EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 03 - Gyülekezet – kántor – lelkész: az ének összeköt

Cantate

Istentisztelet és éneklés 3.

Hozzászólás a cikkhez

Gyülekezet – kántor – lelkész: az ének összeköt

Az elmúlt hetekben, hónapokban – hol szakmai véleményt kifejtve, hol pedig személyes érzéseik alapján – elsősorban egyházzenészek vallottak: mit jelent nekik a gyülekezeti ének. Most egy lelkész szól arról, miként köt össze, formál minket közös kincsünk, az evangélikus éneklés. (E. Zs.)

Érdekes, sőt izgalmas lenne, ugyanakkor majdnem megvalósíthatatlan egy olyan széles körű felmérés, amelyben gyülekezeteink különböző rétegeiből szólalnának meg testvérek, s vallanának az éneklésről, az énekekhez való viszonyukról.

A gyülekezet és a szolgálattevők – hadd kerüljön itt egy kategóriába a templom „két végén” ügyködő lelkész és kántor – egyaránt részesei a nagy lehetőségnek: az istentiszteleten találkozhatnak a hozzánk érkező Úrral. Az éneklés is ennek része. Három egyszerű, szinte banálisnak tűnő mondatban fogalmazom meg mondanivalómat ezzel kapcsolatban.

Az éneklés szent ügy. Erre az istentisztelet résztvevőinek emlékeztetniük kell egymást. A gyülekezeti ének számunkra nem valamiféle mellékes dolog, amely nélkülözhető, hanem az imádság egyik formája, a hitvallás egyik lehetséges módja. Az ének – s ez lutheránus örökségünk egyik legszebbik része – igehordozó, azaz általa hallhatjuk, tanulhatjuk, gyakorolhatjuk Isten igéjét. Nagy segítség, ha ezt tudatosítjuk egymásban szavainkkal, hozzáállásunkkal, gondolkodásmódunkkal. Az ének – Luther így mondja – kiűzi az ördögöt. S ma, amikor a gonosz a legburkoltabb formákban, a leginkább álcázott módon s nemegyszer megtévesztően behízelgő stílusban környékezi meg az embert, különösen is szükségünk van erre a drága eszközre. Ezért is mondja reformátorunk, hogy az ének égi jó.

Ezért az énekválasztás komoly feladat. Szinte anekdotaszerűen terjed az a történet, amely szerint egyszer valahol a „Milyen éneket válasszunk?” kérdésre ilyen válasz érkezett: „Mindegy, valami vallásosat.” Ez a szent ügy semmibevétele. Vannak külső tényezők, amelyek meghatározzák az istentiszteleti énekválasztást. Ilyen az egyházi esztendő, az éneknek az istentiszteletben elfoglalt helye, de az is, hogy mit tud és énekel szívesen a gyülekezet.

Az énekválasztás befolyásolja az egész istentisztelet dramaturgiáját. Az igeszakaszokkal, prédikációval, imádságokkal összehangolt, arra rávezető ének aranyat ér. S akkor még nem szóltunk arról a funkciójáról, hogy benne kicsenghet mindaz, amit a gyülekezet az igében kapott. Ezért az énekválasztás nem megy anélkül, hogy az istentiszteletet előkészítők alaposan végig ne olvasnák az összes igeszakaszt, zsoltárt, imádságot, s legalább gondolatmenetében ne ismernék az igehirdetés tervét.

Nem megy egyedül sem, hiszen a több oldalról érkezők sokszínűen közelítik meg az Istennel való találkozást jelentő alkalom egészét. Nem megy imádság nélkül, hiszen ha az ének is igehirdetés, akkor annak megelevenedéséhez is szükséges a Lélek munkája; azért pedig könyörögni kell. Nem megy egyik pillanatról a másikra sem; érnie kell az istentisztelet fő gondolatának, a bibliai szakaszoknak ahhoz, hogy a ténylegesen megfelelő ének kerüljön be a nagy egészbe, teljessé téve azt. Lehet, hogy mindez idealisztikusnak tűnik, de az Istennel való együttlét alkalmához csak ez méltó.

Az éneklésre készülni kell. Amikor a zsoltáros azt mondja: „Kész az én szívem, Istenem, hogy neked zengjek”, ez arról árulkodik, hogy el kell jutni erre a „kész” pontra. Igen, a bűneset óta az emberi szív nem kész önmagától a bibliai értelemben vett új énekre, az Istenre hangolt, vele hidat építő, vele párbeszédet folytató énekre. Önmagunkban csak a saját nótánkat tudjuk fújni. Ez lenne a „régi ének”, a kesergés, az önmagunk biztatgatásának, netán dicséretének az éneke, emberi kifejezése. A gyülekezeti, a liturgikus ének azonban isteni vonatkozású, s lényege szerint lehet Isten eszköze. Ezért szükségünk van ráhangolódásra. Lehet ez csupán egy mozdulat, egy sóhajtásnyi imádság, a belső csend kivárása vagy megteremtése.

A készülés természetesen tanulást is jelent. Az új vagy még ismeretlen énekek tanulását, a bizonytalan énekek gyakorlását, az énekek tartalmának tanulását, hogy tudatosan énekeljük a szöveget.

Az ének összeköti a gyülekezetet, a kántort és a lelkészt. A feladat, a soronként együtt vett levegő közösséggé formál. Éljünk ezzel a nagyszerű lehetőséggel!

Hafenscher Károly


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Tavasz januárban
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Disputa a szakralitásról
Építkezésért kalapácsot
Keresztutak
„…a süketeket is hallóvá teszi, a némákat is beszélővé”
Imádkozzunk és áldozzunk az európai kereszténység megújulásáért és egységéért
Hejce – egy év után…
Csillagpont 2007
Bajor–magyar kapcsolat a diakóniában
Új elnök a Német Protestáns Egyházak diakóniai szolgálatának élén
Evangélikusok
„Boldogok a békességre igyekezők…”
Apokrif intelem imahétre
„Tudom, kinek hittem…”
Giczi Ferencné
e-világ
A soproni evangélikus líceum virtuális tükre
Keresztény szemmel
Ezek a fiatalok…
A hét témája
Január 22. – a Himnusz születésnapja
Kovács Ágnes
Kovács „Kokó” István
Sallay András
Fa Nándor
A Himnusz rövid története
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Szép volt…
Különös házasság
A mindent szétfeszítő szeretet
A vasárnap igéje
„Menj el, és legyen a te hited szerint”
Oratio oecumenica
Oraio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Gyülekezet – kántor – lelkész: az ének összeköt
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 03 Gyülekezet – kántor – lelkész: az ének összeköt

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster