EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 27 - Nehéz beszédű ember vagyok

Ige+hirdető

Aki titeket hallgat…

Hozzászólás a cikkhez

Nehéz beszédű ember vagyok

Van, akiből ömlik a szó. Van, akire úgy mondja a költő: „zuhatag szájú ember”. Egykori falusi gyülekezetemben ez a fordulat járta: „nagy a szótehetsége”. Ki álljon, ki állhat a szószékre? Ki beszéljen Isten titkairól? Aki könnyen beszél. Vagy nem ez lenne a kritérium? Aki nem ijed meg a hallgatóságtól? Aki szabadon, tetszetősen, gördülékenyen fogalmaz? A tíz ige hirdetője, az Isten szavának egyik legfontosabb tolmácsa, Mózes nehéz beszédű ember volt.

Ismerjük a történetet. Amikor Mózes „száműzetésben” Jetrónak, Midján papjának földjén a juhokat legeltette, megjelent neki az Úr angyala a tűz lángjában (2Móz 3). Itt kapja a küldetést, amelyre Isten maga készíti fel: szabadítsa ki népét Egyiptomból. Bár Mózes többféle isteni jelet kap, mégis húzódozik. A végső kifogás így hangzik: „Kérlek, Uram, nem vagyok én ékesen szóló. Ezelőtt sem voltam az, de azóta sem vagyok, hogy szolgáddal beszélsz. Sőt nehéz ajkú és nehéz nyelvű ember vagyok én.” (2Móz 4,10)

Megértem Mózest. Harminckét évi igehirdetői szolgálat után is ezzel küzdök. Nem vagyunk egyedül… Próféták is vonakodtak, Pál is beszél arról, hogy nem ékesszólással, emberi bölcsességgel jött hallgatói közé. S azóta hányan és hányan élték át „szótehetségük” kicsiny voltát, azt, mennyire alkalmatlan a beszédük, szavuk Isten igéjének a megszólaltatására. De hányszor történt meg a csoda, hogy Isten mégis megszólalt! Megismétlődött a jézusi csoda, hogy a némák beszéltek, s a süketek hallottak…

A titok tehát valahol máshol keresendő. Fontos, hogy az igehirdető tanuljon beszélni (a jó pap holtig tanul). Lényeges, hogy mindent megtegyen azért, hogy érthető és befogadható legyen a beszéde; ennek érdekében alkalmazza a retorika szabályait. Elkerülhetetlen az alapos felkészülés utáni gyakorlás (ma is ismerek olyan lelkész testvért, aki több évtizedes szolgálat után is vasárnap hajnalban hangosan gyakorolja az aznapi prédikációját). De mindezek mellett és ezeken felül nem feledhetjük azt, ami az Úr válasza Mózesnek: „Ki adott szájat az embernek? Ki tesz némává vagy süketté, látóvá vagy vakká? Talán nem én, az Úr?! Most azért menj! Én leszek a te száddal, és megtanítalak arra, hogy mit beszélj!” (2Móz 4,11–12)

Ez az igehirdetés nagy titka: „Én leszek a te száddal, és megtanítalak arra, hogy mit beszélj!” Ezért szabad felmenni a szószékre, ezért a reménység, hogy szavunk nem üres, felszínes, elszálló beszéd. Ez bátorít engem: hogy bár nem tudok könnyedén és szabadon beszélni az emberek között, hogy ugyan nem vagyok briliáns rétor (nagy ritkán adatik az ilyen), mégis szólhatom az Úr igéjét. Sőt szólnom kell, hiszen ez a küldetésem és kötelességem. S a sokat, már-már refrénszerűen hangoztatott igazság: nem azért szólunk, mert tudunk beszélni, hanem azért, mert nem tudunk hallgatni.

A történet folytatása is tanulságos. Bár az Úr haragra gerjed, Mózes továbbra is ellenkezik: „Kérlek, Uram! Küldj mást, akit küldeni tudsz!” Ekkor kerül a képbe Áron, a beszélni jól tudó testvér. Vele kell beszélnie Mózesnek, az ő szájába kell adnia a szavakat. „Én pedig a te száddal és az ő szájával leszek, és megtanítalak arra, hogy mit cselekedjetek.” (2Móz 4,15)

Hiába a vonakodás, hiába az ellenállás. Ha az igének hangzania kell, Isten gondoskodik róla. Ha mi nem szólunk, ha hárít az, akire az Úr az igéjét bízta, lesz más, aki majd megszólal. Csak hangozzék az ige. Csak szóljon az evangélium – tesszük hozzá újszövetségi folytatásként.

Mózes is megszólalt, a próféta sem hallgatott, és Pál is hirdette a bolondságnak tartott és kikacagott evangéliumot a kereszt titkáról.

Az igehallgatónak is jut feladat. Nem is könnyű. Meg kell különböztetni a műfajokat: mi az ékes, hízelgő (1Thessz 2,5) emberi beszéd, amely eltakarhatja az isteni mondanivalót, s mi a gyenge emberi szavakban, néha dadogó erőtlenségben megszólaló ige – amikor Isten van a megszólaló szájával, s a nehéz beszédű ember ajkára saját igéjét adja. Ez az, ami izgalmas minden prédikációban!

Hafenscher Károly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Mikor is van nyár?
Kinn és benn
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Sárszentlőrinc ünnepe
Élő kövek temploma
Lelkészszentelés Répcelakon
A hit, remény, szeretet útján
Fébé-díj másodszor
Keresztutak
Meglepően újszerű ökumenikus alkalom Budavárban
Hétköznapi csoda
Az Erzsébet-év újabb állomásai
Szcientológus(v)iszony
A Biblia éve 2008
Evangélikusok
Nyitott templomok éjszakája – és nappala
e-világ
Tanácskozás az internetes kommunikációról
Keresztény szemmel
Népszavazás
Visszhang
Nyár van, de beszéljünk még a pünkösdről!
Svájci református lelkészek látogatása Budapesten
A hét témája
Paksi anziksz
Három kiállítás – egy megnyitó
A tékozló fiú megtérése Pakson
Hajdú János polgármester beszéde
„Távoli találkozók”
Munkácsról érkezett…
A paksi offertórium
evél&levél
Küzdelem
Közlemények, nyilatkozatok
Késedelmi kamat
A közelmúlt krónikája
Thököly koszorúja
On-line plusz
Válasz az Éghajlatváltozás az ökumenében című írásra
Ökumenikus klímaváltozás
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Az egyházi kulturális örökség őrzőinek és szolgáltatóinak találkozója Szombathelyen
„A szeretet nélküli élet értelmetlen”
„Szolgálni kell!”
Itt is, ott is szeretett vezető
„Nyuszis” süti
A vasárnap igéje
Újrakezdésre hívó szó
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Nehéz beszédű ember vagyok
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 27 Nehéz beszédű ember vagyok

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster