EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 27 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Lelkemet adom belétek, életre keltek, és letelepítelek benneteket a saját földeteken. Akkor megtudjátok, hogy én vagyok az Úr. Ez 37,14 (Kol 2,12; Lk 5,1–11; 1Kor 1,18–25; Zsolt 114) Ezékiel a babiloni fogságból hazatérést ígér, de csak az után, hogy a nép az Úr Lelke által újjászületett. Az újjászületésnek még a számkivetés ideje alatt, a számkivetés helyén kell végbemennie. Az újjászületett népet Isten Lelke fogja ősei földjére visszavezetni. Az Újszövetség népének öröksége viszont nem a mulandó világban van, hanem az eljövendő örökkévalóban. Jézus kereszthalála az ide vezető utat tette szabaddá előttünk. Ezékiel feltétele azonban számunkra is érvényes: előbb újjá kell születnünk Isten Lelke által. Még ebben az életben. Úgy, ahogy Jézus Nikodémust figyelmezteti: „…ha valaki nem születik újonnan, nem láthatja meg az Isten országát.” (Jn 3,3) És: „…ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet be az Isten országába.” (Jn 3,5) Ahogy születni senki sem tud a saját elhatározásából, úgy újjászületni sem. Földi születésünk szüleink akaratából és közreműködésével történt. Az eljövendő örök életre a Szentlélek akaratából, az ő bennünk végzett munkájának eredményeként születhetünk újjá. Minden látszat ellenére Isten Lelke számára ez a mostani, bűnöktől terhelt, elesett életünk alkalmas rá, hogy újjáteremtő művét véghezvigye bennünk. Amikor megtörténik, megértjük, mit jelent, hogy Isten valóban Úr.

Hétfő

Ha valóban megnyertem jóindulatodat, ismertesd meg velem a te utadat, hadd tudjam meg tőled. 2Móz 33,13 (2Tim 2,19; Lk 6,12–19; Mt 4,18–22) Mózes itt nem útbaigazítást kér; azt szeretné megérteni, hogy az éppen zajló eseményekkel mi Isten célja. Elutasító választ kap. Be kell érnie azzal az ígérettel, hogy Isten jelen van a kellemetlen, érthetetlen eseményekben („Megnyugtat téged, ha az orcám megy veletek?” – feleli az Úr), de Isten arcát Mózes nem láthatja, hanem csak „hátulról” pillanthatja meg őt: csak utólag értheti meg a folyamatban lévő események célját, amikor Isten befejezte cselekvését, és „elvonul”.

Kedd

Hallgassatok rám, konok szívűek, akik messze vagytok az igazságtól! Közel van igazságom, nincs már messze. Ézs 46,12–13a (Mt 10,7; 1Móz 35,1–5.9–15; Mt 4,23–25) A következő versből kiderül: Isten a maga igaz voltát szabadító tettekben mutatja meg. „Közel van igazságom, nincs már messze, szabadításom nem késik.” Isten úgy tesz igazságot, hogy övéit végül mindig kiszabadítja szorongatott helyzetükből.

Szerda

Uram, egyengesd előttem az utat! Zsolt 5,9 (Jn 10,4; Ez 2,3–8a; Mt 5,1–12) A zsoltáros nem a maga erejére, bölcsességére, ügyességére hagyatkozva akarja igazát bizonyítani az őt ért gonosz rágalmakkal szemben, hanem Istentől várja, hogy feltárja ellenségei vétkét, és úgy intézi a dolgokat, hogy azok belebukjanak ellene szőtt fondorlatos tervükbe.

Csütörtök

Igaz vagy, Uram, ha perlek is veled. Hadd beszéljek veled mégis az igazságszolgáltatásról! Jer 12,1 (Róm 9,21; ApCsel 15,4–12; Mt 5,13–20) Jeremiás a bennünket is gyakran foglalkoztató kérdéssel folytatja: „Miért szerencsés a bűnösök sorsa? Miért boldogulnak mind, akik csalárdul élnek?” (Jer 12,1b) Jeremiás tudja, hogy Isten ezt előbb-utóbb megelégeli, mégis sürgetően kérdezi: mikor tesz már végre igazságot? Isten válaszában nem a mikorra, hanem a hogyanra ad feleletet: az Úr úgy fog igazságot tenni, hogy amikor már tetőpontjára hág népe gonoszsága, megkönyörül rajta, és – bár előbb keményen megbünteti – végül újjáteremti.

Péntek

Kinyújtotta szent karját az Úr minden nép szeme láttára. Meglátják majd az egész föld határán Istenünk szabadítását. Ézs 52,10 (Ef 5,14; Lk 22,31–34; Mt 5,21–26) A próféta ezt a babiloni fogságból való szabadulásra érti. Ám Krisztus is „szent karját kinyújtva” szenvedte el az egész világ bűnéért a kínhalált, és az így szerzett szabadítás az egész földkerekségre kihat: minden nép meg fogja ismerni.

Szombat

Megtaláltok engem, ha kerestek, és teljes szívvel folyamodtok hozzám – így szól az Úr. Jer 29,13–14 (ApCsel 17,27; Fil 3,12–16; Mt 5,27–32) A próféta a babiloni fogságban élő népet vigasztalja így. Istent templomától távol, a számkivetés földjén, az idegen isteneket tisztelő birodalom népei közé szétszórva is megtalálhatják, ha igazán keresik, és teljes szívvel folyamodnak hozzá. Az Istennel való élő kapcsolat egyetlen feltétele a hit, amely szabad minden körülménytől.

Véghelyi Antal


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Mikor is van nyár?
Kinn és benn
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Sárszentlőrinc ünnepe
Élő kövek temploma
Lelkészszentelés Répcelakon
A hit, remény, szeretet útján
Fébé-díj másodszor
Keresztutak
Meglepően újszerű ökumenikus alkalom Budavárban
Hétköznapi csoda
Az Erzsébet-év újabb állomásai
Szcientológus(v)iszony
A Biblia éve 2008
Evangélikusok
Nyitott templomok éjszakája – és nappala
e-világ
Tanácskozás az internetes kommunikációról
Keresztény szemmel
Népszavazás
Visszhang
Nyár van, de beszéljünk még a pünkösdről!
Svájci református lelkészek látogatása Budapesten
A hét témája
Paksi anziksz
Három kiállítás – egy megnyitó
A tékozló fiú megtérése Pakson
Hajdú János polgármester beszéde
„Távoli találkozók”
Munkácsról érkezett…
A paksi offertórium
evél&levél
Küzdelem
Közlemények, nyilatkozatok
Késedelmi kamat
A közelmúlt krónikája
Thököly koszorúja
On-line plusz
Válasz az Éghajlatváltozás az ökumenében című írásra
Ökumenikus klímaváltozás
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Az egyházi kulturális örökség őrzőinek és szolgáltatóinak találkozója Szombathelyen
„A szeretet nélküli élet értelmetlen”
„Szolgálni kell!”
Itt is, ott is szeretett vezető
„Nyuszis” süti
A vasárnap igéje
Újrakezdésre hívó szó
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Nehéz beszédű ember vagyok
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 27 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster