EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 20 - Jézus Krisztusban nyílik a Szentháromság titka

A vasárnap igéje

SZENTHÁROMSÁG ÜNNEPE – Róm 11,33–36

Hozzászólás a cikkhez

Jézus Krisztusban nyílik a Szentháromság titka

Szentháromság ünnepe dogmatikus ünnep. Nem áll mögötte olyan üdvösségtörténeti esemény, mint például karácsony, vízkereszt, nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat, húsvét és pünkösd mögött. Igehirdetési alapigének is nehéz lenne olyan bibliai szakaszt találni, amelyben szó szerint előfordul a Szentháromság. Próbálkozók ugyan mindig akadnak, akik az ároni áldásban vagy a mai ótestamentumi lekció „háromszor szent”-jében utalást látnak a Szentháromságra. De legfeljebb utalást vagy értelmezési lehetőséget. A keresztény hit azonban mindig az Atyában, a Fiúban és a Szentlélekben való hit. Akkor is az volt, amikor nem emlegettek Szentháromságot.

Szentháromság ünnepén a keresztény egyház egységbe foglalja az Atya, Fiú, Szentlélek Isten szétbonthatatlan közösségében és munkájában való hitét. Ennek a jelei az úgynevezett „ökumenikus hitvallások” is, amelyeket az evangélikus hitvallások gyűjteményének elejére helyezve egyházunk is a magáéinak vall.

A keresztény tanításból csak az eleven igazán, ami az istentisztelet szövegeiben is megszólal. A 8. század közepén már találkozunk az úrvacsora nagy hálaadó imádságában, a praefatióban a Szentháromságra való utalással, majd körülbelül ötven évvel később olyan istentiszteleti rendet is találunk, amelynek a Szentháromság a „témája”. A nyugati kereszténység végérvényesen 1570-ben fogadta be Szentháromság ünnepét, amelyet az evangélikus egyház kezdettől fogva magától értetődően ünnepel, mivel a Szentháromságról való tanításban soha nem volt vita a római katolikus egyház és a reformátorok között.

Szentháromság ünnepe azonban sokkal nagyobb kincsünk annál, hogy a történetére vonatkozó információk áttekintésével beérhetnénk. Arra sem való ez a vasárnap, hogy hagyományos képekkel, hasonlatokkal vagy mai „tudományos” analógiákkal próbáljuk hitelesíteni a Szentháromság Istenben való hitünket vagy akár az ünnep jogosultságát.

Szentháromság ünnepén az Isten gazdagságán és bölcsességén ámuló apostol imádságához csatlakozunk. Az már első hallásra vagy olvasásra nyilvánvaló, hogy alapigénkben Pál nem értekezik, nem magyarázkodik, hanem imádkozik. Imádja Isten gazdagságát, miközben megéli annak a titoknak a nyomasztó fájdalmát, hogy az egyistenhívő Izrael és az egy Istent Jézus Krisztusban hívő és valló keresztény közösség szétválik ugyan, de a Krisztusban való egység reménységét Isten gazdag és kifürkészhetetlen bölcsességére bízza.

Mintha megfeledkeztük volna Isten gazdagságáról, a magunk szegénysége miatt kesergünk, szinte belelovalva magunkat szegénységünk változtathatatlanságába. Az Atya gazdagsága, hatalma és bölcsessége fölé a földi szülő korlátozott lehetőségeinek, illetve tehetetlenségének a sötét árnyékát vetítjük. A Fiú gazdagságát és teljhatalmát, amelyet az Atyától kapott, a kiskorú korlátozott lehetőségeivel súlytalanítjuk. Saját fülemmel hallottam egy „komoly bibliahívőnek” már-már az istenkáromlás tudatosságával elmondott „hitvallását”: „Hogyha az Öreggel van dolgom, nem állok le az udvaron a gyerekkel tárgyalni.”

Ilyenkor köszönhetjük meg igazán az előttünk Krisztus-hitben járt atyákat, akiknek bátor volt a hitük Krisztust „egylényegűnek” vallani az Atyával és Krisztusban látni Isten mindent egybefogó gazdagságát. Volt mire támaszkodniuk, amikor erre a hitvallásra merészkedtek. Emlékeztek Jézus Krisztus szavára: „Aki engem lát, látja az Atyát.” (Jn 14,9b) A Szentlélekről is ő maga mondta: „Ő engem fog dicsőíteni…” (Jn 16,14a) Péter apostol pünkösdkor nem Szentlélek-prédikációt mond, hanem azt a Krisztust hirdeti, aki az Atyának engedelmeskedve meghalt és feltámadt értünk. A Szentlélek a Krisztus-prédikációban működik.

Isten gazdagsága és bölcsessége a megfeszített és feltámasztott Jézus Krisztus irgalmas hatalmában tárul fel. A Szentlélek Úristen Krisztushoz gyűjt, benne egyesít, és általa viszi teljességre egyházát és az egész mindenséget.

Szentháromság ünnepén nem számolni tanulunk, hogy az egy hogyan lehet három, és fordítva. Nem Isten gazdagságának mértékét és lehetőségeinek a határait próbáljuk megrajzolni, hanem odatérdelünk Pál apostol mellé. De már nem csupán az ő imádóimádságát ismételjük, hanem az úrvacsora anamnézisének („Emlékezzél meg…”) záró dicsőítésébe foglaljuk Pál imádóimádságát: „Imádunk és dicsérünk téged Jézus Krisztus által, mert őáltala, ővele és őbenne tiéd, mindenható Atyaisten, a Szentlélekkel egységben minden tisztelet és dicsőség most és mindörökké.”

Imádkozzunk! „Dicsőség légyen Atyának / És egyetlenegy Fiának, / Ezeknek ajándékának, / A dicső Szentháromságnak!” (EÉ 285,6)

Fehér Károly


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ézsaiás könyve – a kiválasztottság
Stop
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hálaadás a „reménység templomában”
Élő adásban
Sátoros ünnep Vargabokorban
Magyaros hangulat az ovibálon
Keresztutak
A reformáció üzenetének négy oszlopa
A Biblia éve Erdélyben
Bajor–magyar egyházvezetői találkozó
Ifjúsági konvet Bajorországban
Burmai bonyodalmak
Pünkösdi ajándék
Evangélikusok
Szicíliai szinódus
Töviság közt fehér madár
Lelkészi szolgálattól az istentagadásig
e-világ
Túlnépesedés vagy túlfogyasztás?
Keresztény szemmel
Dicsérendő Szentháromság
Hit-eles és hitel-es
Kitett gyapjúfürtök
Sózzunk!
Kulcskérdés
A hét témája
Újabb út a Könyvhöz
Vezetés és menedzsment az egyházban és a diakóniában
Bevezetés Jonathan Edwards gondolkodásába
evél&levél
Egészséges indítvány
Személyes történelem
A közelmúlt krónikája
Hálóba gabalyodva
Áldás a motorosoknak
On-line plusz
A Szélrózsa pályázati felelőse
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bölcs Náthán
Lázár Ervin- emléknapok
Széphalmi Mercurius Veridicus
Jézus képregényben
Bemutatkozik a Sepsiszentgyörgyi Evangélikus- Lutheránus Egyházközség
A vasárnap igéje
Jézus Krisztusban nyílik a Szentháromság titka
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
ÉnekKincsTár
Téged, Úristen, mi, keresztyének dicsérünk és áldunk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 20 Jézus Krisztusban nyílik a Szentháromság titka

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster