EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 42 - Szentlélek égi lángja, békesség lelke vagy

ÉnekKincsTár

Hozzászólás a cikkhez

Szentlélek égi lángja, békesség lelke vagy

A Szentháromság ünnepe utáni huszonkettedik vasárnap üzenetét legjobban a Miatyánk ötödik kérésével fejezhetjük ki: „…bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek…” (Mt 6,12)

Ezt akarja szívünkbe írni az evangélium (Mt 18,23–35), hogy az irgalmatlan szolgában meglátva önmagunkat meggondoljuk, hogy Isten királyi gazdagsággal bőkezű a kegyelmes megbocsátásban, de királyi felsége teljes szigorúságával megbünteti kőszívű, irgalmatlan alattvalóját. „Gonosz szolga… Nem kellett volna-e neked is megkönyörülnöd szolgatársadon, amint én is megkönyörültem rajtad?” Már ez az ige is az ítélet napja felé mutat.

Így tesz az epistola is (Fil 1,3–11), amelyben az apostol a cél felé, a kegyelmi idő végére irányítja figyelmünket, és szeretetben szolgáló életünkért, kereszténységünk teljességre jutásáért könyörög: „…imádkozom azért, hogy a szeretet egyre inkább gazdagodjék bennetek ismerettel és igazi megértéssel; hogy megítélhessétek, mi a helyes, hogy tiszták és kifogástalanok legyetek a Krisztus napjára, és gazdagon teremjétek az igazság gyümölcseit Jézus Krisztus által Isten dicsőségére és magasztalására.”

A vasárnap graduáléneke a Szentlélek égi lángja, békesség lelke vagy (EÉ 466). Dallamát az Istentől el nem állok (EÉ 337) kezdetű énektől kölcsönzi; szövege az egyik legnagyobb evangélikus énekköltőtől származik. Paul Gerhardt (1607– 1676) a német evangélikus énekeskönyv (EG) legjelentősebb szerzői közé tartozik. Énekeiből több mint egy tucat klasszikusnak számít. A Gerhardt nevével összekapcsolódott százharminckilenc költeményből német nyelvterületen kereken harminc van még használatban. Az EG törzsanyaga ezekből huszonhatot tartalmaz; a mi énekeskönyvünkben (EÉ) huszonegy Gerhardt-ének található.

Míg Gerhardt hatása mind a mai napig kisugárzik az egész világra, életének színtere igencsak behatárolt volt. Nem mozdult ki a két szomszédos választófejedelemség, Szászország és Brandenburg területéről. Néhány, egymáshoz meglehetősen közel fekvő településen élte le nagy hatású életét. (Ezek a városok: Gräfenhainichen, Grimma, Wittenberg, Berlin, Mittenwalde és Lübben.)

Legtöbbször nem okoz nehézséget, ha meg akarjuk keresni egy-egy korálunk német eredetijét. Nem úgy ebben az esetben: igen érdekes ennek az éneknek a története. Gerhardt pünkösdi témájú verse a Zieh (Zeuch) ein zu deinen Toren, melynek tizenhat strófájából tizenhárom szerepel az EG-ben Johann Crüger dallamával. Énekeskönyvünk szerkesztői – Szénási Sándor fordításától indíttatva – ezekből a versszakokból válogatva három éneket alakítottak ki: a Jöjj, térj be, kapum tárva (EÉ 299) keresztelésünkre emlékeztető, a Szentlélek, öröm lelke (EÉ 238) pünkösdi éneket (Túrmezei Erzsébet fordításában), valamint most tárgyalt énekünket (az eredeti 7–9. és 13. verse). Ez is példázza Gerhardt költeményeinek tematikus gazdagságát.

Keresztyén felelősség, küldetés – ebben a fejezetben található az ének, melynek első három versszaka a Szentlelket megszólítva megbékélésért könyörög. Ezek a gondolatok mindig aktuálisak voltak és maradnak, de társadalmunk, közösségeink mostani sanyarú helyzetében kiemelt jelentőségűvé válnak: „Ébressz józan belátást, / Hol indulat vakít, / Pusztítás helyett áldás / Hadd áradjon s a hit! // (…) A sok keserűségnek / Földünkön szabj határt, / Örömnek és jólétnek / Napját derítsd reánk!” Emberi felelősségünk abban áll, hogy mindenki a maga helyén megtegye azt a keveset, ami ehhez hozzásegít minket, ne fáradjon el az imádságban, és ne veszítse el a reménységét akkor sem, mikor látszólag a békétlenség erői diadalmaskodnak.

Az ének negyedik strófája már érezteti: az egyházi év vége felé közeledünk, amikor egyre gyakrabban szembesülünk a földi elmúlás gondolatával. „Irányíts, míg itt élünk, / Szent szándékod szerint, / Mígnem eljő a végünk, / S halál órája int! / Segíts kegyelmesen / Békével halni tudni, / S hozzád a mennybe jutni / A hitben győztesen!”

Ecsedi Zsuzsa


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Pál második levele Timóteushoz – örökség
SMS Istentől
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Mikeási eligazítás
Rozs, kenyér és szőlő
Lelkész igazgató a Luther Otthon – Szakkollégium élén
A Lélek oázisai
Fókuszban a cigánymisszió
A szociális munkás esete étkészletével
Villáminterjú egy bizonyságtevővel
Ünnep Mandák Mária hagyatékában
Az egész épületegyüttes múltja
„Őrállóul adtalak én téged…”
Keresztutak
Biblia – teológia – ökumené
Közös múlt, közös asztal
Aradi megemlékezés – másképp
Evangélikusok
Derék papnék dicsérete
e-világ
Az on-line olvasók megkövetése
Alattomos gyilkos
Keresztény szemmel
Mit akar az Isten?
Úrvacsora konfirmáció nélkül?
A hét témája
Hétpróbás keresztények
Tekintettel a térségre
Kirgizisztáni tereptanulmányúton a Nemzetközi Testvéri Börtöntársaság régiófelelőseivel
Sziklás, kopár hegyek szegélyezte katlanokon át vezet a főút
Szeretett Iván
Evangélikus tétel
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Népzene és a százéves Nyugat
A megtisztító tűz
Újratemetik Janus Pannoniust
Vörösboros szilvatorta
A vasárnap igéje
Egésznek látlak titeket
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Kinek van boldog élete?
ÉnekKincsTár
Szentlélek égi lángja, békesség lelke vagy
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 42 Szentlélek égi lángja, békesség lelke vagy

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster