EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 03 - Csillagpont 2007

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Csillagpont 2007

Beszélgetés Rozgonyi Emőkével

2007 nyarán ismét megrendezésre kerül a Csillagpont országos református ifjúsági találkozó. Egy ilyen rendezvény nagyon sok szervezési munkát igényel, ezért már elkezdődtek az előkészületek és a megbeszélések. A Csillagpont 2007 koordinátorával, Rozgonyi Emőkével beszélgettünk az idei találkozóról.

– Az idei Csillagpont hol kerül megrendezésre?

– Sárospatakon lesz július 17. és 21. között. Nagy örömet jelentett számunkra, hogy a helyi közösségek ajánlották a reformátusság szempontjából jelentős várost, és ezután a városvezetéssel is pozitív együttműködés alakult ki. Azaz már az előkészületekben megvalósul a lényeg: egymásra találás, együttgondolkodás, a misszió egysége.

– Szerinted mi lehet a célja egy ilyen nagy találkozónak?

– Egy országos találkozónak nem csak a helyszínen folyó program a lényege. Az odavezető út legalább olyan fontos, mint maga az esemény. Az előkészítés során sokan csatlakoznak a csapathoz, hozva a maguk képességeit, hozzájárulva a programok és önálló projektek sokszínűségéhez. A szervezés hónapokat vesz igénybe, ami lehetővé teszi a munkatársak számára, hogy jobban megismerkedjenek, barátságok alakuljanak ki, ezáltal pedig egy olyan országos hálózat jöjjön létre, ami más módon aligha lehetséges. Ugyanakkor jó azt látni a keresztyén ifjaknak, hogy az egyház egy hihetetlenül gazdag közösség. Sok minden történik, rengeteg, sokszor felfedezetlen, kiaknázatlan érték és öröm mozgatja mindennapjainkat. A minőség és a mennyiség összhangja, élő közösségünk sokszínűségének bemutatása a nagy számban összegyülekező fiatalok együttlétén és sokszínűségén keresztül – ez lehet az egyik célkitűzése a nagy országos találkozónak.

A Csillagpont egyik nagy vívmánya a délelőtti evangélizációs előadások utáni kiscsoportos beszélgetés. Alkalomadtán száz-száztíz csoport is alakulhat, ahol a résztvevők megbeszélhetik a hallottakat. Ezzel családiasabb, közösségi jelleget kaphat ez a nagy találkozó, erősítve a hit megélésének, gyakorlatba helyezésének lehetőségét. Végső célunk, hogy a fiatalok megerősödve, inspiráltan menjenek vissza gyülekezetükbe, vagy találjanak rá jövőbeli közösségükre.

– Lehet már tudni valamit az idei Csillagpont témájáról?

– A 2007-es Csillagpont témája a Krisztus-hitből fakadó váradalom, reménység, illetve a reménységben élők közössége, akik a váradalom végső távlatában osztoznak. Meggyőződésünk, hogy ez a váradalom a hétköznapokban is iránytű. Nem ad mindenre választ, de kijelöli az utat, engedi fel- és elismerni a gyengeséget, és arra indít, hogy Istenre hagyatkozzunk. A hit távlatait szeretnénk élő módon megélni a fiatalokkal együtt, akik olyan sokszor tanácstalanodnak el, maradnak magukra életükben. A téma természetesen még alakul. Az előadásokat előkészítő munkacsoport januárban gyújtja be a rakétákat.

– Lesz valami különlegessége az idei találkozónak az eddigiekhez képest?

– Igen. Maga a sárospataki táborhely, ahol a találkozóra sor kerül, nincs teljesen kiszakítva a városból. Minden elérhető távolságban van. Ezt az adottságot kihasználandó, szeretnénk, ha a kisgyermekes fiatal házaspárok is csatlakozhatnának a találkozóhoz. Gyermekprogramokat, gyermekmegőrzőt, csendes szálláshelyet szeretnénk biztosítani nekik. A programba beépítjük a már házas fiatalok kérdéseit, az azokra adható lehetséges válaszokat, valamint lehetőséget kívánunk biztosítani arra, hogy az ebben az élethelyzetben lévők mind örömeikről, mind pedig problémáikról beszélhessenek. A másik érdekessége az idei Csillagpontnak egy délutáni, kora esti zarándoklat lesz, ahol az egész tábor találkozhat múltbeli református nagyjainkkal a városban. Sárospatakkal való együttélésünk tulajdonképpen szimbolizálja a keresztyének világban való életét: a város peremén lakunk majd, de felkerekedünk, kimegyünk az utcákra és terekre, hogy tanúskodjunk a krisztusi remény erejéről.

Abigail


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Tavasz januárban
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Disputa a szakralitásról
Építkezésért kalapácsot
Keresztutak
„…a süketeket is hallóvá teszi, a némákat is beszélővé”
Imádkozzunk és áldozzunk az európai kereszténység megújulásáért és egységéért
Hejce – egy év után…
Csillagpont 2007
Bajor–magyar kapcsolat a diakóniában
Új elnök a Német Protestáns Egyházak diakóniai szolgálatának élén
Evangélikusok
„Boldogok a békességre igyekezők…”
Apokrif intelem imahétre
„Tudom, kinek hittem…”
Giczi Ferencné
e-világ
A soproni evangélikus líceum virtuális tükre
Keresztény szemmel
Ezek a fiatalok…
A hét témája
Január 22. – a Himnusz születésnapja
Kovács Ágnes
Kovács „Kokó” István
Sallay András
Fa Nándor
A Himnusz rövid története
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Szép volt…
Különös házasság
A mindent szétfeszítő szeretet
A vasárnap igéje
„Menj el, és legyen a te hited szerint”
Oratio oecumenica
Oraio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Gyülekezet – kántor – lelkész: az ének összeköt
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 03 Csillagpont 2007

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster