EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 27 - Népszavazás

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Népszavazás

Végre nyugvópontra jutott az elmúlt hónapok egyik neuralgikus belpolitikai témája: az Országos Választási Bizottság (OVB) – eleget téve az Alkotmánybíróság állásfoglalásának – hitelesítette a legnagyobb ellenzéki párt három népszavazásra javasolt, korábban vitatott kérdését. (A hat kérdésből hármat az OVB már hitelesített.)

Jelen kérdések a vizitdíjra, a kórházi ápolási díjra és a felsőoktatási részhozzájárulásra – egyszerűen kifejezve a tandíjra – vonatkoztak. Függőben van még egy magánszemélyek által benyújtott kérdés sorsa, amely a biztosítási rendszert, az üzleti biztosítók szerepvállalását, az úgynevezett több-biztosítós modell alapellátásban való engedélyezését érintené.

A nehezen megszületett döntés alapvetően a jogállamiság működését, győzelmét jelenti. Ismeretes, hogy az elmúlt ősszel, miután Gyurcsány Ferenc pozíciója kétségessé vált, a hatalmon lévő baloldali koalíció parlamenti többsége végül megerősítette őt a miniszterelnöki székben. Ekkor határozta el az ellenzék, hogy minden alkotmányos eszközt igénybe vesz annak bizonyítására, hogy a kormány elveszítette a választók bizalmát, mert nem a választások előtt meghirdetett programja szerint működik.

Kétségtelen, hogy parlamenti demokráciákban a népképviseleti elv alapján a honatyák hozzák meg a politikai döntéseket. Ezért választották meg őket. De többnyire fönntartatik a népszavazás intézménye is, felismerve, hogy lehetnek olyan kérdések, amelyek olyannyira meghatározóan érintik az embereket, hogy helyes róluk közvetlenül is megkérdezni őket. Általában Svájc a példa a népszavazási gyakorlatra, ahol akár részletkérdésekben is kiírnak népszavazást.

Nálunk most az okozta a feszültséget, hogy részben már elfogadott törvényekre irányulnak a kérdések. Magam örülnék, ha a hetedik kérdést is népszavazásra bocsátanák, befolyásolva a parlamenti folyamatot, ebben ugyanis még a jogalkotás előtt állunk. Helyes volna (nem utolsósorban olcsóbb is lenne), ha valamennyi kérdésről egyszerre nyilváníthatnánk véleményt.

A népszavazás kiírásáig azonban néhány hónap, esetleg fél-háromnegyed év is eltelhet. Ez legfeljebb annyiban előnyös, hogy van idő a kérdések szakmai tartalmának alaposabb megismerésére.

Persze nem vehető rossz néven, ha a két nagy politikai oldal szimpatizánsai politikai hovatartozásuk alapján foglalnak majd állást, mintegy próbaválasztásként alkalmazva a népszavazás intézményét. De mindenképpen korrekt, ha a választópolgárok értik a kérdések mögötti alternatívák indokait.

Csak a példa kedvéért említek egy-egy általam jól ismert egészségügyi, illetve felsőoktatási kérdést.

A vizitdíj abból a megfontolásból származik – számos országban bevezették –, hogy a szolidaritási elv megtartásával az egészségügy növekvő kiadásaihoz szerény összeggel a szolgáltatást ténylegesen igénybe vevők is járuljanak hozzá. A másik álláspont szerint ezt a megoldást ne alkalmazzuk; ha szükséges, akkor a költségvetés egészítse ki a járulékainkból fedezett egészségügyi kiadásokat.

Személyes véleményem, hogy korai és nem elég átgondolt volt a vizitdíj bevezetése, abból a szempontból viszont kedvező, hogy segít mindenkinek a döntésben. Jelesül, hogy melyik szempontot tartja fontosabbnak: a szolgáltatást igénybe vevők hozzájárulását vagy a járulékalap esetleges állami támogatását.

A tandíj kérdése sem egyszerű. A jelen helyzet ugyanis nagyon igazságtalan. Az államilag finanszírozott képzési keretbe bekerülők tandíjmentesek, az önköltségesek viszont akár milliós tandíjat is fizetnek egy szemeszterben. A részhozzájárulás igazságosabbá teheti a rendszert, de itt is jogos lehet az ettől eltérő vélemény.

Talán a legfontosabb, hogy legyen érvényes a népszavazás. A választópolgárok érezzék át felelősségüket, és nyilvánítsanak véleményt.

Az egyház, az egyházi közösségek, az egyházi gyülekezetek most – alapvetően közéleti, közszolgálati témákról lévén szó – véleményem szerint bátrabban „politizálhatnak”, mint egy országgyűlési választási időszakban. Azaz nemcsak arra buzdíthatják a híveket, hogy éljenek állampolgári jogukkal, de az egyes kérdések megvitatását programjukba is iktathatják. Példát mutatva politikai kultúrából, szakmai alapon foglalkozva a különböző álláspontok tartalmával, segítve mindenkit véleménye kialakításában.

Nem feledve, hogy a nagy dolgokban egység, a közömbös dolgokban szabadság, mindenekfelett pedig – szeretet.

Frenkl Róbert


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Mikor is van nyár?
Kinn és benn
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Sárszentlőrinc ünnepe
Élő kövek temploma
Lelkészszentelés Répcelakon
A hit, remény, szeretet útján
Fébé-díj másodszor
Keresztutak
Meglepően újszerű ökumenikus alkalom Budavárban
Hétköznapi csoda
Az Erzsébet-év újabb állomásai
Szcientológus(v)iszony
A Biblia éve 2008
Evangélikusok
Nyitott templomok éjszakája – és nappala
e-világ
Tanácskozás az internetes kommunikációról
Keresztény szemmel
Népszavazás
Visszhang
Nyár van, de beszéljünk még a pünkösdről!
Svájci református lelkészek látogatása Budapesten
A hét témája
Paksi anziksz
Három kiállítás – egy megnyitó
A tékozló fiú megtérése Pakson
Hajdú János polgármester beszéde
„Távoli találkozók”
Munkácsról érkezett…
A paksi offertórium
evél&levél
Küzdelem
Közlemények, nyilatkozatok
Késedelmi kamat
A közelmúlt krónikája
Thököly koszorúja
On-line plusz
Válasz az Éghajlatváltozás az ökumenében című írásra
Ökumenikus klímaváltozás
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Az egyházi kulturális örökség őrzőinek és szolgáltatóinak találkozója Szombathelyen
„A szeretet nélküli élet értelmetlen”
„Szolgálni kell!”
Itt is, ott is szeretett vezető
„Nyuszis” süti
A vasárnap igéje
Újrakezdésre hívó szó
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Nehéz beszédű ember vagyok
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 27 Népszavazás

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster