EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 03 - A soproni evangélikus líceum virtuális tükre

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

A soproni evangélikus líceum virtuális tükre

Amikor a soproni evangélikus líceum honlapjáról nyílik lehetőségünk szólni az Evangélikus Élet hasábjain, mindig valamilyen nagy átalakítás küszöbén állunk. Az utolsó nagy átalakításkor két – azóta már lassan szaktárs – öregdiák mutatta be a honlapon alkalmazott technikákat (a 2003/23. számban). Ezúttal az azóta továbbfejlesztett lap tartalmáról és szerkesztéséről esik szó.

A líceum világhálós tükre igyekszik az intézménynek a neves elődök által ránk hagyományozott mindenkori küldetését folytatni. Fontos egyrészt az értékek, a hagyományok megőrzése, és fontos a legújabb ismeretek átadása is. Hogy mennyire így érzik ezt tanítványaink is, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az oldal új arculatának kialakításakor azt az elvet fogalmazták meg, hogy a külsőnek mindenképpen tükröznie kell iskolánk nagy múltját.

A szerkesztésben az az egyik fontos elv, hogy képet adjunk iskolánk mindennapjairól. Ez sokszor szó szerint értendő, ugyanis a honlapszerkesztő diákok nagyon sok eseményen fényképeznek, és az elkészült fotók azután „képriportokban” kapnak helyet a honlapon, a galériában. A honlap egyben amolyan virtuális kalendárium is; a híreket és a képeket archiválva időrendben megőrzi.

A friss hírek mellett sokan látogatják az iskola életéről szóló tartalmakat, az intézmény éves működési tervét vagy a beiskolázásra vonatkozó információkat. A felvételi eljárás végén a líceumba felvettek rangsora – természetesen a titoktartási kötelezettség betartásával, azaz egy megbeszélt kód feltüntetésével – azonnal felkerül az oldalra. Talán a leglátogatottabb a Helyettesítés rovat. Például ha egy diák elfelejtette megnézni az iskola hirdetőtábláját, innen megtudhatja, hogy esetleg elmarad-e másnap az első óra; és persze a tanártársak is utánanézhetnek, kell-e helyettesíteniük. A Kapcsolatok menüpontban megtalálhatók iskolánk telefonszámai, drótpostacímei, illetve a tanárok és diákok személyes elérhetőségei, olvasható továbbá a testvérintézmények címlistája. Az érdeklődő mindemellett utánanézhet például az iskola alapítványainak, de megtalálhatja az intézmény irányító testületeinek felépítését vagy szervezeti és működési szabályzatát is.

Az aktualitások mellett nagyon fontosak iskolánk hagyományai, ezek képes bemutatása is megtalálható a líceum honlapján. Megtekinthetők például a „mujkóavatóról” vagy a ballagásról készült fotók.

Emellett a honlap portál funkciókat is betölt: itt található az evangélikus iskolák informatikaversenyének, a Neumann versenynek a hivatalos oldala, de más versenyekről – például a német nemzetiségi iskolák matematikaversenyéről vagy a Gombocz Endre természettudományi csapatversenyről – is vannak itt anyagok. Remélhetőleg egyre több tanár- és diákmunka is helyet kaphat itt, mint a biológiaoldal vagy a virtuális galéria (ez utóbbiról már olvashattak az Evangélikus Élet 2003/41. számában). Elérhető a líceum öregdiákjait tömörítő szövetség oldala is.

Nagyon fontos azonban, hogy honlapunk mint egy evangélikus szellemiségű intézmény oldala az igét is közvetítse. Ezért a főoldalon megtaláljuk az év igéjét, és egyfajta Lelki élet rovat is helyet kapott. A rovatban istentiszteletek, prédikációk, áhítatok anyagát találhatjuk meg.

A bevezetőben szó esett arról, hogy a honlapot lelkes diákszerkesztő-csapat, a hp-team szerkeszti. Egyrészt informatikai önképzésben is segítséget nyújt ez a kör, másrészt a tagok megtanulják, hogyan kell felelőséggel, pontosságra törekedve dolgozniuk. Ügyeleti rendszert alakítottunk ki, az ügyeletesekkel a nagyszünetben beszélem meg a felmerülő feladatokat. A munkát egy levelezőlista és egy blog is segíti. Az oldal szerkesztése tükörelvű: van egy párja, amelyen a fejlesztés folyik, azután ezt másolják le a hivatalos címre.

A szerkesztő kör jó közösség is, tagjai rendszeresen összejárnak, az öregdiák tagok is tartják a kapcsolatot az utódaikkal. Közös túrákon, tanulmányutakon is segítik a közösségépítést, és a líceum hittantáboraiban technikai segítőként is részt vesznek. A munkához a sok irányból érkező érdeklődés is erőt ad.

Az öntevékeny kör jelenleg a honlap megújításán dolgozik. Terveink szerint az intézmény megalapításának 450. évfordulójára a külalak, a szerkezet és a háttértechnika is megújul. Evvel párhuzamosan reményeink szerint sok történelmi dokumentum is helyet kaphat. Így nyugodtan ajánlhatom, hogy kísérjék figyelemmel a www.bdeg.sopron.hu címet!

Babics Csaba


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Tavasz januárban
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Disputa a szakralitásról
Építkezésért kalapácsot
Keresztutak
„…a süketeket is hallóvá teszi, a némákat is beszélővé”
Imádkozzunk és áldozzunk az európai kereszténység megújulásáért és egységéért
Hejce – egy év után…
Csillagpont 2007
Bajor–magyar kapcsolat a diakóniában
Új elnök a Német Protestáns Egyházak diakóniai szolgálatának élén
Evangélikusok
„Boldogok a békességre igyekezők…”
Apokrif intelem imahétre
„Tudom, kinek hittem…”
Giczi Ferencné
e-világ
A soproni evangélikus líceum virtuális tükre
Keresztény szemmel
Ezek a fiatalok…
A hét témája
Január 22. – a Himnusz születésnapja
Kovács Ágnes
Kovács „Kokó” István
Sallay András
Fa Nándor
A Himnusz rövid története
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Szép volt…
Különös házasság
A mindent szétfeszítő szeretet
A vasárnap igéje
„Menj el, és legyen a te hited szerint”
Oratio oecumenica
Oraio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Cantate
Gyülekezet – kántor – lelkész: az ének összeköt
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 03 A soproni evangélikus líceum virtuális tükre

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster