmény-központú, a teljesítménykényszertől eltorzult világban élünk; szinte mindenkiben és az élet minden területén megjelenik a félelem, a szorongás. Isten azért szeret bennünket, mert vagyunk, és nem azért, amilyenek vagyunk. Erősségünk ez a félelmeket, szorongásokat feloldó hit, amely cselekvésre, Isten akaratának a megvalósítására szabadít fel minket.

3) Erősségünk, hogy a hitünkből felelős élet következik. Olyan, amelyben van zsinórmérték, az életünket meghatározó iránymutatás. Ma, amikor sokan nem találnak utat a lehetőségek sokféleségében, iránytű lehet a hit.

4) Erősségünk, hogy a gyülekezeteinkbe tartozókat az egyház születésüktől fogva elkíséri, életük szinte minden fontos fordulópontján segíti, jelenlétével erősíti. Ebben a jelenlétben – ugyan megmagyarázhatatlanul és titokzatosan, de – az életünket meghatározó erő van.

5) Erősségünk, hogy az egyházban az ember áldás utáni vágya meghallgatásra talál. Mindenki szeretné, hogy áldás legyen az életén. Mindenki vágyik arra, hogy egy nála nagyobb hatalom biztonságot adó közelségében érezhesse magát, hogy áldó hatalmak oltalmazzák. Hisszük, és másoknak is elmondhatjuk, hogy Isten áldó Atyaként vezet, véd minket. Tőle kérhetünk és kaphatunk áldást az életünkre.

6) Erősségünk, hogy van mondanivalónk a halállal szemben. Egy olyan világban, amely félelmében tagadja a halált, amelyben a legtöbb ember úgy él, mintha a halál nem is létezne, s amelyben végül mégis elkerülhetetlen a vég, hitünk szembe mer nézni vele.

7) Erősségünk, hogy az egyház olyan közösség, ahol egymásért imádkozunk. Az imádság szólhat személyesen valakiért, szólhat egy közösségért, de szólhat azokért is, akik az egyházon kívül élnek, és talán nem is tudnak erről. Hisszük, hogy az egymásért elmondott imádságnak ereje van, és a tudat, hogy egy közösség imádkozik értem, erőt ad.

8) Erősségünk, hogy még mindig tudunk ünnepelni, az ünnepeknek tartalmat, értelmet adni. Az egyházi esztendő jeles napjai nemcsak keretet, de medret is adhatnak életünknek. A legtöbb ünnep kiüresedett. Amikor ünneplünk, kétségbeesetten keressük azt, ami valóban ünneppé teheti az életünket. Gyülekezeti ünnepeink újra tartalmat, formát adhatnak vágyainknak.

9) Erősségünk, hogy az egyházban a gyakorlatban is felelősséget vállalhatunk egymásért. Sokszor érezzük, hogy szeretnénk tenni másokért, de nem tudjuk, miként. Az egyház egyénileg és intézményes keretek között is lehetőséget ad arra, hogy tehessünk a másikért.

10) Erősségünk, hogy az egyház a gyülekezeteken és a társegyházakon keresztül olyan hálót képez, amely az egész világot átfogja. Bárhová költözünk, van a közelben evangélikus gyülekezet. Bárhová is kerülünk életünk során hoszszabb vagy rövidebb időre a világban, biztosan találunk keresztény közösségeket, ahol befogadnak minket. A Jézus Krisztusba vetett hitünk milliókkal köt össze bennünket, bármerre is vezet az utunk.

Egészen biztosan lehetne még sorolni, sőt kell is sorolni az erősségeinket. Nekünk magunknak sem árt tudatosítanunk, hogy mennyi minden ad okot a reményre. Nekünk sem árt felsorolnunk az erősségeinket, hogy ne csak keseregjünk, szomorkodjunk, ne csak fanyalogjunk, hanem találjunk lelkesítő, erősítő, lendületet adó forrásokat.

Ha végigolvasom, végiggondolom a fentieket, ha ki-ki hozzátesz még néhányat, akkor nem lesz nehéz válaszolni a címben feltett kérdésre. Sőt – a kérdés igazából értelmét veszti.

Krámer György


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Bizalmi státus
Végre igazi nő leszek…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Oltalomban a hajléktalanok
Szabó György a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület új kerületi felügyelője
Bizalomra épített ház
Szabadtéri evangélizáció Nógrádban
Keresztutak
Harc a Közel-Keleten
Beiktatták Veres András megyés püspököt
„Én vagyok az út, az igazság és az élet…”
Legfontosabb a megelőzés!
Nők is lehetnek püspökök
Evangélikusok
Munkamegosztás vagy mandátum?
Aki a harangszó mögött van
e-világ
A kicsi szép
Keresztény szemmel
Van-e még esélye az egyháznak a 21. században?
Istentelenül
evél&levél
Visszatekintés a pécsi evangélikus kórus évadzáró szolgálataira
Csak a vízben tanulhatunk meg úszni – észrevételek Szeverényi János olvasói levelével kapcsolatban
Közlemények, nyilatkozatok
A magyarországi Lepramisszió közleménye
A közelmúlt krónikája
Canossa-járás
Édesapám első világháborús hadifogolynaplójából
Négyszáznegyvenöt éves a Huszár Gál által alapított legrégibb magyar nyomda
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Őrállók
Egy hét Korondon
A semmi hálójába gabalyodott ember
Térden ülve
Árpádházi Szent Erzsébet-jubileum
Az akkurátus szaxofonos
Krisztus megérintése
A színpadok bolondja
Rembrandtra emlékezünk
Az vagy NEKEM, mint testnek a kenyér
Ígéret a völgyben
A tanyafelszámolástól a Sokol rádióig
Segesvári körséta
Isler
A vasárnap igéje
„Az a kőszikla pedig a Krisztus volt”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Az evangélikus énekek királya és királynője
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 33 Van-e még esélye az egyháznak a 21. században?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster