EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 38 - „Fel kell hagyni a lelkészközpontú modellel!”

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

„Fel kell hagyni a lelkészközpontú modellel!”

Farkasné Kőrösi Krisztina egy diakóniai projekt tervét ismerteti
A tavaly õszi egyházkerületi közgyûlésen fogalmazódott meg az a javaslat, hogy az egyházi események nagy száma, illetve torlódása miatt – egyszersmind takarékosság okából – idén az egyházközségi elnökségek konferenciája kapcsoltassék össze a munkatársképzõ nappal. Így is történt, szeptember 12–13-án telt házzal zajlottak a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület ezen alkalmai a révfülöpi Ordass Lajos Oktatási Központban. A téma a pályázati rendszerek bemutatása, valamint a házi diakónia volt.

A péntek esti vacsora után Erdélyi Károly, az egyházkerület pályázati referense Pályázati lehetõségek – gyülekezeti fejlesztési források címmel tartott elõadásában ismertette a legfontosabb tudnivalókat a hazai és az európai uniós pályázatokkal kapcsolatban. Elmondta, hogy munkacsoportjának feladatai közé sok minden tartozik a projektgyûjtéstõl a képzéseken és a tanácsadáson keresztül a stratégiaszervezésig. Egy központi támogatási rendszer kidolgozását végzik – hiszen óriási pénzösszegekrõl van szó. Mint kifejtette, az eddig benyújtott 515 projektbõl 280 érkezett a dunántúli kerületbõl, közel tízmilliárd forint értékben. Az egyházkerület nemcsak a beadott projektek számában, hanem abban is élen jár, hogy elsõként kezdték el itt a munkát minõsített pályázatírók. Az elõadó szerint jó lenne, ha minden gyülekezet stratégiát készítene a következõ tíz-tizenöt évre, mert így jobban ki tudnák használni a pályázati lehetõségeket.

A nap Gabnai Sándor áhítatával zárult. A Soproni Egyházmegye esperese az állatvilág néhány tagjának ösztönös viselkedésén keresztül mutatta be, hogy milyen fontos lenne az emberi közösségekben is az összefogás, a testvériség.

Másnap reggel – Bajuszné Orodán Krisztina nagyvelegi lelkész áhítata után – Ittzés János püspök a délelõtti elõadások bevezetõjeként elmondta, hogy gyülekezeteinkben egyre inkább fel kell hagyni a lelkészközpontú modellel. Egyházunknak vannak tartalékai, és az elõttünk álló idõszakot minél inkább ki kell használni.

A diakónia témakörében elsõként felszólaló Janurikné Csonka Erika, a Szarvason mûködõ diakóniai és módszertani központ vezetõje A gyülekezeti diakónia új lehetõségei címmel tartott elõadásában elmondta, hogy a második világháború után az egyház a templom falai közé szorult. Egyetlen kitörési pontja maradt: az idõsek és a fogyatékosok közötti szolgálat.

A rendszerváltozás után is sok szeretetotthont alapítottak hazánkban. Öregedõ társadalomban élünk, és az önkormányzatok kötelezõ feladatai közé tartozik az idõsekrõl való gondoskodás; ezt átvehetjük tõlük, hiszen így üres ingatlanjainkat funkcióval tölthetjük meg. Az új szociális ellátási formák bevezetése által új lehetõségek nyílnak meg az egyház elõtt, az étkeztetéstõl a házi segítségnyújtáson, az idõsek klubjának üzemeltetésén át egészen az utcai szociális munkáig.

Farkasné Kõrösi Krisztina nádasdi lelkész egy Dunántúlon megvalósítandó diakóniai projekt tervét ismertette. A megüresedett nádasdi parókiával kapcsolatban szõttek terveket; felmerült családi napközi, idõsek klubja és lelkigondozói központ létesítésének ötlete is. A polgármestertõl megérdeklõdték, hogy tervük beilleszthetõ-e a falu programjába. Válaszként azt kapták, hogy a településen a házi segítségnyújtás nincs megoldva. Ezután kezdtek az igények felmérésébe; ennek egyik eleme volt a „próbanap”, amelyre sokan eljöttek. Sõt a körjegyzõ kérésére még öt településre kiterjesztik munkaterületüket. Reménységük szerint 2009. szeptember 1-jétõl kezdhetik meg mûködésüket Nádasdi Evangélikus Szociális Központ néven.

Ebéd után ifj. Zászkaliczky Pál informatikusnak, az Evangélikus Szolidaritási Alap elnökének a referátuma következett. Az elõadó ismertette az országos elnökség megbízásából végzett felmérését, amelyre a majdan (január 1-jével) hatályba lépõ szolidaritási törvény megalkotásához volt szükség. A jogszabály az egyházban is fontos nyugdíjkérdést igyekszik rendezni.

A hétvégi együttlét úrvacsorai istentisztelettel zárult. Ittzés János püspök 1Jn 4,19 alapján tartott igehirdetésében hangsúlyozta, hogy nem véletlenül születtünk erre a világra. Isten elõbb szeretett bennünket, mint mi õt. Akkor áll helyre a bibliai értékrend, ha minden, amit teszünk, csak válasz Isten megelõlegezett szeretetére.

Menyes Gyula


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Kolosséi levél – a tévedés
Második hívás az országos evangélizációra
HETI ÚTRAVALÓ
Keresd az Isten által kijelölt helyedet!
Egyházunk egy-két hete
Lesz-e kovásza a növekedésnek?
„Fel kell hagyni a lelkészközpontú modellel!”
Édenkert evangélikus módra
Szent többes számban
Hatvan presbiter gyûlt össze
Keresztutak
Könyörgés a magyarságért
A bazilikák egyházi jogi kiváltságai
Százötven éve kezdõdtek a Mária-jelenések Lourdes-ban
Október a reformáció hónapja 2008
Evangélikusok
A kulcsos ember, Bugenhagen öröksége
Sztehlo Gábor utca
Magyarországi Evangélikus Egyháztól az Evangélikus Testvérgyülekezetig
Kilencven esztendõ
Bemutatkozik a Tatabányai Evangélikus Egyházközség
e-világ
Sztúpát avatnak Palócföldön
Szaúdi fatva
Google Chrome, avagy élesedik a verseny a böngészõk piacán
Keresztény szemmel
Évközi gondolatok a Bibliáról
Majd kiderül…
evél&levél
Ó, Uram, a te igéd lámpás
Késõ bánat?
Közlemények, nyilatkozatok
Felhívás: újra Fébé-díj
A közelmúlt krónikája
A homlokzata is megújult a majosi templomnak
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Négyszáz éve született John Milton, a legnagyobb protestáns költõ
Az én világom és a te világod a mi világunk
Hortobágy Kolozsvárott
Öt templom – egy fesztivál
Az Ordass Lajosés a Prónay Sándor-díjról
Templomsorsok
Habos túrós pite
A vasárnap igéje
Hû az Isten, aki elhívott
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Motivációés kincskeresõben
ÉnekKincsTár
Szívbõl szeretlek, Jézusom
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 38 „Fel kell hagyni a lelkészközpontú modellel!”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster