EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 27 - Tanácskozás az internetes kommunikációról

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Tanácskozás az internetes kommunikációról

Egyház 2.0 – a kapcsolattartás és egység új közege címmel zajlott az Európai Keresztény Internet Konferencia (ECIC) 12. kongresszusa a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban június 16–20. között. A Magyarországi Evangélikus Egyház Internet Munkacsoportja a tavalyi londoni tanácskozáson nyerte el a 12. konferencia rendezési jogát, így a Magyarországi Evangélikus Egyház immár második alkalommal lehetett a házigazdája e rangos médiatalálkozónak. Az Európa tizenegy országából és Kanadából érkezett harmincöt résztvevő – weblelkészek, szerkesztők és médiaszemélyiségek – ötnapos tanácskozásának középpontjában az internetes kommunikációban szerzett tapasztalatok kicserélése állt.

A világháló – élő, működő közeg, mely jóval több, mint eszközök és képességek összessége. Ha jelen vagyunk a világhálón – jelen vagyunk az emberek mindennapjaiban is. Marja Pesonen (Finnországi Evangélikus Egyház) Lelki élet az interneten című – a konferencián elhangzott – előadásának e két fő gondolata akár valamennyi résztvevő munkásságának fő summázata is lehetne.

Azoknak az államoknak a története, amelyekből a konferencia résztvevői érkeztek, meglehetősen változatos. E változatosságban Krisztus egyháza foglalta egységbe e népek különbözőségét. Míg 2007 valóságához különböző utak vezettek, napjainkban a globalizmus, az egységesülő Európa jelentette kihívás hasonló jelenségeket produkál a világ valamennyi államában. Ezen új körülmények között az evangélium hirdetése, a misszió is új eszközök alkalmazását teszi szükségessé.

Napjaink informatikájának egyik jelentős eszköze a Web 2.0. A konferencia előadói sem véletlenül foglalkoztak ennek a témakörével, hisz e fogalom olyan, második generációs internetes szolgáltatások összességét jelöli, melyek a közösségekre, illetőleg az interaktivitásra épülnek. A felhasználók tartalmaikat közösen készítik el, és/vagy osztják meg egymással az információikat. Míg korábban az interneten a szolgáltató nyújtotta a tartalmat, a Web 2.0 segítségével a szolgáltató – felhasználóbarát keretrendszereivel – csupán azt segíti elő, hogy maguk a felhasználók „töltsék fel”, hozzák létre saját tartalmaikat. A tartalomfejlesztés során a felhasználók egymással állandóan kommunikálnak, személyes elektronikus kapcsolattartásuk közösségépítő jellegű.

Jóllehet a személyes találkozást, a megélt közösséget semmi sem helyettesítheti, az új, webkettes közeg a gyülekezetépítés egyik ideális eszköze lehet; erre utalt a konferencia címében is megjelenő Egyház 2.0 kifejezés is.

„Egy PC, egy kamera és egy állvány” – e mondattal Arni Svanur Danielsson, az Izlandi Evangélikus Egyház médiaszakértője vezette be előadását. Az új internetes közegben ennyi elég a személyes bizonyságtételhez. Finn, svéd, német, francia szakemberek mutatták be munkásságukat egymásnak, hogyan, miként próbálják közösségbe fogni egyházaik népét, hogyan igyekeznek megszólítani, közösséggé szervezni azon embertársaikat is, akiknek semmilyen ismeretük nincs az egyházról. Urunk egy második lehetőséget adott a Web 2.0-vel, hangsúlyozták többen is, hiszen – miként az egyház – a Web 2.0 is a közösségekre épül…

A konferencia résztvevői Budapesten gyülekeztek. A nyitó istentiszteletet dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke tartotta angol nyelven a Pesti Evangélikus Egyház Deák Téri Gyülekezetének gyülekezeti termében. Ez alkalommal került sor az ECIC új zászlajának megáldására is.

Révfülöpön Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke köszöntötte a résztvevőket, majd tartott tájékoztatót egyházunk jelenéről és múltjáról. A vasárnapi istentiszteleten Kovácsné Tóth Márta szolgált angol nyelven. A konferencia résztvevői felkeresték a tihanyi bencés apátságot is, ahol dr. Korzenszky Richárd OSB, perjel tartott előadást a bencés spiritualizmusról.

Magának a konferenciának a megrendezése az Internet Munkacsoport tagjainak – Bogdányi Gábor, Csüllög Péter, Erdélyi Károly, Mesterházy Attila és e sorok írója – feladata volt. Az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ ideális helyszínnek bizonyult a tanácskozáshoz. A kiváló előadások, a Balaton közelsége, a konferencia részét képező társasági programok igazi közösséggé formálták az Európa és Kanada különböző részein szolgáló internetes szakembereket.

Az áttörés megtörtént, élnek a személyes kapcsolatok, újult erővel kell dolgoznunk a közösségekre épülő második generációs internetszolgáltatások továbbfejlesztésén.

Dr. Léránt István


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Mikor is van nyár?
Kinn és benn
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Sárszentlőrinc ünnepe
Élő kövek temploma
Lelkészszentelés Répcelakon
A hit, remény, szeretet útján
Fébé-díj másodszor
Keresztutak
Meglepően újszerű ökumenikus alkalom Budavárban
Hétköznapi csoda
Az Erzsébet-év újabb állomásai
Szcientológus(v)iszony
A Biblia éve 2008
Evangélikusok
Nyitott templomok éjszakája – és nappala
e-világ
Tanácskozás az internetes kommunikációról
Keresztény szemmel
Népszavazás
Visszhang
Nyár van, de beszéljünk még a pünkösdről!
Svájci református lelkészek látogatása Budapesten
A hét témája
Paksi anziksz
Három kiállítás – egy megnyitó
A tékozló fiú megtérése Pakson
Hajdú János polgármester beszéde
„Távoli találkozók”
Munkácsról érkezett…
A paksi offertórium
evél&levél
Küzdelem
Közlemények, nyilatkozatok
Késedelmi kamat
A közelmúlt krónikája
Thököly koszorúja
On-line plusz
Válasz az Éghajlatváltozás az ökumenében című írásra
Ökumenikus klímaváltozás
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Az egyházi kulturális örökség őrzőinek és szolgáltatóinak találkozója Szombathelyen
„A szeretet nélküli élet értelmetlen”
„Szolgálni kell!”
Itt is, ott is szeretett vezető
„Nyuszis” süti
A vasárnap igéje
Újrakezdésre hívó szó
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Nehéz beszédű ember vagyok
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 27 Tanácskozás az internetes kommunikációról

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster