EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 42 - Ünnep Mandák Mária hagyatékában

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Ünnep Mandák Mária hagyatékában

A budapesti VIII. kerületi Kálvária térről nyílik a többnyire földszintes házakkal szegélyezett Karácsony Sándor (régen Karpfenstein) utca. Valamikor ez a városrész a fuvarosok, kocsisok kerülete volt, ahogy erre utalnak az utcaelnevezések (Bérkocsis utca, Nagy és Kis Fuvaros utca) is. Ilyen régi fuvarosház volt lóistállóval, kocsiszínnel az azóta műemlékké nyilvánított, klasszicista homlokzatú Karácsony Sándor utca 31–33. számú épület. Ha az utcai nagykaput kitárjuk, meglepetés erejével hat a látvány. Egy kis oázis a sivár környéken. Díszfákkal, bokrokkal, virágágyásokkal teli kert, szép, festett padokkal. Kétoldalt komfortos, egyszobás lakások, hátul, a valamikori istálló helyén szépen kialakított istentiszteleti hely. A józsefvárosi gyülekezet területén működő Mandák Mária Evangélikus Szeretetotthon október 12-én fennállásának ötvenedik és az otthon emeletén kialakított diákszálló megnyitásának tizedik évfordulóját ünnepelte.

A tizenhét pesti gyülekezet közül a józsefvárosi a legkisebb, elsőként mégis itt indult meg – otthonépítés formájában – a diakóniai szolgálat. Az esti emlékező együttlét megható pillanatokat tartogatott. Túrmezei Erzsébet és Bodrog Miklós énekeit énekelte a gyülekezet, amely ezúttal megtöltötte a templomot. Az alkalmat Horthy Ákos felügyelő köszöntő, majd lezáró szavai keretezték.

Az igehirdetés szolgálatát Győri Gábor esperes végezte Jn 15,4–5 alapján. Ház és kert ez a Karácsony Sándor utcai intézmény, de Jézus által a ház otthonná, menedékké vált, amelyben lelki gyümölcsök termettek. Ez mind Jézus által történt, akinek kertészei – többek között – Kertész Géza lelkész és felesége voltak – mondta.

Az igehirdetés után Túrmezei Erzsébet Szóljon az ének! Zengjen a hála! című versét Kerekesné Frankó Emília adta elő nagy átéléssel.

Az otthon fél évszázados és a diákotthon évtizedes történetét Kertész Géza ismertette. Gondolatait „lakásból otthon – otthonban otthon – nem csak kenyérrel él az ember” címszók alatt foglalta össze. Kiemelte: a kor igénye adta az ötletet, hogy a tetőtérben diákotthont alakítsanak ki, mivel a tetőfelújítás elkerülhetetlenné vált. A gyülekezet az építkezést saját erőből végezte az akkor induló Mevisz (Magyar Evangélikus Ifjúsági Szövetség) lelkes támogatásával. Az egykori meviszesek – többen szakemberek – ingyen, szeretetből dolgoztak: Mezősi György faipari szakmérnök, Andorka Eszter, Csorba Gábor, Kertész Lea, Kertész Szabolcs, Urbán István, dr. Cserháti Péter, Stefner Ferenc, Vértesy Róbert, Frenkl Gábor. A kivitelezés nagy részét Gőcze Sándor gondnok végezte.

A diákotthonnak jelenleg tizennégy szobában huszonkilenc egyetemista lakója van. Gőcze Sándorné gondnok kicsit édesanyja is a diákoknak. Az idősek gondozónője László Anna Mária, aki nagy empátiával végzi mindennapi munkáját. Férje, László Albert világi állása mellett rendben tartja a kertet.

A szeretetotthon lakói között volt már kohász, dunai hajós, zongoratanár, lelkész is. A 15. számú lakásban lakott például Túrmezei Erzsébet költőnő 1978–1996 között. Mindenki örült, amikor közös, ökumenikus ajánlásra Józsefváros díszpolgárává választotta őt az önkormányzat.

„Isten mindig adott »kenyeret« – fejezte be visszaemlékezését a gyülekezet távozó lelkésze. – Egészen váratlan helyekről jöttek adományok (…), és mindig hangzott Isten igéje. Hála Istennek a mindennapi kenyérért és az igéért.”

Megható pontja volt az estének Békés Józsefné visszaemlékezése, aki ikerfiaival volt jelen. 1977 októberében költözött férjével az otthonba, így ő a legrégebbi lakója. Derűje, kedves humora, szellemessége felvidítja környezetét. Valóban oázisnak tartja az otthont. Fontosnak tartotta kiegészíteni a jótevők sorát Frankó Tibor felügyelő, Volant András, Szente József nevével.

Köszöntötte az ünnepi estet Székelyné Gyökössy Dóra, a kerület volt alpolgármestere; hangsúlyozta, hogy most a homo christianusra van szükség. Zsida Ramóna otthonlakó – Háda Tímea hegedű szakos zeneakadémiai hallgató gitárkíséretével – a gyülekezet nagy tetszésére adta elő Paganini I. szonátájának két tételét művészi fokon. Végül Darabosné Szénási Ágnesnak, az Üllői úti Kakas Lídia Szeretetotthon vezetőjének szavai hangzottak el, aki biztatásként 2Kor 1,21 versét idézte. Imádsággal, záróénekkel és állófogadással zárult az emlékünnep. Mandák Mária álma megvalósult!

Kinczler Irén


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Pál második levele Timóteushoz – örökség
SMS Istentől
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Mikeási eligazítás
Rozs, kenyér és szőlő
Lelkész igazgató a Luther Otthon – Szakkollégium élén
A Lélek oázisai
Fókuszban a cigánymisszió
A szociális munkás esete étkészletével
Villáminterjú egy bizonyságtevővel
Ünnep Mandák Mária hagyatékában
Az egész épületegyüttes múltja
„Őrállóul adtalak én téged…”
Keresztutak
Biblia – teológia – ökumené
Közös múlt, közös asztal
Aradi megemlékezés – másképp
Evangélikusok
Derék papnék dicsérete
e-világ
Az on-line olvasók megkövetése
Alattomos gyilkos
Keresztény szemmel
Mit akar az Isten?
Úrvacsora konfirmáció nélkül?
A hét témája
Hétpróbás keresztények
Tekintettel a térségre
Kirgizisztáni tereptanulmányúton a Nemzetközi Testvéri Börtöntársaság régiófelelőseivel
Sziklás, kopár hegyek szegélyezte katlanokon át vezet a főút
Szeretett Iván
Evangélikus tétel
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Népzene és a százéves Nyugat
A megtisztító tűz
Újratemetik Janus Pannoniust
Vörösboros szilvatorta
A vasárnap igéje
Egésznek látlak titeket
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Kinek van boldog élete?
ÉnekKincsTár
Szentlélek égi lángja, békesség lelke vagy
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 42 Ünnep Mandák Mária hagyatékában

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster