EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 29 - Bibliával a mindennapokban

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Bibliával a mindennapokban

Október a reformáció hónapja

b A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) június 18-i ülésén – egyebek mellett – meghatározta az idei reformációi programsorozat fő irányvonalát.

A reformáció hónapja témájában csatlakozik a Biblia évéhez; ezt mottójában így fejezi ki: Bibliával a mindennapokban. E mottó nyilvánvalóan utalni akar arra, hogy számunkra sem a Biblia, sem pedig az abban gyökerező protestáns értékrend nem szorítkozhat a jeles napok spirituális vagy kulturális emelkedettségére, hanem – mint az éltető s meg nem unható jó kenyér – mindennapos táplálékunk. A hétköznapi élethelyzetek is felelős döntésekre, megnyilatkozásokra hívnak, amelyekben vagy a bibliai értékekre hagyatkozunk, hivatkozunk, vagy pedig ingoványos talajra térünk. A reformáció sok középkori ünnepnapot azzal a szándékkal szüntetett meg, hogy hirdesse, Isten üdvözítő jelenléte mindennap személyesen megerősít, és mindennap a közösség javát is szolgáló gyümölcstermésre hív. A protestáns (szociál) etikának/értékrendnek ez az alaptétele nyer kifejezést a mottóban, és vár sokfajta megtestesülést a rendezvényekben.

Október 1-jén 14 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődnek majd a rendezvények az ökumenikus tanács és az egyetemi lelkészségek székházának kápolnájában. A megnyitó egyben a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa alapításának hatvanötödik évfordulójáról való megemlékezés lesz. 1943 óta sokat változott a világ, de a hívő testvériségre hívó krisztusi szó ma is érvényes. A megnyitón részt vevők továbbá gazdag bibliakiállításban is gyönyörködhetnek.

Október 19-én 17 órakor rendezzük meg az ünnepi gálát az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Ünnepi beszédet dr. Csermely Péter egyetemi tanár mond Közös kincsünk a Biblia címmel. A gazdag programot – terveink szerint – az Unicum Laude énekegyüttes, valamint a Baptista Központi Énekkar biztosítja. Elhangzik Händel Messiásának harmadik része.

Október 26-án 17 órára az országos reformációi istentiszteletre várjuk a híveket a pécsi baptista templomba. Az istentisztelet igei alapvetése így hangzik: „Isten igéje viszont nincs bilincsbe verve.” (2Tim 2,9) Az úrvacsorás istentiszteleten igét hirdet Ittzés János evangélikus püspök, bizonyságot tesz Csernák István metodista szuperintendens. További liturgikus szolgálatokat a református és baptista püspökök és lelkipásztorok végeznek. A felemelő spirituális élményhez a pécsi egyházi énekkarok szolgálatai járulnak hozzá.

Október 31-én 16 órakor megemlékezést tartunk Budapesten a Reformációi emlékparkban; erre – elsősorban – a budapesti és a főváros környéki gyülekezetek, egyházi intézmények és szervezetek híveit várjuk. Mint ismeretes, az emlékparkot a Damjanich utca és a Városligeti fasor sarkán, az evangélikus és a református templom között ez év pünkösdjén szentelték fel. Az emlékparki ünnepséggel, koszorúzással hagyományt kívánunk teremteni.

Szeretetteljes bizalommal buzdítjuk a gyülekezeteket, intézményeket és szervezeteket, hogy – lehetőleg profiljuknak megfelelően, de nem kizárólagosan – e főtémához kapcsolódva a maguk helyi programját szervezzék meg, s erről a programfüzetünkben való regisztráció érdekében legkésőbb szeptember 10-ig szíveskedjenek tájékoztatást küldeni: Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa, 1117 Budapest, Magyar tudósok krt. 3.; tel.: 1/371-2690; e-mail: oikumene@ meot.hu.

Bizalommal kérem, hogy az október 19-én 17 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezendő ünnepi gálára – tekintettel a filmszínház befogadóképességére – szintén legkésőbb szeptember 10-ig szíveskedjenek megrendelni a jegyeket (a rendeléshez 500 forint/fő adományt is remélünk) a fenti elérhetőségek egyikén.

Az október a reformáció hónapja 2008 rendezvénysorozat iránt érdeklődők imádságos, aktív részvételét és a határidők szem előtt tartását kéri a szervezőbizottság nevében:

Dr. Bóna Zoltán református lelkész, a MEÖT főtitkára


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Meglankadt bibliaolvasókhoz
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Lukács evangéliuma – a szegénység
3. Munkatársak
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
A minőségi zene, a közösség és az Istennel való találkozás ünnepe
Vegyük őket a szívünkre!
Három a lelkész – ordináció három helyszínen
Három a lelkész – ordináció három helyszínen
Három a lelkész – ordináció három helyszínen
Országos evangélikus gitártábor – Nagybörzsönyben először
Keresztutak
„Ecce quam bonum…”
Bibliával a mindennapokban
Köszönet a (nagy)családért
A fiatalok vallásosabbak, mint feltételezzük
Evangélikusok
Tarzusztól Rómán át Kisvárdáig
Bőrbe vésett hitvallás
Minden a misszió eszközévé válhat
e-világ
Evangélikus szállások a neten
Keresztény szemmel
Határok elé
evél&levél
Új istentiszteleti hely a kiskunhalasi kórházban
Ismét határok nélkül voltunk
„Nem halok meg” – mondta a nagymama
Közlemények, nyilatkozatok
Szélrózsa-fotópályázat
Az evangélikus iskolák OKTV-helyezettjei – 2007/2008
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Megférnek az ufók az istenhittel a Vatikán főcsillagásza szerint
Erósz és a Messiás
Evangéliumi műhely a bűvészetek völgyében
És ha a paradicsom a földön lenne?
Burgonyatorta
A vasárnap igéje
Botrány
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Jézus a szőlőtő, mi vesszők vagyunk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 29 Bibliával a mindennapokban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster