EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 27 - Az egyházi kulturális örökség őrzőinek és szolgáltatóinak találkozója Szombathelyen

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Az egyházi kulturális örökség őrzőinek és szolgáltatóinak találkozója Szombathelyen

Június utolsó hetében – immáron tizenharmadik éve – konferenciára gyűlnek össze az egyházi könyvtárosok. Idén dr. Sill Aba OFM vezetésével a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár látta vendégül a résztvevőket. A tanácskozás az Egyházi Könyvtárak Egyesülésének (EKE) közgyűlésével kezdődött. Az elkövetkezendő három évben protestáns elnök vezetheti az egyesülést: az evangélikus könyvtárakban folyó munka elismeréseként a közgyűlés dr. Mányoki Jánost, az Evangélikus Országos Könyvtár igazgatóját választotta meg az EKE új elnökének.

A konferencia előadásai két nagy téma köré (Műhelymunka az egyházi könyvtárakban és Kultúra – kultusz – hagyományőrzés) csoportosultak. A többnyire kis létszámmal dolgozó egyházi könyvtárak sok esetben külső segítséggel tárják a világ elé kincseiket. A jelenlévők értesülhettek arról, hogy egy újabb ősnyomtatvány-katalógussal gyarapodhatnak az egyházi könyvtárak; a kötetet dr. Rétfalvi Gábor (Berzsenyi Dániel Főiskola) készítette a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár incunabulumairól. Dr. Velenczei Katalin (Országos Széchényi Könyvtár) a Székesfehérvári Püspöki Könyvtár ősnyomtatványainak és antikváinak történetéről, a feldolgozás szépségeiről és nehézségeiről tartott előadást.

A Pápai Református Gyűjteményekben folyó iskolatörténeti kutatásokat és a vele kapcsolatos értékes, sokak munkáját megkönnyítő adatbázist dr. Köblös József mutatta be. A Ráday-örökség gondozásának sokszínű lehetőségeiről számolt be dr. Berecz Ágnes, Borvölgyi Györgyi és Csenki Éva (Ráday Könyvtár), akik részletekben gazdag könyvleírásokat, forráskiadványokat, kiállításokat, kötéstörténeti adatbázist készítenek.

Az evangélikus könyvtárakban folyó műhelymunkát két előadás képviselte. Dr. Mányoki János azokról a szerkesztői szempontokról beszélt, amelyeket a Credóval kapcsolatos munkája során követ. Szólt arról, hogy az evangélikus történeti-kulturális folyóiratok szellemi lehetőségei miért szűkösek, akár a kínálat, akár az igény felől nézve. Előadását számos tanulságos példával tette érzékletessé. Dr. Hubert Gabriella a Podmaniczky–Degenfeld-könyvtár őrzéséről, feltárásáról és szolgáltatásairól számolt be. Vázolta az eredetileg Kiskartalon lévő gyűjtemény kialakulásának történetét, a Podmaniczky és a Prónay család szerepét az Evangélikus Országos Könyvtár kialakulásában. Példákkal illusztrálva beszélt a különgyűjtemény régi és mai megőrzésének eredményeiről és nehézségeiről.

A kultusz-hagyomány témakörben a konferencia résztvevői megismerkedhettek a szombathelyi Szent Márton-tisztelet ápolásával (Dobri Mária); az egri érsek, Pyrker János László művészetpártolásával és az egri vár kultuszában betöltött szerepével (dr. Löffler Erzsébet); Debrecennek a magyar művelődésben betöltött sajátos helyével (dr. Gáborjáni Szabó Botond); az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékének pápai gondozásával (Mezei Zsolt); a készülő Ravasz László-emlékkiállítással (dr. Fogarasi Zsuzsanna, Kecskemét); a régi könyveknek a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárában folyó számítógépes feldolgozásával (Oláh Róbert). Az előadások témáinak felsorolása is jól mutathatja, hogy milyen komoly tudományos munka folyik az egyes gyűjteményekben.

A majd három napig tartó szakmai programot változatos egyházi és kulturális események tették még emlékezetesebbé. A kőszegi és a jáki kirándulás mellett a könyvtárosok megismerkedhettek Szombathely római kori és keresztény emlékeivel, a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárral, melyet az első püspök, Szily János 1791-ben alapított. Részesei lehettek a székesegyházban tartott közös ökumenikus imádságnak.

Az evangélikus templomban Gregersen Labossa György lelkész és a szombathelyi evangélikus gyülekezet fogadta a résztvevőket, akiknek tiszteletére a Szombathelyi Madrigálkórus és Laborczi Erzsébet orgonaművész adott színvonalas hangversenyt. Köszönet illeti a fő szervezőt, a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár munkatársát, Dobri Máriát, aki folyamatosan gondoskodott arról, hogy a résztvevők lelki és szellemi élményekben gazdagon élhessék meg az együttlétet.

H. H. G.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Mikor is van nyár?
Kinn és benn
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Sárszentlőrinc ünnepe
Élő kövek temploma
Lelkészszentelés Répcelakon
A hit, remény, szeretet útján
Fébé-díj másodszor
Keresztutak
Meglepően újszerű ökumenikus alkalom Budavárban
Hétköznapi csoda
Az Erzsébet-év újabb állomásai
Szcientológus(v)iszony
A Biblia éve 2008
Evangélikusok
Nyitott templomok éjszakája – és nappala
e-világ
Tanácskozás az internetes kommunikációról
Keresztény szemmel
Népszavazás
Visszhang
Nyár van, de beszéljünk még a pünkösdről!
Svájci református lelkészek látogatása Budapesten
A hét témája
Paksi anziksz
Három kiállítás – egy megnyitó
A tékozló fiú megtérése Pakson
Hajdú János polgármester beszéde
„Távoli találkozók”
Munkácsról érkezett…
A paksi offertórium
evél&levél
Küzdelem
Közlemények, nyilatkozatok
Késedelmi kamat
A közelmúlt krónikája
Thököly koszorúja
On-line plusz
Válasz az Éghajlatváltozás az ökumenében című írásra
Ökumenikus klímaváltozás
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Az egyházi kulturális örökség őrzőinek és szolgáltatóinak találkozója Szombathelyen
„A szeretet nélküli élet értelmetlen”
„Szolgálni kell!”
Itt is, ott is szeretett vezető
„Nyuszis” süti
A vasárnap igéje
Újrakezdésre hívó szó
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Nehéz beszédű ember vagyok
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 27 Az egyházi kulturális örökség őrzőinek és szolgáltatóinak találkozója Szombathelyen

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster