EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 38 - Évközi gondolatok a Bibliáról

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Évközi gondolatok a Bibliáról

„Mélységes mély a múltnak kútja.” Ez egy híres, bibliai ihletésû regényfolyam elsõ mondata. Thomas Mann József és testvérei címû mûve is jól kifejezi az emberiség kultúrtörténetének összetettségét és kincsektõl terhes gazdagságát. Sokan és sokféle módon szolgáltak már azzal a tovatûnt századokban, hogy nagyszerû kezdeményezésekkel áldást hozzanak mások életére, értékeket hozzanak mindnyájunkhoz közel.

Immáron fél évezrede annak, hogy egy Ágoston-rendi szerzetes szembefordult a szokásjoggal, és az egyház tanítóhivatala által a csak beavatottak számára fenntartott, kevesek által használt, tudós nyelveken hozzáférhetõ szent Bibliát közkinccsé akarta tenni. Kezdeményezése elõbb ellenállásba ütközött, de utóbb egyre több nagyszerû segítõtársa támadt, akiknek szíve ügyévé vált, hogy bárki a saját édes anyanyelvén ismerhesse meg Isten hozzánk szóló üzenetét. Múlhatatlanul fontos ügy ez mindmáig, mert „a teljes Írás Istentõl ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre” (2Tim 3,16).

Az elmúlt idõkben élõ és munkálkodó kiváló emberek és utódaik jóvoltából ma a világ minden részén sok millióan vagyunk, akik számára hozzáférhetõ ez a leírhatatlanul szépséges könyv. És minthogy, Istennek hála, évszázadok óta közkincsünk, se szeri, se száma a róla, belõle, általa készült tudományos és/vagy szépirodalmi alkotásoknak. Nem vallásos meggyõzõdésû, ám értéktisztelõ emberek is számtalanszor hivatkoznak az európai kultúra egészére, például J. S. Bachra, Michelangelóra vagy Thomas Mannra, akiknek a mûvei alig érthetõk a Bibliában feltáruló roppant kulturális örökség ismerete nélkül.

A keresztény emberek szívét ma mégsem csupán a kulturális kincs szeretete miatt melegíti át a 2008 a Biblia éve néven zajló nagyszerû program. Áldott ügy ez, kultúrtörténeti értelemben is. De mi, akik Isten örök életre hívó beszédét találjuk meg benne, a megszentelt valóság szépségét csodáljuk lapjain. Megszentelt valóságnak pedig a megtérõ emberek millióit tarthatjuk, akik korábbi, esetlegesen kétkedõ vagy hitetlen nézetük dacára hitre jutnak, és megtanulnak imádkozni, kérni és hálát adni e könyv olvasása közben. Akik még az emberséget olykor megcsúfoló eszmék dúlása közben is õrzik lelki békességüket és annak életújító, megszentelõ hatását.

„…a teremtett világ sóvárogva várja az Isten fiainak megjelenését. …ugyanis a hiábavalóságnak vettetett alá.” (Róm 8,19–20) Pál apostolnak ezt a mondatát naponta igazolja az élet. Ámde kétségek és mulasztások, vétkek és tévedések között, a számtalan, lelkünket karcoló vagy egész életünket gyötrõ köznapi történés közben is létezik egy üzenet, amely örökkévaló, egyedüli és feltétlen. A reménytelen esetek reménysége. Gondolhatunk például a megindítóan szép fordulatra, midõn Sámuel édesanyja, Anna hosszú gyermektelenség után mégis megáldatott, amikor hívõ esdeklését az Úr utóddal jutalmazta meg. Annának az eseményt követõ hálaéneke (1Sám 2,1–10) már sejteni engedi a Mária ajkán felcsendült, Lukács evangélista által feljegyzett magasztaló imát (Lk 1,46–55), mely a Jézust ígérõ angyali szót követte. Zeneszeretõ emberek tudják, hogy a Magnificat fenséges szövegére több zeneszerzõ – így J. S. Bach is – alkotott gyönyörû muzsikát.

A Szentírás tanúsága szerint a szenvedés mélyérõl könyörög az ember, mire Isten válaszol, megsegíti a keresõt, a megváltott pedig magasztalja õt kegyelméért. Egy neves német hittudós, Ingo Baldermann a Bibliát a tanulás könyvének nevezte, és abban „újra meg újra a némákhoz szóló nyelvet, a reménység fényét, a megrettentek felé hangzó megváltó szót” fedezte fel.

A Biblia tényleg az élethosszig tartó tanulás könyve, benne örök párbeszédet írtak le. Ez a nagy dialógus az idõk kezdete óta tart az Úr és teremtményei, a kinyilatkoztató Isten és az õ kegyelmét befogadó lelkek között.

Adassék meg, hogy ebbõl a párbeszédbõl mind többet érthessünk meg, és a Biblia éve még több embert térítsen az életszentség kútforrásához! Isten áldása kísérje mindazokat, akik segítenek ennek megvalósításában.

Dr. Tróznai Tibor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Kolosséi levél – a tévedés
Második hívás az országos evangélizációra
HETI ÚTRAVALÓ
Keresd az Isten által kijelölt helyedet!
Egyházunk egy-két hete
Lesz-e kovásza a növekedésnek?
„Fel kell hagyni a lelkészközpontú modellel!”
Édenkert evangélikus módra
Szent többes számban
Hatvan presbiter gyûlt össze
Keresztutak
Könyörgés a magyarságért
A bazilikák egyházi jogi kiváltságai
Százötven éve kezdõdtek a Mária-jelenések Lourdes-ban
Október a reformáció hónapja 2008
Evangélikusok
A kulcsos ember, Bugenhagen öröksége
Sztehlo Gábor utca
Magyarországi Evangélikus Egyháztól az Evangélikus Testvérgyülekezetig
Kilencven esztendõ
Bemutatkozik a Tatabányai Evangélikus Egyházközség
e-világ
Sztúpát avatnak Palócföldön
Szaúdi fatva
Google Chrome, avagy élesedik a verseny a böngészõk piacán
Keresztény szemmel
Évközi gondolatok a Bibliáról
Majd kiderül…
evél&levél
Ó, Uram, a te igéd lámpás
Késõ bánat?
Közlemények, nyilatkozatok
Felhívás: újra Fébé-díj
A közelmúlt krónikája
A homlokzata is megújult a majosi templomnak
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Négyszáz éve született John Milton, a legnagyobb protestáns költõ
Az én világom és a te világod a mi világunk
Hortobágy Kolozsvárott
Öt templom – egy fesztivál
Az Ordass Lajosés a Prónay Sándor-díjról
Templomsorsok
Habos túrós pite
A vasárnap igéje
Hû az Isten, aki elhívott
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Motivációés kincskeresõben
ÉnekKincsTár
Szívbõl szeretlek, Jézusom
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 38 Évközi gondolatok a Bibliáról

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster