EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 38 - Google Chrome, avagy élesedik a verseny a böngészõk piacán

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Google Chrome, avagy élesedik a verseny a böngészõk piacán

Felgyorsultak az események a böngészõk piacán. Csupán két hete, lapunk szeptember 7-i számában számoltam be a Firefox 3 közelmúltbeli fejlesztéseirõl (Új Firefox böngészõ), máris itt van az új konkurens. Augusztus elején közölte a legnépszerûbb on-line keresõ, hogy megjelenteti a Google Chrome böngészõjét. A szoftver, úgy tûnik, forradalmasítani fogja az internet használatát.

Bár ez utóbbi kijelentés talán merésznek tûnik, mégsem gondolom alaptalannak. Két hete a Firefox 3 további fejlesztései kapcsán arról írtam, hogy hamarosan kijön a még újabb változat, amelyik a JavaScriptek végrehajtását gyorsítja. A Chrome már gyorsította is! És ezzel még csak sejtetem az új program elõnyeit.

A Google váratlanul lépett a nyilvánosság elé az új böngészõvel, a fejlesztését titokban tartották. Azért is, mert a Firefox fejlesztését egy még évekig tartó támogatási szerzõdéssel éppen a Google finanszírozta. A szakma egyébként sem új böngészõt, sokkal inkább egy webalapú operációs rendszer megjelentetését várta a keresõóriástól. Nem így történt, de lássuk csak, mirõl van szó!

A Google Chrome számos olyan fejlesztést tartalmaz, amelyekre alapozva már most is kijelenthetõ, hogy a szoftver gyorsabb, biztonságosabb a vetélytársainál, a Firefox és az Internet Explorer (IE) böngészõnél. A Chrome kitûnõen illeszkedik a Google fejlesztései közé, a webes alkalmazások akár a böngészõ megnyitása nélkül is használhatók. A lapokat a böngészõbõl kihúzva új ablakokat hozhatunk létre, illetve fordítva, több ablakos böngészést egyesíthetünk. Ellátták a szoftvert összeomlás elleni védelemmel; minden lap egymástól függetlenül fut, ha az egyik összeomlik, a másik fut tovább. Inkognitó módban a program eltünteti a böngészés elõzményeit, a munkahelyi fõnökök nem tudják megnézni, milyen honlapokat látogattunk.

A Chrome figyelmezteti a felhasználót, ha veszélyes honlapot látogat, ezt például a Firefox csak külön telepítendõ kiegészítõvel teszi meg. Az új alkalmazás megkönnyíti továbbá a könyvjelzõk vagy a letöltések kezelését, ha pedig valaki egy korábban használt böngészõ beállításait is szeretné használni a Chrome-mal, az utóbbi könnyûszerrel átveszi azokat telepítés közben. Fentieken kívül, illetve éppen miattuk is, az új alkalmazás gyors, még a valóban gyors Firefox 3-at használók számára is látványos gyorsulás tapasztalható.

Két hete lelkendeztem, hogy a Firefox 3 sikere a szabad szoftverek világának sikere. Bár a Chrome egy multinacionális nagyvállalat terméke, a program mégis nyílt forrású, ha valaki rendelkezik az ehhez szükséges tudással, akár bele is javíthat, változtathat, bõvítheti.

A Firefox 3 és a Google Chrome megjelenésével felmerül a kérdés, miként hat ez a böngészõk piacára. Miként hat ez a Google legnagyobb piaci vetélytársának, a Microsoftnak a fejlesztéseire? A redmonti szoftveróriás jelenleg is komoly lemaradásban van az Internet Explorer fejlesztésével a többiekhez képest. De nem csupán az említett két böngészõ, hanem a norvég fejlesztésû Opera és az Apple fejlesztette Safari is többet tud nála. Feltehetõen felgyorsul az IE fejlesztése, minden bizonnyal figyelembe veszik a vetélytársak piacra dobott fejlesztéseinek irányát. Az átlagfelhasználó nyer a versennyel, hiszen válogathat majd a jobbnál is jobb programok között.

A verseny szempontjai között szerepet fog játszani a HTML-szabványok minél jobb megjelenítése, a rendszeres frissítések gyakorisága, de talán az operációs rendszerek közötti átjárhatóság is. Jelenleg ugyanis a Firefox az egyetlen böngészõ, amelyet a legnépszerûbb platformok (Mac, Windows, Linux) mindegyikén el lehet érni. Én már nagyon várom, hogy a Chrome-ot Linuxon is kipróbálhassam.

– Erdelyik –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Kolosséi levél – a tévedés
Második hívás az országos evangélizációra
HETI ÚTRAVALÓ
Keresd az Isten által kijelölt helyedet!
Egyházunk egy-két hete
Lesz-e kovásza a növekedésnek?
„Fel kell hagyni a lelkészközpontú modellel!”
Édenkert evangélikus módra
Szent többes számban
Hatvan presbiter gyûlt össze
Keresztutak
Könyörgés a magyarságért
A bazilikák egyházi jogi kiváltságai
Százötven éve kezdõdtek a Mária-jelenések Lourdes-ban
Október a reformáció hónapja 2008
Evangélikusok
A kulcsos ember, Bugenhagen öröksége
Sztehlo Gábor utca
Magyarországi Evangélikus Egyháztól az Evangélikus Testvérgyülekezetig
Kilencven esztendõ
Bemutatkozik a Tatabányai Evangélikus Egyházközség
e-világ
Sztúpát avatnak Palócföldön
Szaúdi fatva
Google Chrome, avagy élesedik a verseny a böngészõk piacán
Keresztény szemmel
Évközi gondolatok a Bibliáról
Majd kiderül…
evél&levél
Ó, Uram, a te igéd lámpás
Késõ bánat?
Közlemények, nyilatkozatok
Felhívás: újra Fébé-díj
A közelmúlt krónikája
A homlokzata is megújult a majosi templomnak
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Négyszáz éve született John Milton, a legnagyobb protestáns költõ
Az én világom és a te világod a mi világunk
Hortobágy Kolozsvárott
Öt templom – egy fesztivál
Az Ordass Lajosés a Prónay Sándor-díjról
Templomsorsok
Habos túrós pite
A vasárnap igéje
Hû az Isten, aki elhívott
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Motivációés kincskeresõben
ÉnekKincsTár
Szívbõl szeretlek, Jézusom
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 38 Google Chrome, avagy élesedik a verseny a böngészõk piacán

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster