EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2006 - 33 - Istentelenül

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Istentelenül

Rég nem látott barátommal találkoztam. A beszélgetés a szokott közhelyekkel kezdődött, a kötelező tájékoztatók után azonban érdekes fordulatot vett. Beszélgetőtársam elmesélte, hogy felhagyott a nagyvárosi életmóddal, felszámolt mindent, ami idekötötte, és messzire költözött Budapesttől. Új lakhelyén néhányan összefogtak, és közös gazdaságot alapítottak, tulajdonképpen egy faluközösséget.

Csak természetes – divatosan szólva bio- – módszerekkel termelnek, gyakorlatilag önellátók. Ami kevés fölöslegük van, azt értékesítik, s az így befolyt összegből a falutanács döntése alapján szerzik be a nélkülözhetetlen ipari termékeket. Közösen tartják fenn saját iskolájukat, és bár nem okvetlenül pedagógus képzettségű, de mindenképpen nagy tudású, jó szándékú, tanítói vénával megáldott társukra bízzák a csemeték képzését. Akik – talán nem meglepő – messze az átlagot meghaladó ismeretekkel rendelkeznek környezetükről. Ha nagyon le akarnánk egyszerűsíteni, talán azt is mondhatnánk, kiválóak biológiából, földrajzból, környezet- és természetismeretből.

A közösség nem tartja magát kommunának, hiszen nem élnek teljes vagyonközösségben, de az „egymás segítése” fogalom azért mégis egészen más tartalommal bír. Természetesen együtt építkeznek, közösen végzik a mezőgazdasági kampánymunkákat, a közösségi épületek és létesítmények fenntartását. Ezenkívül a tagoknak különböző feladataik vannak, például télen az iskola tüzelővel való ellátása vagy a közterületek tisztán tartása. Leginkább az „élő falu” kifejezést kedvelik, amely egyaránt utal aktív közösségükre és a természettel való közelség, harmónia megélésére.

A szinte rousseau-i kép persze nem felhőtlenül derűs: vannak gondjaik, problémáik. Nincs múltjuk, nincsenek gyökereik, s ami a legjobban hiányzik: nincsenek hagyományaik. Nemcsak a gazdálkodás csínját-bínját nem tanulták meg nagyszüleiktől, de a zárt közösségi lét ezernyi konfliktusának a kezelését sem ismerik, amiért időnként keserves árat kell fizetniük. Azonfelül, hogy mindenre maguknak kell rájönniük – néha fájdalmas tapasztalatok árán –, gyakran súlyos problémát okoz eldönteni még azt is, hogy mi a jó és mi a rossz.

Felnőtt emberek naponta szembesülnek olyan kérdésekkel, amelyekre nincsenek felkészülve, s mégis választ kell adniuk rájuk. Ha betakarításkor gépeket használnak, jóval gyorsabban kerül biztonságba a termés, de kibújnak a maguk szabta szabályok alól. Ha gyermekeiket beoltatják védőoltással, akkor – hitük szerint – komoly veszélynek teszik ki őket azzal, hogy mérget juttatnak a szervezetükbe, viszont ha nem teszik meg, vállalniuk kell a gyámhatóság és a közegészségügyi hatóság rosszallását. Ha megtanítják gyerekeiknek a számítógép kezelését, a rosszat hinthetik el a tiszta gyermeki lélekben – vallják –, viszont ha nem, komoly hátrányt okozhatnak a reményeik szerint majdan tanulni vágyó ifjaknak. Még hosszasan sorolhatnánk a közösséget érintő megpróbáltatásokat, a felmerülő kérdések, problémák özönét. „Mi a megoldás?” – tette fel immár sokadszor a kérdést barátom, most éppen tőlem várva a helyes választ.

Kézenfekvő javaslatomon – hogy ha valahonnan, akkor a Bibliából igazán hiteles feleleteket kaphatnak erkölcsi, lelkiismereti kérdéseikre – nem lepődött meg. Sőt nem is utasította el a lehetőséget. Viszont elmesélte, hogy bár a közösségben vannak néhányan, akik tagjai voltak valamelyik egyháznak, mikor oda kerültek – és ma is bevett szokás körükben például az étkezés előtti asztali áldás –, de valójában nem egy keresztény közösségről van szó. Pedig próbálkoztak már azzá válni, csakhogy a Biblia – bármennyire tisztelik is – megértéséhez ismeretek kellenek, amelyekkel ők nem rendelkeznek. Így semmit nem tudtak kezdeni a tizenkét törzs területfoglalásának leírásával, de nem érintette meg őket a csodálatos halszaporítás története sem.

Egyszer volt már valaki, aki vállalkozott arra, hogy legalább időnként eljárjon hozzájuk, és meséljen nekik az élő Istenről, de számukra nem volt hiteles, hiszen nem ismerte, nem értette az ő életüket, így nem tudta megtalálni velük a közös hangot. Saját kezdeményezéseik is rendre kudarcot vallottak, s a nagy kihívás ellenére sem akartak valamiféle új kommuna, szekta megalapításába fogni. Tanult emberek lévén tudják, érzik, hogy nem ez a helyes út.

Ténylegesen nem is az a problémájuk, hogy nem tartoznak valamely bejegyzett vallási közösséghez. A zsigereikben érzik, hogy kell még lennie a földön, a vízen és a magon kívül „valakinek”, aki gondoskodik róluk, aki vigyázz rájuk. Aki lehetővé teszi, hogy az iszonyúan sok és kemény munkával megművelt növény ételként az asztalukra kerülhessen. Barátom saját szertatása például, hogy vetés előtt letérdel a földje szélén, és hangosan imádkozik. Így próbálja megtalálni, megszólítani Istenét.

Hinnének ők, csak sok más – az előző rendszerben született felnőtthöz hasonlóan – nem tudják, hogyan kell hinni. Hogyan kell hívővé, kereszténnyé válni? Hogyan kell megszólítani az Urat, s mi van akkor, ha válaszol?

Ők is ugyanazt az Urat keresik, ők is ugyanazokkal a problémákkal találják szemben magukat, mint bármelyikünk. Csak ők naponta, talán óránként szembesülnek a Teremtő nagyságával és mindenhatóságával, de nem lelik a hozzá vezető kicsiny ösvényt, amelyre nekünk rámutat lelkész, gyülekezet, liturgia, imádság és Szentírás. Érzik a Megváltó jelenlétét, de nem tudják, hogyan szólítsák meg, hogyan forduljanak oda hozzá. Náluk nem működik a kommunikáció – még annyira sem, mint az úgynevezett „gyakorló keresztényeknél”.

Ők élő hitet, megtalált Istent szeretnének, nem pedig istentelenül élni! Ők, az élő falu lakói, akik talán sokkal jobban érzik az élet, a napi munka roppant felelősségét, a választás súlyát, hiszen lényegesen több verejtékkel tudják előteremteni mindazt, amire szükségük van. Amiért viszont igazi, kimondhatatlanul nagy, de kimondatlan hálát éreznek. Nem úgy, mint mi, elpuhult városlakók, akiknek sokszor már eszünkbe sem jut hálát adni azért a kényelemért, amelyben élhetünk.

Gyarmati Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Bizalmi státus
Végre igazi nő leszek…
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Oltalomban a hajléktalanok
Szabó György a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület új kerületi felügyelője
Bizalomra épített ház
Szabadtéri evangélizáció Nógrádban
Keresztutak
Harc a Közel-Keleten
Beiktatták Veres András megyés püspököt
„Én vagyok az út, az igazság és az élet…”
Legfontosabb a megelőzés!
Nők is lehetnek püspökök
Evangélikusok
Munkamegosztás vagy mandátum?
Aki a harangszó mögött van
e-világ
A kicsi szép
Keresztény szemmel
Van-e még esélye az egyháznak a 21. században?
Istentelenül
evél&levél
Visszatekintés a pécsi evangélikus kórus évadzáró szolgálataira
Csak a vízben tanulhatunk meg úszni – észrevételek Szeverényi János olvasói levelével kapcsolatban
Közlemények, nyilatkozatok
A magyarországi Lepramisszió közleménye
A közelmúlt krónikája
Canossa-járás
Édesapám első világháborús hadifogolynaplójából
Négyszáznegyvenöt éves a Huszár Gál által alapított legrégibb magyar nyomda
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Őrállók
Egy hét Korondon
A semmi hálójába gabalyodott ember
Térden ülve
Árpádházi Szent Erzsébet-jubileum
Az akkurátus szaxofonos
Krisztus megérintése
A színpadok bolondja
Rembrandtra emlékezünk
Az vagy NEKEM, mint testnek a kenyér
Ígéret a völgyben
A tanyafelszámolástól a Sokol rádióig
Segesvári körséta
Isler
A vasárnap igéje
„Az a kőszikla pedig a Krisztus volt”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Az evangélikus énekek királya és királynője
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2006 33 Istentelenül

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster