EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 29 - És ha a paradicsom a földön lenne?

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

És ha a paradicsom a földön lenne?

A föld egy tőlünk távol eső pontján, a Csendes-óceán kolumbiai partvidékén élnek keresztények, akik biztosak benne, hogy nem kerülnek a mennyországba. S mielőtt a homlokunk ráncolnánk, tudnunk kell, hogy ezeknek az embereknek a mindig esős őserdők vidékén sikerült olyan békét teremteniük közvetlen szomszédaikkal, amilyet a nyugati civilizáció legfeljebb a paradicsomtól vár.

A chocói negro közösség afrikai őseit spanyol gyarmatosítók hurcolták Dél-Amerikába a 16. századtól kezdve. A rabszolgák gyermekei már magától értetődően katolicizmusba születtek. Afrikai gyökereikkel azonban magukban hordozták rítusaikat, melyeket a velük gazdasági és interetnikus szimbiózisban élő szomszédos indián törzsek sámánizmusa is megerősített. A hitvilágok ilyetén keveredéséből alakult ki a kolumbiai feketék vallása, amelyben a legnagyobb hitet éppen az életbe vetik.

Egyedül a kisgyermekek kerülnek a mennyországba – osztotta meg hosszú évekig tartó kutatómunkája felfedezéseit Losonczy Anna etnológus, aki a közelmúltban a békásmegyeri evangélikus közösségben a dél-amerikai feketék halottkultuszáról mesélt.

A chocóiak elképzelése szerint a kisgyermekek lelke még nem emberi: tiszta és könnyű. Ezekből a lelkekből angyalkák válnak. Ezért, európai ésszel szinte feldolgozhatatlanul, ott senkit nem emészt bánat, ha csecsemőhalál történik. A kicsik fehérbe és virágokba öltöztetett temetési szertartása rövid, és őszintén vidám hangulatban telik.

Amikor azután a kisgyerek két lábra áll – tehát árnyékot növeszt –, életerő lelkéhez egy árnyéklélek is kapcsolódik, és teljes jogú ember válik belőle. Ekkor kap nevet, és innentől kezdve súlyosodik árnyéklelke „bűnökkel”, azaz tapasztalatokkal. Már neki is jár a felnőtt temetési rituálé.

A legnagyobb katasztrófa, amely egy lelket érhet, az, ha a testet váratlanul veszíti el. A hirtelen halállal távozni kényszerült léleknek ugyanis nincs ideje „összeszedni az életben hagyott lábnyomait”, elszakadnia saját történetétől, nincs ideje megbocsátani, és nem nyer megbocsátást azoktól, akiknek ő okozott fájdalmat. Ezek a lelkek sosem tudnak majd elszakadni az élettől: visszajárnak kísérteni, és még az is „könnyen előfordulhat”, hogy magukkal ragadnak valakit a szeretteik közül.

Szép halálnak azt tekintik a kolumbiai negro közösségekben, ha az ember nem túl hosszan, de azért mégis haldoklik egy darabig. Az agónia ideje elegendő kell, hogy legyen a léleknek és a haldokló szeretteinek a búcsúra. „Ezekben a közösségekben nem ismerik a hosszú hetekig, hónapokig tartó haldoklás jelenségét – mondta Losonczy. – Ha a haldoklás elhúzódik, összehívják a rokonságot és az ismerősöket, hogy megbizonyosodjanak arról, a lélek megszabadul földi terheitől. A haldokló pedig megérzi, hogy mennie kell, és képes elengedni az életet.”

„Elaludt az akarat, / Csak emlék a tudat. / Meghalt az öt érzék, / De él a gondolat” – szól a keservesen szomorú ének a halott kilenc napig tartó felravatalozásán. Azért a legszomorúbb, mert a lélekre a temetés után az örök félhomály vár. Számára megszűnnek színek és illatok, történések és érzelmek. A „holtak országából” hiányzik minden, amitől az élet szép. Nem az igaz keresztények mennyországi Moszkva tere, nem is az optimista indiánok örök vadászmezeje. „Leginkább az esőerdő sűrűjéhez hasonlítható helyszín – magyarázta az antropológus –, ahol olyan magasságokba nő a növényzet, hogy meg sem lehet különböztetni az éjszakákat a nappaloktól.”

A kolumbiai feketék nem kockáztatják, hogy a halott lelkek meggondolják magukat, és megpróbáljanak az élők között maradni. „Életem egyik emlékezetes sokkja volt – mesélte Losonczy –, amikor először vettem részt egy negro temetésen, és a menet indulásakor a férfiak trágár szitokáradatot szórtak a távozó halottra, de olyanokat, melyekbe a legnagyobb haragjában is belepirul az ember. A halott egyébként a rajongásig szeretett családfő volt. Biztos, ami biztos, a ház környékét még állati ürülékkel büdösítik is, és bozótvágó késekkel keresztezik a bejárati ajtót, hogy elrettentsék a visszatérni vágyó lelket.”

Arra messze, a kolumbiai óceánpart folyóinál és erdeiben egy leigázott nép leszármazottai nem azért és nem abban hisznek, hogy az élet legfélelmetesebb része, a halál után valami vigasztaló és mesebeli következik. A kolumbiai feketék nem azért élnek évszázadok óta szigorú szabályok alakította szinkronban az emerá indiánokkal, hogy méltó jutalmat nyerjenek viselkedésükért a túlvilágon. Ők itt és most teremtenek – arra a rövid időre, amelyet az Örökkévaló kimért – olyan világot, hogy a halottak lelke egytől egyig visszasírja.

(Losonczy Anna antropológus kutatásait A szentek és az erdő című könyvében gyűjtötte össze, mely itthon a Helikon Kiadó gondozásában jelent meg 2001-ben.)

Donáth Mirjam


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Meglankadt bibliaolvasókhoz
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Lukács evangéliuma – a szegénység
3. Munkatársak
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
A minőségi zene, a közösség és az Istennel való találkozás ünnepe
Vegyük őket a szívünkre!
Három a lelkész – ordináció három helyszínen
Három a lelkész – ordináció három helyszínen
Három a lelkész – ordináció három helyszínen
Országos evangélikus gitártábor – Nagybörzsönyben először
Keresztutak
„Ecce quam bonum…”
Bibliával a mindennapokban
Köszönet a (nagy)családért
A fiatalok vallásosabbak, mint feltételezzük
Evangélikusok
Tarzusztól Rómán át Kisvárdáig
Bőrbe vésett hitvallás
Minden a misszió eszközévé válhat
e-világ
Evangélikus szállások a neten
Keresztény szemmel
Határok elé
evél&levél
Új istentiszteleti hely a kiskunhalasi kórházban
Ismét határok nélkül voltunk
„Nem halok meg” – mondta a nagymama
Közlemények, nyilatkozatok
Szélrózsa-fotópályázat
Az evangélikus iskolák OKTV-helyezettjei – 2007/2008
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Megférnek az ufók az istenhittel a Vatikán főcsillagásza szerint
Erósz és a Messiás
Evangéliumi műhely a bűvészetek völgyében
És ha a paradicsom a földön lenne?
Burgonyatorta
A vasárnap igéje
Botrány
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Jézus a szőlőtő, mi vesszők vagyunk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 29 És ha a paradicsom a földön lenne?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster