EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 33 - Az vagy NEKEM, mint testnek a kenyér

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Az vagy NEKEM, mint testnek a kenyér

Avagy: „Ki nyer ma?” – Játék és muzsika a kiskertben

Nem minden gyülekezet engedheti meg magának, hogy akkora kiskertet „tartson” a templom háta mögött, ahol egy egész fesztivál elfér – tokkal-vonóval. A Nógrád megyei Szügyben ez azonban a világ legtermészetesebb dolga, noha ők is csak tavaly ébredtek rá, micsoda adottságokkal rendelkeznek…

A térség egyik fő eseményeként befutott nógrádi evangélikus kertmissziós fesztivál (NEKEM) 2005 nyarán kezdte fölfelé ívelő pályafutását, s azóta is egyre fényesebb üstökösként ragyog a szügyi égbolton. A Blatniczky János Dániel által útnak indított kezdeményezés kezdettől fogva lelkes támogatók hadát mozgósította, felbolygatva a kis közösség mindennapjait. Idén július 8-ra várták a színpadot szerető fiatal keresztény könnyűzenészeket, hogy egész szombaton szóljon a hangfalakból a szabadtéri prédikáció.

Nem lehet elég korán rákészülni egy ilyen jellegű, komoly hangtechnikát felvonultató zenei eseményre: a leállíthatatlanul lelkes helyiek – némi külső segítséget a hátuk mögött tudva – már kora hajnalban folytatták az előző este elkezdett színpadszerelést. A lassan, de biztosan felhúzott sátrat a helyi színekben induló Szövétnek együttes „hangolta be”; produkciójukat Győri János Sámuel lelkész nyitóáhítata követte. A falunap központi gondolata az Istentől kapott személyes meghívás köré szerveződött, mely nekem szól – ez esetben több száz wattos erősséggel.

A kulisszák mögött szerényen meghúzódó háttérmunkások észrevétlenül varázsolták a hűvösbe a szeretetvendégségek elengedhetetlen tartozékait: a frappánsan „evangélikus virslinek” keresztelt főfogásból és a házi specialitásokból álló menüt. Így újult erővel rugaszkodhattunk neki a programoknak az amúgy elég szellős, de fegyelmezett időbeosztású délutánon. Apropó szellő: ezen a téren is „kénytelenek” voltunk az időjárás atyjára bízni magunkat, hiszen szabadtéri rendezvény lévén nem sok választásunk lett volna, ha úgy dönt, hogy mégiscsak mosson el minket az eső. Úgy néz ki, ő is gyönyörködött a könnyűzenélésben, melyet a Pál apostol életét mintegy negyvenperces rockoratóriumban feldolgozó Ikon Művek nevű zenekar folytatott.

Meg kell említenem egy alapvetően szokványos, ám ilyen környezetben mégis kuriózumnak számító jelenséget: a magát tekintélyes létszámban képviseltető „nénidelegációt”, amelynek a tagjai példátlan érdeklődéssel és türelemmel hallgatták végig a számukra bizonyára vadidegen, „hangos, mikrofonba ordibálós” előadásokat. (Megerősített források szerint kimondottan tetszettek nekik a „jópofa gitárosok”. Ha csak ennyiben merült ki a nap missziói jellege, már megérte…)

A falu életében mintegy zenei oázisnak szánt esemény délutáni részében a Luther Márton Szakkollégium zenekara, a LutheRoses, majd a Jesus Buff elnevezésű háromfős punkegyüttes (amelynek a tagjai összesen alig ötvenévesek) dobta fel a hangulatot sajátos dicsőítő zenéjével. A Large Room nevű formációt végignézve fellélegezhetett a fiatal korosztály, hogy „mégis mozog a föld”: a Promise után is vannak színvonalas lelkész-zenészek, bár egészen más – rapbe hajló, „ugrálós-pattogós” – stílusban. Az estébe nyúló záróáhítat gazdájaként Füke Szabolcsnak le sem kellett jönnie a színpadról.

Vitathatatlan, hogy a legnagyobb számú nézőközönséget ismét a helyi alakulat könyvelhette el, akiket szemmel láthatóan a tenyerén hordoz a szügyi közösség – és el kell ismerni, hogy méltán. Most még M.Is.K.Á.-nak („Mi Isten követői vagyunk”) hívatják magukat, de ha továbbra is ilyen kreatívan művelik, amit eddig, egy napon talán majd a Mihály nevet is kiérdemlik…

Az alkalom jó pár kellemes meglepetést tartogatott; ezek közé tartozott a zárókoncertet adó, oroszlánbőrbe bújt bárányok együttese, a God Given Joy is. A békéscsabai fiúk vagány fellépése mögött rendkívül őszinte hangú, nyíltan bizonyságot tevő hang húzódott meg, s a „ki sem néztem volna belőlük” élménye hatotta át a hallgatóságot.

Mára már nem fagy meg annyira a levegő konzervatívabb körökben sem, ha belopódzik valahová a „keresztény könnyűzene”, bár a békesség kedvéért érdemes „az ilyet” a templom falain kívülre pakolni. Ez történt július 8-án Szügyön, a helyi evangélikus gyülekezet teljes erőbedobással végzett szervezésében. Nem sok ilyen jellegű alkalommal büszkélkedhet kicsiny egyházunk, pedig nem csak a szügyi templomhoz tartozik kiskert…

És hogy „ki nyer ma”? Aznap nem avattunk megasztárokat, senki sem bombázta az együtteseket szerződésajánlattal, és nem mozgattunk meg tízezres, de még több százas tömeget sem. Egyszerűen annyi történt, hogy egy maroknyi gyülekezet – Atyja áldását kérve – meg akarta mutatni, hogy az a falu közepén tornyosuló ódon épület, a templom nem egy halott felekezet ravatala, hanem az ünnepet és vigasságot, életet és vidámságot szerető Istennek a háza. A kert pedig az ő „nyári lakja”, ahova jó időben kijár pihenni, zenét hallgatni, fesztiválozni…

HáDé


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Bizalmi státus
Végre igazi nő leszek…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Oltalomban a hajléktalanok
Szabó György a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület új kerületi felügyelője
Bizalomra épített ház
Szabadtéri evangélizáció Nógrádban
Keresztutak
Harc a Közel-Keleten
Beiktatták Veres András megyés püspököt
„Én vagyok az út, az igazság és az élet…”
Legfontosabb a megelőzés!
Nők is lehetnek püspökök
Evangélikusok
Munkamegosztás vagy mandátum?
Aki a harangszó mögött van
e-világ
A kicsi szép
Keresztény szemmel
Van-e még esélye az egyháznak a 21. században?
Istentelenül
evél&levél
Visszatekintés a pécsi evangélikus kórus évadzáró szolgálataira
Csak a vízben tanulhatunk meg úszni – észrevételek Szeverényi János olvasói levelével kapcsolatban
Közlemények, nyilatkozatok
A magyarországi Lepramisszió közleménye
A közelmúlt krónikája
Canossa-járás
Édesapám első világháborús hadifogolynaplójából
Négyszáznegyvenöt éves a Huszár Gál által alapított legrégibb magyar nyomda
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Őrállók
Egy hét Korondon
A semmi hálójába gabalyodott ember
Térden ülve
Árpádházi Szent Erzsébet-jubileum
Az akkurátus szaxofonos
Krisztus megérintése
A színpadok bolondja
Rembrandtra emlékezünk
Az vagy NEKEM, mint testnek a kenyér
Ígéret a völgyben
A tanyafelszámolástól a Sokol rádióig
Segesvári körséta
Isler
A vasárnap igéje
„Az a kőszikla pedig a Krisztus volt”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Az evangélikus énekek királya és királynője
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 33 Az vagy NEKEM, mint testnek a kenyér

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster