EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 42 - Mikeási eligazítás

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Mikeási eligazítás

Országos evangélizáció a Deák téren

FOTÓ: VITÁLIS JUDIT
Napjaink gyakran (el)igazodási pontok nélküli világában világos útmutatásként szolgál az idei országos evangélizáció mottójául választott mikeási ige: „Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és hogy mit kíván tõled az Úr! Csak azt, hogy élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és légy alázatos Isteneddel szemben.” (6,8)

Zsúfolásig telt a Budapest-Deák téri templom múlt szombaton az ország minden részébõl érkezettekkel. A 15. országos evangélizációt Szeverényi János nyitotta meg, akit egyébként napra pontosan öt évvel korábban, a 2003. évi evangélizáció alkalmával iktattak be az országos missziói lelkészi szolgálatba. Elõdje, Gáncs Péter is köszöntötte az egybegyûlteket, úgy is, mint az az országos evangélizációnak kezdetektõl helyet adó fõvárosi templom lelkésze.

Egyházunk misszióért (is) felelõs püspöke arra emlékeztette a jelenlévõket, hogy a népi kalendárium szerint október a magvetõ hava, de mi a Magvetõ személyében nem a földmûvesre, hanem Jézusra gondolunk, aki szolgálóin keresztül szeretné folytatni közöttünk a magvetést. „Remélem – tette hozzá –, ennek nyomán egyházunk életében is beköszönthet a kikelet.”

A mikeási eligazítással már a közös éneklés során megismerkedtek a résztvevõk. Csorba István karnagy errõl szóló dalát a teológushallgatók alkotta kórus segítségével és az ez alkalomra összeállt zenekar kíséretével zengték az egybegyûltek.

„…élj törvény szerint” – hangzott az elsõ délelõtti igehirdetés kiindulópontja. Az igeszakasz Károli Gáspár-féle fordítását („igazságot cselekedjél”) idézve dr. Korányi András arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen könnyen kijátszható egymás ellenében a törvény és az igazság. „Tudj különbséget tenni, de ne elégedj meg az igazság felismerésével – élni is a szerint próbálj! Töltsd be a törvényt; hadd legyen a törvény pillanata egyben az igazság pillanata is!” – summázta gondolatait az egyháztörténész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem adjunktusa.

Korányi András elõadásszerû prédikációja után Gyõri János Sámuel lépett a szószékre, hogy a választott mottó második részét („…törekedj szeretetre”) helyezze a gyülekezet szívére. A Pesterzsébeti Evangélikus Egyházközség lelkésze abból indult ki, hogy Isten nem teremtette a szeretetet, hanem õ maga a szeretet. A szeretet örökkévaló; nem érteni, hanem érezni és tapasztalni kell. És hogy miként értelmezhetjük a „törekvés” kifejezést? Például így: „Deszantos vagy, akit terepgyakorlatra vezényeltek. Feladatod a szeretet újjátelepítése. Legyél az Isten munkatársa ebben!”

A program folytatásaként – benépesítve a Deák Téri Evangélikus Gimnázium épületét – az addig elhangzottakat huszonhárom bibliakörben beszélhették meg a résztvevõk.

Az országos egyház által biztosított szerény ebéd után a templomban – a tavalyi „forgatókönyvhöz” hasonlóan – két tanúságtétel következett.

Prof. dr. Falus András biológus, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója a hit és a tudomány egymáshoz való kapcsolatáról és összeegyeztethetõségérõl szólt. Mint mondta, a két entitás között alapvetõ különbség van a tekintetben, hogy míg a hit kérdése a miért, addig a tudomány a hogyanra keresi a választ. A tudomány bizonyítható, reprodukálható, illetve cáfolható tényeken alapul, míg a hitnek nincs szüksége bizonyítékra, „csupán” arra a bizonyosságra, arra a meggyõzõdésre, hogy Isten – itt van, velem van.

A délután másik bizonyságtevõje Kubik Anna Jászai-díjas, érdemes mûvész volt, aki többek között Babits Mihály, Csoóri Sándor, Pilinszky János, Sinka István és Tóth Árpád költeményein keresztül vallott arról, mit jelent számára Isten, család és haza.

A záró úrvacsora elõtt Bõjtös Attila beszélt az idei evangélizáció alapigéjének harmadik tagmondatáról: „…légy alázatos Isteneddel szemben.” A sárbogárdi gyülekezet lelki vezetõje az országos evangélizáció plakátjára utalva hangsúlyozta: nem elégedhetünk meg a felfelé fordított tenyérrel illusztrált alázattal, mert bármilyen kifejezõ is e mozdulat, csupán pillanatfelvétel. Az igazi, õszinte alázat az Istennel járás „mozgóképe”.

Vitális Judit


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Pál második levele Timóteushoz – örökség
SMS Istentől
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Mikeási eligazítás
Rozs, kenyér és szőlő
Lelkész igazgató a Luther Otthon – Szakkollégium élén
A Lélek oázisai
Fókuszban a cigánymisszió
A szociális munkás esete étkészletével
Villáminterjú egy bizonyságtevővel
Ünnep Mandák Mária hagyatékában
Az egész épületegyüttes múltja
„Őrállóul adtalak én téged…”
Keresztutak
Biblia – teológia – ökumené
Közös múlt, közös asztal
Aradi megemlékezés – másképp
Evangélikusok
Derék papnék dicsérete
e-világ
Az on-line olvasók megkövetése
Alattomos gyilkos
Keresztény szemmel
Mit akar az Isten?
Úrvacsora konfirmáció nélkül?
A hét témája
Hétpróbás keresztények
Tekintettel a térségre
Kirgizisztáni tereptanulmányúton a Nemzetközi Testvéri Börtöntársaság régiófelelőseivel
Sziklás, kopár hegyek szegélyezte katlanokon át vezet a főút
Szeretett Iván
Evangélikus tétel
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Népzene és a százéves Nyugat
A megtisztító tűz
Újratemetik Janus Pannoniust
Vörösboros szilvatorta
A vasárnap igéje
Egésznek látlak titeket
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Kinek van boldog élete?
ÉnekKincsTár
Szentlélek égi lángja, békesség lelke vagy
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 42 Mikeási eligazítás

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster