EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 38 - Öt templom – egy fesztivál

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Öt templom – egy fesztivál

Ünnepi hangulat szakrális terekben

Van egy utca Gyõrben, az Újvárosban, amelyhez hasonló talán a világon sehol sincsen. Ebben az utcában mintegy hétszáz méteren belül nem kevesebb mint öt felekezet temploma áll: a görög és a római katolikus, az evangélikus, a református templom és a zsinagóga. Utóbbit leszámítva valamennyiben aktív hitélet folyik. Immár harmadszor ünnepelnek együtt öt templomban öt napon át – ezúttal szeptember 18. és 22. között – öt felekezet hívei. Lapunk a szervezõ Karzat Kultúrközpont Alapítvány meghívására vett részt az ökumenikus mûvészeti fesztivált bemutató sajtótájékoztatón.

– A fesztivál megrendezésének gondolatát elõször az Európa kulturális fõvárosa elnevezésû pályázatban vetették papírra egy kivételes építészeti értékeket és hagyományokat rejtõ városrész, Újváros rehabilitációja, kulturális és turisztikai hasznosítása kapcsán. Gyõr eme városrészében – Európában is egyedülálló módon – egymás mellett található meg öt felekezet egy-egy temploma. Ez pedig annak a talán sokakat megérintõ gondolatnak a tárgyiasult bizonyítéka, hogy itt a Kárpát-medencében ezer éve Európa termékeny részesei vagyunk, hogy a kultúrák közötti másság elfogadása és megismerése sokszínûvé, nyitottá és érdekessé tesz minket – mondta Borsa Kata, a Karzat Kultúrközpont Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A plakát önmagáért beszél. A templomoknak csak a sziluettjei látszanak az alkonyi égen, és találó a képre írt gondolat: „Annyi út vezet a Jóistenhez, ahány ember él a földön.”

Az Öt templom fesztivál mindenki elõtt kaput szeretne nyitni az egyetemes egyházi kultúrához, aktuális formában ismertetve meg tradicionális értékeinket. Elsõsorban klasszikus zenei, népzenei, vallás- és mûvészettörténeti, illetve színházi programjai immár harmadik éve szólnak minden korosztályhoz. A rendezvény célja utat mutatni a különbözõ vallások gyakorlóinak és nem gyakorlóinak, hogy egymás hitét és kultúráját megismerve adjon a 21. században is aktuális példát a békés egymás mellett élésre és egymás kultúrájának elfogadására.

A hagyományok felelevenítése és megismertetése mellett a folytonosan megújuló zenei repertoár bemutatása a cél, illetve arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a zene – mint a vallási tartalmak hordozója – egyszerre õrzi és újítja meg a tradíciót, legyen szó hangversenyrõl vagy istentiszteletrõl.

Az idei kínálat: klezmer-õsbemutató, színház, a Custos Viola Consort reneszánsz muzsikája, Popper Péter-elõadás a zsinagógában, városséta, kiállítás és koncert – a budapesti Tomkins énekegyüttes (képünkön) harmincéves jubileumi estjére maga a vezetõ, Dobra János karnagy hívogatott a sajtótájékoztatón.

Evangélikus részrõl jól csengõ név (és hang) lesz a visszatérõ vendég: Gryllus Dániel – zenésztársaival együtt – Pál apostol címû mûsorával lép fel. A „narrátor” nem más lesz, mint egyházunk elnök- püspöke, Ittzés János (a koncert szeptember 22-én 19.30-kor kezdõdik a református templomban).

Peter Wilhelm – aki a nevével fémjelzett Art Projects révén a fesztivál támogatója – felhívta a figyelmet A holokauszt árnyékában címû tárlatra, melyet izraeli képzõmûvészek második generációjának a fotóiból állítottak össze.

„A fesztivál egy európai kuriózumra építve, a zene nemzetközi nyelvét használva törekszik a határok átlépésére, legyenek azok nyelvi, vallási vagy kulturális határok.

2008-ban, a kultúrák közötti párbeszéd európai évében, a harmadik Öt templom fesztiválon különösen aktuális példa az öt templom, illetve az õket építõ és gondozó, máig élõ öt vallási közösség békés együttélése” – hangsúlyozták a szervezõk a budapesti sajtótájékoztatón.

Vallomáscsokor korábbi fesztiválok elõadóitól és idei mûvész vendégektõl

Jánosa Attila, a gyõri evangélikus Öregtemplom lelkésze

– Ahogy mondani szokták, a szívem csücske ez az esemény. Csodaszép benne az, hogy függetlenül attól, hogy valaki milyen felekezethez tartozik – vagy hogy egyáltalán tartozik-e valamilyen felekezethez –, idevonz felnõttet és gyereket, ifjat és öreget. Igazi fesztiválhangulatot varázsolnak körénk a szervezõi. Amellett, hogy neves vendégeket hívnak meg, azt tartom a legfontosabbnak, hogy segítenek felfedezni és megbecsülni saját értékeinket. Felnyitják a szemünket arra, ami itt van a közvetlen közelünkben, ami mellett mindennap elmegyünk, de valahogy – talán a megszokás miatt – mégsem vesszük észre, és nem tudjuk értékelni. Rádöbben az ember, hogy nem muszáj távoli csillagokat néznie és értelmes lényeket keresnie, hiszen itt vannak, itt élnek mellettünk. Talán õk a szomszédaink vagy a legközelebbi munkatársaink, barátaink. Az Öt templom fesztivál egyik üzenete mindenképpen az, hogy fedezzük fel õket: a sajátunkat és a mieinket!

Gryllus Dániel, a Kaláka együttes tagja, a Gryllus Kiadó vezetõje

– A tavalyi fesztiválon is megtapasztalhattam: nem kell felesleges energiát fordítani arra, hogy a publikum füle, lelke kinyíljon. Ezt a „munkát” már elvégezték helyettünk. Nekünk már csak a magunk dolgára kell figyelnünk, hogy élményt, örömet szerezzünk a hallgatóságnak. Köszönet a rendezvény kiötlõinek, szervezõinek, támogatóinak, hogy lehetõvé teszik ezt számunkra. A közönségnek, az öt templom alkalmi gyülekezetének pedig szeretettel ajánlom: éljenek a más városban meg nem valósítható fesztivál kínálta lehetõséggel, ragadják meg az alkalmat a lelki gazdagodásra, az örömteli együttlétre, a különleges zenei élmények befogadására!

Kiss János, a Gyõri Balett igazgatója

– Ma már öröm számomra, hogy itt élhetek, olyan történelmi színfalak között, amelyek napjainkban újraélednek Csipkerózsika-álmukból, köszönhetõen néhány remek embernek, a Karzat Kultúrközpont Alapítványnak, akik nem a spanyolviaszt találták fel, hanem megértették a 21. század kihívásait: megõrizni, megbecsülni múltunk hagyományait, tárgyi és kulturális értékeit. De nemcsak megõrizni, feleleveníteni, hanem ötvözni is a maival, és mindezt közkinccsé tenni. Közkinccsé az itt élõk és az ide látogatók számára.

Dobra János Liszt-díjas karnagy, a budapesti Tomkins énekegyüttes vezetõje

– „Mily szerelmetesek a te hajlékaid…” (Zsolt 84,2; Károli-fordítás) Hogyan lehet öt templomban fesztivált rendezni, ha nincs bennük valami közös, valami megkérdõjelezhetetlenül egy, az Örökkévaló, az életet teremtõ, akit egyetlen lehetõségünk dicsérni? „Boldogok, a kik lakoznak a te házadban, dicsérhetnek téged szüntelen!” (Zsolt 84,5; Károli-fordítás) Ahogy a zsoltár mondja, dicsérni öröm, és kár minden percért, amelyet nem örömben töltünk el! És mind az öt templomban felcsendül a zsoltár, a karzatról, a szintén közös magaslatról közös fohász szól. Az ének, amely ha néha szomorú is, a lélekben örömmé válhat. Mi is végigjárjuk az öt templomot, s járjuk végig együtt, hogy összekössük, mert a közöset keressük, azt a ma még vékony szálat, amelybe kapaszkodhatunk, hogy erõsen gyõzzük le mindennapjaink nehézségeit. Amikor a Karzat alapítvány létrehozta ezt a fesztivált, tudta, amit a zsoltár mond: „…jobb egy nap a te tornáczaidban, hogysem ezer másutt…” (Zsolt 84,11; Károli-fordítás)

Dr. Csukás Judit vallástörténész

– A gyõri zsinagóga épületében töltött feledhetetlen napra gondolva Simon Hácádik fõpap egyik imádságos költeményének szépséges, szívbemarkoló szavai jutnak eszembe: „Boldog az a szem, mely mindezt láthatta!”

Dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora

– Gyõr kulturális életében akadtak ugyan ritkábban lakott szigetek, ám a város szellemi birodalma mindig befogadó természetérõl volt ismert, s ezt már harmadik éve az Öt templom fesztivál is erõsíti. A rendezvénysorozat megtalálta helyét Gyõr kulturális életében, s külön öröm számunkra, hogy az egyik helyszín a kezdetektõl egyetemünk hangversenyterme, az egykori zsinagóga.

Írta és összeállította: Kõháti Dóra


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Kolosséi levél – a tévedés
Második hívás az országos evangélizációra
HETI ÚTRAVALÓ
Keresd az Isten által kijelölt helyedet!
Egyházunk egy-két hete
Lesz-e kovásza a növekedésnek?
„Fel kell hagyni a lelkészközpontú modellel!”
Édenkert evangélikus módra
Szent többes számban
Hatvan presbiter gyûlt össze
Keresztutak
Könyörgés a magyarságért
A bazilikák egyházi jogi kiváltságai
Százötven éve kezdõdtek a Mária-jelenések Lourdes-ban
Október a reformáció hónapja 2008
Evangélikusok
A kulcsos ember, Bugenhagen öröksége
Sztehlo Gábor utca
Magyarországi Evangélikus Egyháztól az Evangélikus Testvérgyülekezetig
Kilencven esztendõ
Bemutatkozik a Tatabányai Evangélikus Egyházközség
e-világ
Sztúpát avatnak Palócföldön
Szaúdi fatva
Google Chrome, avagy élesedik a verseny a böngészõk piacán
Keresztény szemmel
Évközi gondolatok a Bibliáról
Majd kiderül…
evél&levél
Ó, Uram, a te igéd lámpás
Késõ bánat?
Közlemények, nyilatkozatok
Felhívás: újra Fébé-díj
A közelmúlt krónikája
A homlokzata is megújult a majosi templomnak
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Négyszáz éve született John Milton, a legnagyobb protestáns költõ
Az én világom és a te világod a mi világunk
Hortobágy Kolozsvárott
Öt templom – egy fesztivál
Az Ordass Lajosés a Prónay Sándor-díjról
Templomsorsok
Habos túrós pite
A vasárnap igéje
Hû az Isten, aki elhívott
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Motivációés kincskeresõben
ÉnekKincsTár
Szívbõl szeretlek, Jézusom
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 38 Öt templom – egy fesztivál

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster